GABRIJEL: 'Cilj mi je vanjsko tržište gdje se od modelinga može dobro živjeti'

Gabrijel Krušelj iz Krušljevog Sela među najuspješnijim je hrvatskim modelima današnjice, čija je uzlazna putanja u svijetu mode krenula nakon revije koju je nosio za Dior

grabrijel krušelj GLAVNA.jpg

Među najuspješnijim hrvatskim modelima današnjice, prema popisu portala 100posto.hr, našao se i Gabrijel Krušelj iz Krušljevog Sela, koji je svoju uspješnu karijeru počeo graditi nakon što je 2017. na pariškom tjednu mode nosio reviju Diora. Dvadesetogodišnji Gabrijel student je druge godine Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu, a u svijet manekenstva ušao je u četvrtom razredu, kada se prijavio za modeling.

Velike modne metropole

Upravo je to utjecalo i na izbor fakulteta koji će upisati, nakon Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku gdje je završio za zanimanje grafičkog dizajnera. Odmalena je, kaže, želio biti u svijetu umjetnosti, pa je u odabiru srednje škole prevagnula škola za umjetnost naspram fizioterapeuta, a svijet modelinga odveo ga je na studij modnog dizajna. Dosad je hodao pistama Pariza, Milana i Šangaja, kamo planira ponovo na ljeto, kao i u Južnu Koreju. Poslove sa stranim agencijama dogovara njegova matična agencija u Zagrebu, a putovanje i smještaj plaća agencija kod koje dolazi i koja te troškove kasnije namiruje preko njegovih angažmana. A kad stigne u neku od modnih metropola, Gabrijel se mora snalaziti sam. – Od agencije dobijem popis castinga i lokacija do kojih moram sam doći. Nije to sad više problem, no na početku je bila malo frka, dok se nisam priviknuo – kaže Gabrijel.

Nije lako sam se snaći u velikom gradu na čije si ulice kročio po prvi puta. Upravo zbog toga nije ni stigao na casting za Dior, koji ga je na kraju angažirao na neviđeno, i na to je Gabrijel najviše ponosan. – Casting je bio prvi dan kad sam došao u Pariz, ali nisam mogao naći to mjesto, tako da me nisu niti vidjeli. No, nakon tjedan dana su me pozvali na fitting. Zapravo su me uzeli samo prema mojim fotografijama i materijalima koje su imali o meni – ispričao nam je Gabrijel. Bila je to njegova prva revija i suradnja na koju je najviše posnosan, a nakon koje su stigli i drugi angažmani.

Pozitivne ambicije

Svijet manekenstva nije u potpunosti onakav kakvim ga se prikazuje na televiziji, otkrio nam je Gabrijel, koji se s nemoralnim ponudama još nije susreo.

– Nemam takvog iskustva i nadam se da niti neću imati. Mislim da je to više prisutno u nekim brednovima koji nisu toliko veliki i profesionalni – kaže, dodavši kako je trema prisutna samo prije izlaska na europske modne piste, a kad jednom izađe na pistu, trema nestaje jer je tada upravo u svijetu kojega želi biti dio. Na to su, kaže, ponosni i njegovi roditelji, jer radi nešto što voli, ima ambicije da se makne iz manje sredine u veću i da se izbori za sebe. Ipak, prvo faks. – Na fakultetu je super, jedino što prakse baš nema. No, imamo par profesora koji surađuju s umjetnicima, pa smo tako nedavno crtali radove koji su bili izloženi na izložbi Ivane Popović, a sad se održava Zagreb dizajn week, pa je Varteks dao našem faksu materijale, tako da će i naši radovi koje smo šivali biti izloženi – ispričao nam je ovaj ambiciozni mladi maneken.

Dobra zarada

Muški su modeli, kaže Gabrijel, manje plaćeni od djevojaka, no trenutno se on s time ne zamara, jer modeling je zasad samo usputni džeparac. – Nešto sam uspio zaraditi u Kini, zato ovo ljeto opet idem tamo. No, sad mi je prioritet završiti fakultet, a onda se modelingom baviti full time. Cilj mi je Europa, vanjsko tržište, gdje ću od modelinga moći dobro zaraditi. Istina, na početku i nije neka zarada, dok se tek probijaš, ali kasnije, kad se stekne neko ime, se od modelinga može dobro živjeti – kaže Gabrijel te ne isključuje mogućnost da se jednog dana bavi i modnim dizajnom. U tome će mu dosadašnji, ali i budući angažmani, zasigurno pomoći.

– Cilj mi je suradnja s velikim dizajnerima. Nekako mi je modna kuća Balmain i Oliver Rousteing top, s njima bih volio raditi. No, vidjet ćemo. Težiti tome nije loše, no ne želim si zadati prevelike želje, kako ne bi bilo razočarenja. Ako ne odmah, uvijek dođe neka bolja prilika – kaže ovaj simpatični Oroslavčanin pred kojim je, ne sumnjamo, svijetla budućnost u svijetu mode i sigurno ćemo ga sve češće viđati na najvećim svjetskim modnim pistama.