Imovina OPG-a se više neće moći ovršiti, a na OPG-ima će smjeti pomagati i rođaci bez da ih se mora zaposliti

Autor M. Bašak

U saborsku proceduru upućen je novi prijedlog zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

slika1.jpg

Vlada RH uputila je u saborsku proceduru prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG). Ovim se zakonom po prvi puta utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao organizacijskom obliku te prava i obveze nositelja OPG-a i članova OPG-a. Cilj je definirati OPG kao prepoznatljiv organizacijski oblik poljoprivrednika u kojem se obavljaju gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti sa svrhom ostvarivanja dohotka ili dobiti proizvodnjom i prodajom proizvoda ili pružanjem usluga na tržištu.

Novi prijedlozi

Svrha je postupno usmjeriti OPG-ove profesionalizaciji, razvoju vlastitih kapaciteta u proizvodnji  i pružanju usluga. Zakonom se omogućava da proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život budu zaštićeni od ovrhe kao imovina nužna za obiteljski život i stanovanje. Kroz zakon se, primjerice, daje mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima OPG-a smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, što dosad nije bio slučaj. Omogućit će se daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera koje usporavaju razvoj OPG-a.  - Napokon ćemo imati zakon koji će obiteljska poljoprivredna gospodarstva razlikovati od svih ostalih gospodarskih subjekata i koji će pomoći uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cilj nam  je smanjiti administrativne barijere koje su kočile razvoj OPG-ova, zaštititi ih od ovrhe i motivirati da ostanu u područjima gdje žive i rade te ih postupno profesionalizirati u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom smislu- izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

 Na vrhu Osječko – baranjska, u  KZŽ samo 7 blokiranih

Prema podacima koje je obradila Financijska agencija, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, dana 30. lipnja 2017. godine, od  8226 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a), koji imaju otvoren račun u Jedinstvenom registru računa i koji su iz Očevidnika o redoslijedu plaćanja izdvojeni po kriteriju posebno dodijeljenog matičnog broja, u blokadi je bilo 938 OPG-a. Njihov dug iz osnova, na dan 30. lipnja 2011. godine, iznosio je 222,5 milijuna kuna, a 30. lipnja 2017. godine povećao se na 414,6 milijuna kuna ili za 86,3 %. Broj blokiranih OPG-a dana 30. lipnja 2011. godine bio je 830, a 30. lipnja 2017. godine povećao se na 938 ili za 13,0 %. Promatrano po županijama, najzaduženiji su bili OPG-i Osječko-baranjske županije, na koje se odnosilo 21,9 % prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje, Virovitičko-podravske s udjelom od 13,2 % te Vukovarsko-srijemske županije s udjelom od 10,6 %. Na području Krapinsko -  zagorske županije u blokadi je sedam OPG-a  i 371 fizička osoba, a sveukupna blokada iznosi 1.752.033,00  kuna.