[FOTOGALERIJA]: Društvo Naša djeca Zabok u projektu 'Mala početnica medijske pismenosti'

Autor zagorje.com

Učilo se, raspravljalo, prolazilo teme reklama, interneta, pravila lijepoga ponašanja na internetu i društvenim mrežama, privatnosti, predrasuda, stereotipa, diskriminacije i tolerancije...

  glavna.jpg

Društvo Naša djeca Zabok s članovima i članicama Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća, započelo je ove godine u svibnju s provedbom projekta „Mala početnica medijske pismenosti“. Cilj Projekta jest odgoj i obrazovanje djece o medijskoj pismenosti i utjecaju medija na djecu, promocija zaštite dječjih prava i privatnosti djece u medijima te senzibilizacija javnosti za medijsku pismenost.

Osim radionica s forumašima i vijećnicima Projekt je putem vršnjačke edukacije predstavljen učenicima 6. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog Zabok kako bi se ovom važnom temom medija i svih izazova s kojima se susreću današnja djeca i mladi, koristeći razne medije, obuhvatio što veći broj djece. Radionicu su u školi vodile Ana Marija Starinec i Jelena Borovčak, članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća uz pomoć voditeljice Dječjeg foruma Jane Borovčak. Djeci su kroz edukativno-kreativnu radionicu predstavljene vrste medija, njihove pozitivne i negativne strane, prava djece vezana za medije i medijske sadržaje. Posebna pozornost pridaje se zaštiti od krađe identiteta, loših utjecaja interneta, pravilima ponašanja na internetu i sl.

Članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća već se nekoliko mjeseci kroz raznovrsne radionice educiraju o medijskoj pismenosti, stjecanju medijskih znanja i vještina koje doprinose poštivanju i zaštiti dječjih prava te razvijanju otvorenog, aktivnog, kritičkog stava i promišljanja djece prema medijima i medijskim sadržajima. Učilo se, raspravljalo, prolazilo teme reklama, interneta, pravila lijepoga ponašanja na internetu i društvenim mrežama, privatnosti, predrasuda, stereotipa, diskriminacije i tolerancije. Obilježili su se Međunarodni dan kulturne baštine, Međunarodni dan djevojčica kao i Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta te se posjetila Gradska knjižnica K.Š. Gjalski Zabok.

Gostovanjem volonterke DND-a i nekadašnje članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Sandre Benčić obrađen je ciklus proizvodnje vijesti i nastajanja školskoga časopisa Tabula nova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, u kojem je Sandra bila urednica. S obzirom na novostečene kompetencije i sposobnosti kritičkog vrednovanja i promišljanja medijskih sadržaja i poruka, sa svrhom promocije i osvještavanja problema kršenja dječjih prava u medijima, djeca su kroz radionice osmišljavala vlastite poruke i slogane koji će poslužiti u kreiranju promotivnih materijala Projekta.

Voditeljice radionica voditeljice su Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok Jana Borovčak, Neda Novosel i Jasenka Borovčak, partner na Projektu je Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a projekt „Mala početnica medijske pismenosti“ financira Krapinsko-zagorska županija i Zagorski vodovod.