[FOTO] 'OSTANI ŽENA' Maja Vukina Bogović i Mateja Harapin predstavile izložbu koja ima snažnu poruku

Autor ih

Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka

stoje mateja harapin i maja vukina.jpg

Povodom Međunarodnog dana žena jučer je u zabočkoj Gradskoj galeriji otvorena izložba pod nazivom 'Ostani žena'. Riječ je izložbi dviju umjetnica, akademskih slikarica Maje Vukina Bogović i Mateje Harapin.

Maja Vukina Bogović objasnila je kako je ovo izložba na koju publika nije toliko naviknuta budući da se javnosti predstavljala većinom s pejsažima.  – Ovo je malo drugačija izložba jer je posvećena ženama. To nije daleko od mene jer sam ovakve slike radila na Akademiji i kasnije – objasnila je Vukina Bogović dodavši kako njezine slike imaju snažno značenje. – Moje slike su ženski aktovi koji su razrađeni. Bavila sam se osjećajem žena, no ne u stilu da prikazujem portret i zamišljenu ženu nego sam pokušala uz najstariji motiv odnosno tijelo žene prikazati osjećaj samoće, prepuštenosti, tuge – rekla je Vukina Bogović.

Mateja Harapin je publici objasnila na koji način je ona željela prikazati moć žene. – Tematika mojih slika vezana je za borbu žena kroz povijest i njihova društvena, politička, društvena prava koja smo n asreću neka dobila. Međutim, neke žene još uvijek nemaju neka prava u nekim dijelovima svijeta imaju ta prava, ali samo na papiru. Ovom izložbom bih željela potaknuti da ne zaboravimo što je Međunarodni dan žena, a to je borba žena za nešto više – istaknula je Harapin.

Spomenimo kako je Gradska galerija bila ispunjena svim zaljubljenicima u umjetnost i onima koji su dali podršku ovim cijenjenim umjetnicama.

Gradonačelnik Ivan Hanžek izrazio je zadovoljstvo što je izložba vezana tematski za Dan žena. – Čini mi se da smo mi muški ponekad daleko od toga da uvažimo ovakve poruke koje su željele poručiti autorice – rekao je Hanžek.

Župan Željko Kolar rekao je kako je ovo revolucionarna izložba. – Svaka umjetnica na svoj način je pokazala  kako se žene bore za svoja prava. Jedna je to pokazala kroz svakodnevnu borbu i poslove koje obavlja, a druga kroz žensko tijelo koje je izloženo raznoraznim pogledima i kritikama, a sve to utječe na status žena u društvu – rekao je Kolar.

Čast da otvori izložbu pripala je zamjenici župana Jasni Petek koja je čestitala umjetnicama na ovoj izložbi. – Žene su pisale povijest. Ove dvije žene koje su umjetnice i kreativke rade u sadašnjosti, pišu povijest i imaju viziju budućnosti – rekla je Petek.

Podršku izložbi dao je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Izložba je otvorena do 29. ožujka.