Hrvatske vode sufinanciraju sanaciju klizišta, a udio će ovisiti o indeksu razvijenosti

Autor M. Bašak

Tijekom 2017. i 2018. došlo je do izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva kojim je propisano da se prihod od vodnog doprinosa koristi za sufinanciranje sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura – pojasnio je Tomislav Suton, zamjenik direktora VGO za gornju Savu

hdz voda

U stranačkim prostorima HDZ-a u Krapini u utorak je održana konferencija za novinare na kojoj su govornici bili saborski zastupnik HDZ-a Žarko Tušek, Tomislav Suton, zamjenik direktora VGO za gornju Savu i Ivan Šanjug, voditelj vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Krapina – Sutla koji su prezentirali dio mjera Vlade RH za područje Krapinsko – zagorske županije koje se prije svega odnose na sanaciju klizišta na komunalnoj infrastrukturi i programe koji štite od poplava.

Saborski zastupnik Žarko Tušek najavio je tri investicijska ciklusa po 50 milijuna kuna od strane Hrvatskih voda za rješavanje klizišta na komunalnoj infrastrukturi na državnoj razini. Rekao je kako ove godine kreće prva faza u kojoj je na raspolaganju 50 milijuna kuna. - Općine i gradovi ili Županijska uprava za ceste moći će se direktno javiti Hrvatskih vodama za sufinanciranje, a financiranje će se odrediti prema indeksu razvijenosti određene jedinice lokalne samouprave – rekao je Tušek i pozvao načelnike i gradonačelnike da ukoliko nisu prionu izradi projektne dokumentacije kako bi se mogli prijaviti na mjeru. Vjeruje da će najviše sredstava dobiti upravo naša županija, koja je i najpogođenija ovom elementarnom nepogodom. Spomenuo je i međunarodni projekt za smanjenje rizika od poplava na slivu rijeke Sutle, tzv. Frisco 2.1. „Modernizacija i nadgradnja brane Vonarje”, u koji se ove godine ulaže 10 milijuna kuna koji će, naglasio je, znatno promijeniti fizionomiju i turistički potencijal zapadnog dijela Zagorja, zahvalivši Vladi RH i Hrvatskim vodama na partnerskoj suradnji.

Tomislav Suton, zamjenik direktora VGO za gornju Savu pojasnio je kako je tijekom 2017. i 2018. došlo do izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva kojim je propisano da se prihod od vodnog doprinosa koristi za sufinanciranje sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura. Osnovni koncept je, istaknuo je, da su klizišta povezana s negativnim i štetnim djelovanjem voda. Za projekt revitalizacije Vonarskog jezera rekao je kako su u fazi odabira izvođača radova te da će uskoro biti otvoreno gradilište, dodavši kako će to biti značajni objekt koji će štititi od poplava u sutlanskom kraju. Za obranu od poplava, uvijek su spremni, kaže, zato se i provode mjere, no opet ne ovisi sve o tim mjerama, jer su danas oborine možda rjeđe, ali zato intenzivnije i u kratkom roku padnu enorme količine, a retencija Burnjak u stubičkom kraju i Smiljanova graba u Đurmancu pridonose toj obrani. Ivan Šanjug, voditelj vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Krapina – Sutla govorio je o redovnim primarnim aktivnostima koje provode, a tiču se štetnog djelovanja voda i poplava na našem području. Inače, KZŽ pripada branjenom području broj 12 i dijelom pokriva sjeverni dio Zagrebačke županije, pojasnio je i dodao da je ove godine potpisan ugovor s izvođačem radova Vodoprivredom Zagorje na četiri godine. - Na našem branjenom području imamo 1200 km voda i preko 290 km kanala. Sveukupno gotovo 1500 km. Za ovu godinu planiramo radove na stotinjak lokacija prvenstveno na proširenju protoka i profila potoka sa selektivnom sječom jer se u posljednje vrijeme puno pažnje posvećuje utjecaju na okoliš i suživotu s prirodom – spomenuo je Šanjug.