Dragica Reinholz predstavila zbirku. Održane i zanimljive radionice

Zanimljiv program Noći knjige u Mariji Bistrici

Noć knjige 24 mb naslovna .jpg

Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrici i ove godine je obilježila Noć knjige, a bogat program pod nazivom I. Pjesnički seminar u okviru Dana Željke Boc 2024. održan je u utorak 23. travnja.

Na rasporedu su bile dvije radionice koje su tematski obuhvatile pisanje i govorenje pjesama. Radionicu 'Izvođenje pjesme' vodila je prof. Rosanda Tometić, a na njoj se osvještavao način na koji se pjesme čitaju i kako se recitiraju. Sudionici su vježbali čitanje iste pjesme kako bi uočili govorna obilježja svojih različitih izvedbi. Slušajući izvođenje drugih, sudionici su imali zadatak uočiti utjecaj govornih i uzgovornih obilježja na primanje pjesama. Radionicu 'Pisanje pjesme' vodila je prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

Na ovoj radionici osvještavala se važnost jezičnoga tkanja pjesme (rječnik, morfologija, red riječi u rečenici, sročnost), njezina vizualnoga lika (pravopis, grafička sredstva...); njezine strukture (strofe, stihovi...); sadržaja (tema, motivi...). A između radionica, održano je predstavljanje zbirke poezije ''Držim se za zrak'' autorice Dragice Reinholz. Zbirku su predstavile sama autorica i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, a stihove je kazivala prof. Rosanda Tometić. Kako je istaknula autorica, pjesme iz zbirke nastale su uglavnom u izazovno vrijeme korona krize i potresa. Inače Dragica Reinholz već nekoliko godina javlja se i na Recital ljubavne poezije ''Željka Boc'', na kojem je i nagrađivana, a koji organizira Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica.

Također na čelu Ocjenjivačkog suda je već godinama prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, dok je prof. Rosanda Tometić interpretatorica stihova. Kao i svake godine, u sklopu Noći knjige, za sve posjetitelje bistričke knjižnice, koji već nisu članovi, osigurana je besplatna godišnja upisnina.