Evo kakvo će vrijeme biti u Zagorju u sljedećih sedam dana

Autor zagorje.com

Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku

zima.jpg

Nije trebalo dugo čekati na prvi temperaturni rekord u 2018. godini. Najviša dnevna temperatura je u subotu u Gradištu (kod Županje) porasla do proljetnih 19.1°C, što je tamo novi temperaturni rekord za najvišu temperaturu izmjerenu u mjesecu siječnju. Do ove godine je najviša temperatura u siječnju u Gradištu iznosila 18.3°C, a toliko je izmjereno 20. siječnja 2007. godine. Meteorološka se mjerenja provode od 1981. godine. I kod nas je bilo neobično toplo, između 15 i 17°C, ali ipak nismo srušili siječanjski rekord. U ovom tjednu bit će puno više oblaka, a povremeno i slabe kiše. Temperatura zraka će postupno ipak sve više nalikovati na doba godine, ali nije na vidiku neki jači zimski udar. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

Utorak bi trebao biti uglavnom suh uz puno oblaka, vjerojatno sunca uopće neće ni biti. Kako se dan bliži kraju ponegdje može biti slabe kišice, osobito uz slovensku granicu. Puhat će uglavnom slab vjetar istočnih smjerova. Jutarnja temperatura od 3 do 6, a najviša dnevna bi mogla narasti na 7 ili 8 Celzijevih stupnjeva, dakle bit će malo hladnije nego prethodnih dana.

U srijedu očekujemo sve naglašeniji utjecaj ciklone pa će biti puno oblaka, a povremeno se očekuje i kiša. Čini se više kiše u noći i ujutro, a popodne bi već moglo biti više suhog vremena. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka između 4 i 7, a najviša dnevna bi mogla narasti do 10 Celzijevih stupnjeva.

I u četvrtak će se nastaviti većinom oblačno vrijeme. Mjestimice može biti slabe kiše, ali čini se u manjoj količini i samo povremeno, vjerojatnije prema kraju dana. Puhat će slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak pa će još malo zahladiti. Nije to prava zimska temperatura, više onako kasnojesenja, kretat će se cijeli dan između 4 i 7 Celzijevih stupnjeva.

Za petak možemo najaviti nastavak prohladnog vremena s puno oblaka. Povremeno može biti slabe kiše. I dalje će puhati umjeren sjeverni vjetar pa će temperatura zraka ostati slična onoj u četvrtak i kretat će se oko 5 Celzijevih stupnjeva.

Vikend nam donosi još malo hladnije vrijeme, a čini se i nešto više suhog vremena. Slabe oborine su još moguće, uglavnom tijekom subote, dok bi u nedjelju veći dio dana moglo izdržati suho. Uz sjeverne vjetrove vjerojatno će još malo zahladiti pa se temperatura u noćnim satima može spustiti blizu nule. U gorju može biti i slabog snijega. U ponedjeljak bi u slučaju oborina malo susnježice ili mokrog snijega moglo biti i ponegdje u nižem području, ali ta prognoza još nije sigurna.