[FOTO] Treći vikend Adventa u Mariji Bistrici bio je vikend medenjaka i gvirca

Advent u Mariji Bistrici 2018.

Vikend adventskih običaja glavna.jpg

Treći vikend Adventa u Mariji Bistrici bio je vikend medenjaka i gvirca. Program je počeo u subotu u podne tradicionalnim koncertom rock banda ''Tvoja Mama'', a nakon toga održan je i Adventski susret zborova umirovljenika. Uz domaći zbor ''Bistričko zvono'', nastupili su i Hrvatsko pjevačko društvo ''Jelačić'' iz Zaprešića'', Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog, Pjevački mješoviti zbor Udruge umirovljenika Mali Bukovec i Zbor Udruge umirovljenika grada Vrbovca. Središnji dio trećeg vikenda bila je Adventska noć svjetla.

Za zabavu na trgu je bio zadužen Ex band, a sa prostora parkirališta uz bistričku obilaznicu u zrak je pušteno i ove godine tisuće lampiona, po prvi puta uz snježnu zimsku idilu. Nedjeljni program počeo je u 10 sati na trgu paljenjem treće adventske svijeće, koju je zapalila obitelj Juras, uz nastup Malog vokalnog sastava KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica, Mješovitog zbora KUEU ''Kaj'' i Dječjeg zbora "Kajeki", Zlatar Bistrica. Nakon mise održan je Festival medenjaka i gvirca, u kojem su sudjelovali Juraj Galina, Ivan Fiolić Fio, Maja Vukina Bogović i Davor Totović, uz pomoć članica Udruge Hrvatska žena Milke Vinković, Zdenke Horvatinčić i Božice Gabud.

U stručnom sudu bile su Spomenka Skuliber, Đurđica Furjan i Marija Radman, a pobjedu su odnijeli Maja Vukina Bogović i Milka Vinković. Zbor mladih župe Marija Bistrica organizirao je druge godine zaredom priredbu "Salonski plesovi s Paulinom Krizmanić". Marija Bistrica je u vrijeme hrvatskog narodnog preporoda bila poznato okupljalište mladih iliraca. Ova manifestacija donosi dio te slavne prošlosti i uprizorenje legende o velikoj ljubavi Karoline Sermage i Antuna Kirschoffera. Izvođači su članovi zbora mladih župe Marija Bistrica. Autorica „Ljubavne legende“ je Nikolina Fruk, a redateljica Anita Klemar. Treći vikend završio je predstavom Kerekesh teatra ''Ufuraj se i pukni'', u Domu kulture.

Slijedi Vikend adventskih običaja

Posljednji vikend Adventa u Mariji Bistrici je Vikend adventskih običaja, a otvorit će ga u subotu u 10 sati na Trgu pape Ivana Pavla II., Dječji zbor "Vedre note", Konjščina i Akrobatski rock'n'roll klub "Bistra". U 12 sati Udruga Sintoment organizira kolektivni performans Smiješak (Izak) – izrada ogrlica od medenjaka i termo ogrlica od koštica višnje, a u 15 sati na rasporedu je kreativna radionica izrade cvijeća i ukrasa od krep papira Udruge umirovljenika ''Marija Bistrica''. U 16 sati pak održat će se proglašenje pobjednika nagradnog natječaja uređenja okućnica ''K suncu prosi svaka roža'', a u 19 sati nastupa ''Laganini band''. Nedjeljni program počinje u 10 sati na trgu paljenjem četvrte adventske svijeće i programom pod nazivom Tradicionalni adventski (do)ručak, uz Bogat izbor domaćih delicija i voditelja Mirka Fodora, a od 12 sati i uz Lagane note glazbene dive – Vanne.

U završnici Adventa u Mariji Bistrici, na Badnjak u podne je i ove godine organiziran Bistrički badnji ručak uz podjelu ribica. U zadnjem tjednu godine na rasporedu su i tradicionalni koncerti bistričkih KUD-ova u Domu kulture. Koncert KUD-a Lovro Ježek održat će se na Štefanje u 17 sati, a koncert KUD-a Laz u subotu 29. prosinca u 18 sati. Advent u Mariji Bistrici završava Dočekom u podne na Staru godinu, već od 10.30 sati. Nastupit će Nikolina Hižar i ''Full gas'' te glavni gosti ''Barabe'', a tu je i izvlačenje bistričke božićne tombole uz glavnu nagradu, automobil Hyundai i20 GO.