HDZ napao župana Kolara zbog projekta Stubaki: 'Sumnjamo da prikriva kriminalne radnje'

Autor zagorje.com

"Prolongiranje agonije projekta Stubaki za dodatnih pet godina u skladu s izglasanim drugim aneksom ugovora o javno privatnom partnerstvu župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini još jednom dokazala je da je nesposobna upravljati strateškim investicijama na području županije", kažu HDZ-ovci

hdz

Na današnjoj konferenciji za novinare vodstvo Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko – zagorske županije ponovilo je svoje nezadovoljstvo odlukom Županijske skupštine da se, novim Dodatkom Ugovora između Krapinsko-zagorske županije i Sunce koncerna Jake Andabaka, ponovo produži rok u kojem taj poznati hrvatski turistički poduzetnik realizira dugo najavljivani projekt 'Stubaki'.

Naime, Krapinsko – zagorska županija i Jako Andabak prije 9 godina potpisali su Ugovor i osnovali zajedničku tvrtku, Stubaki d.d., s ciljem da se na zemljištu površine sedamdesetak tisuća četvornih metara, koje je u vlasništvu Županije, izgradi veliki turistički, hotelski, wellness i kupališni kompleks, koji je trebao biti vrijedan oko 100 milijuna eura. U zajedničku tvrtku Andabak je unio 45.8 milijuna kuna vlastitog kapitala, a Županija je unijela zemljište, čija je vrijednost tada procijenjena na 11 milijuna kuna, za što je dobila 9 posto udjela u tvrtci. No, godine su prolazile, uredila se infrastruktura, dio prilazne ceste, no radovi na izgradnji samog kompleksa nisu počeli.

U rujnu ove godine Andabak je tražio da se napravi Dodatak Ugovoru te da mu se rok za izgradnju ponovo produži. Županija je na to pristala, dala mu je 2 i pol godine da započne radove i još 2 i pol godine da ih završi, no županijska oproba na čelu s HDZ-om zbog toga je na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine žestoko negodovala, a na današnjoj konferenciji za novine još žešće su zbog cijele priče napali županijsku vlast i župana Željka Kolara.

- Prolongiranje agonije projekta Stubaki za dodatnih pet godina u skladu s izglasanim drugim aneksom ugovora o javno privatnom partnerstvu župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini još jednom dokazala je da je nesposobna upravljati strateškim investicijama na području županije, slično kao i sa slučajem izgradnje Doma za starije i nemoćne u prostorima bivše bolnice u Zaboku. Činjenica da privatni investitor devet godina nije zapiknuo lopatu na gradilištu gdje su trebali izniknuti novi bazeni, sadržaji zdravstvenog turizma, te dva nova hotela sa 4* i jedan grand hotel sa 5* debakl je politike koju vodi županijski SDP i župan Kolar, kao i njegovi prethodnici gđa. Sonja Borovčak i g. Siniša Hajdaš Dončić obzirom da su isti umjesto aktivnih partnera u naravi bili samo pasivni promatrači u priči oko projekta Stubaki – rekao je predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj Skupštini, Mirko Krznar.

Njegov stranački kolega i županijski vijećnik Daniel Vnuk iznio je i određene sumnje za koje smatra da bi trebale provjeriti i neke nadležne institucije.

- Opravdano izričemo svoje argumente da su župan Kolar i privatni investitor “prevezli Zagorce žedne prek topličke vode“, te da projekt Stubaki ne služi ničem drugom nego u špekulativne svrhe privatnog investitora i povezane mu interesne skupine koju predstavljaju g. Kolar i županijski SDP. Da je tomu tako potvrđuje i činjenica da privatni investitor nikada ni iz blizanije imao “greenfield“ investiciju u turizmu vrijednosti 100 milijuna eura, te da je isti od 45.8 milijuna kuna kapitala koje je temeljem ugovora unio u društvo Stubaki d.d. sebi kroz pozajmice i ostala financijska potraživanja povratio 38.9 milijuna kuna čemu u prilog govore revizorska izvješća društva Stubaki d.d. Zagorje i Zagorci nažalost žrtve su promašene SDP-ove županijske politike i klijantelizma, a aktualna županijska vlast predvođena županom Kolarom svjesno obmanjuje javnost i maže oči našim Zagorcima. Jednako tako izričemo sumnju da župan Kolar uz pomoć članova NO Stubaki d.d. gđe. Sonje Borovčak i g. Tomislava Haramusteka, te Martine Kovačić kao članice uprave prikriva kriminalne radnje projekta Stubaki, obzirom da je 68.645 m2 vrijedno turističko zemljište koje je županija kao vlasništvo svih Zagorki i Zagorcov unijela u društvo od strane privatnog investitora 2014. godine opterećeno hipotekama Partner banke d.d. u ukupnom iznosu od 1.8 milijuna eura, a koje služe kao pokriće po izdanim mjeničnim jamstvima do 2031. Godine, ne zna se izdanima prema kome niti u koju svrhu. O tome ni riječi u dostavljenim materijalima prilikom izglasavanja drugog aneksa ugovora s privatnim investitorom – rekao je Vnuk.

Svoje nezadovoljstvo iznio je i potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Ranogajec. - Evidentno je da župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini predvođena SDP-om slijepo štite privatnog investitora obzirom da su isti bez argumentacije, bez uvjeta i čvrstih jamstava odobrili prenamjenu projekta koji sada obvezuje investitora na izgradnju svega sedam bazena i jednog hotela sa 300 ležajeva, te ujedno smanjili ugovornu kaznu investitoru sa dosadašnjih 11 milijuna kuna na svega 1.5 milijuna kuna u slučaju neispunjenja ugovorne obveze. Pitam se zašto g. Andabak niti predstavnici društva nisu našli obraza pojaviti se na sjednici županijske skupštine i argumentirano objasniti Zagorcima zašto devet godina nisu krenuli s radovima, te pojasniti planove za dalje. Pitamo se tko će prije svega platiti odštetu stanovnicima Stubičkih Toplica, te Stubičkoga kraja radi pasivnosti županijskih politika i svjesnog kočenja turističkog razvoja nekoć najpoznatijih toplica u Hrvatskoj. Uvjeren sam da izneseni argumenti primarno mogu poslužiti prozivanju aktualne županijske vlasti predvođene županom Kolarom i županijskim SDP-om na odgovornost, ali i kao dobar materijal za pokretanje istražnih procesa protiv istih – rekao je Ranogajec.

Odgovore i komentar župana Kolara te vodećih ljudi Sunce koncerna na HDZ-ove optužbe do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti, no u svakom slučaju za očekivati je da će i oni reagirati i iznijeti svoje argumente.