Gredičak: 'Postat ćemo prvi grad u Hrvatskoj s potpuno rekonstruiranom rasvjetom'

Grad Oroslavje uskoro kreće u modernizaciju i rekonstrukciju javne rasvjete

kolaž oroslavje rasvjeta.jpg

Grad Oroslavje kreće u modernizaciju javne rasvjete, koja neće samo štedjeti energiju, već i gradski proračun, a uz to će biti ekološki i zdravstveno prihvatljivija. Radi se o projektu kojim će se stara rasvjetna tijela zamijeniti novim led žaruljama, a ''potegnut'' će se rasvjeta u onim dijelovima grada gdje je još nema.

Ekološki prihvatljiva rasvjeta

U tijeku je finalizacija pripreme za natječaj, koji bi uskoro trebao biti i objavljen, kako bi se moglo krenuti u realizaciju projekta koji bi, prema izračunima, u desetogodišnjem razdoblju Gradu trebao donijeti oko dva milijuna kuna uštede na rasvjeti. Već bi se u prvoj godini trebalo uštedjeti oko 40 tisuća kuna. – Željeli bismo postati prvi grad u Hrvatskoj koji bi u potpunosti modernizirao i rekonstruirano javnu rasvjetu na način da grad bude svjetliji, samim time i sigurniji te da ostvarimo i uštede za proračun – istaknuo je gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

To će se realizirati upravo kroz ovaj projekt u kojem će se zamijeniti preostali dio živinih rasvjetnih tijela koji još dosada nije zamijenjen te će se dodatno postaviti javna rasvjeta u ulicama gdje je još zasada nema. – Nama je svaki građanin, svaka kuća i svaka ulica važna, tako da ne bismo željeli raditi razliku. Ima još naselja i ulica koje trebamo osvijetliti i to ćemo i učiniti te tako zaokružiti cjelinu moderne javne rasvjete u Oroslavju – dodao je Gredičak.

Uštede za proračun

Projekt će se financirati po modelu najma. – Radi se o dugoročnom najmu koji je trenutno najprihvatljiviji oblik financiranja. To znači da bi Grad otplaćivao rasvjetu do trenutka kad bi je, zajedno s kompletnim održavanjem, preuzeo na sebe – pojasnio je gradonačelnik, dodavši kako su u proračunu određeni troškovi za održavanje i zamjenu žarulja prema dosadašnjem modelu, a u ovom slučaju ti bi se troškovi smanjili. – Po našim je izračunima moguće kompletno zamijeniti sva stara rasvjetna tijela novima i održavati javnu rasvjetu po manjoj cijeni od ovog postojećeg modela – zaključio je te najavio kako će se, ukoliko bude sve išlo po planu, projekt provesti do sredine godine, na zadovoljstvo Grada koji će bilježiti značajne uštede, ali i građana, kao i onih koji prolaze kroz Oroslavje koje će tada biti osvjetljenije i, samim time, sigurnije.