'Doseljavaju nam mlade obitelji iz okolnih gradova, za naša dva vrtića sve su duže liste čekanja''

Da je Oroslavje i dalje jedno od najpoželjnijih mjesta za stanovanje u županiji, govori i činjenica da je ovamo u proteklih godinu dana doselilo 239 stanovnika

emil gredičak.jpg

Oroslavje se nalazi među top 15 najboljih gradova po poticanju poduzetništva i mjerama za zapošljavanje, objavio je nedavno Jutarnji list u svom istraživanju. To svakako ide u prilog već dugogodišnjem trendu doseljavanja u ovaj mali zagorski gradić, koji je, kako je istaknuo gradonačelnik Emil Gredičak, jedan od pet najboljih ''malih'' gradova u Hrvatskoj po gospodarskim pokazateljima te je zahvalio vrijednim gospodarstvenicima i marljivim i inovativnim pojedincima koji su doprinijeli ovim izvrsnim rezultatima.

Dogradnja vrtića

Koliko je Oroslavje poželjno za život govori statistika, prema kojoj je unatrag godinu dana ovdje boravište prijavilo 239 novih stanovnika. - Većinom su to mlade obitelji iz okolnih gradova i općina te i iz Zagrebačke županije. U prilog tome ide i činjenica da je sve duža lista čekanja za naša dva vrtića u gradu Oroslavju – rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako upravo zbog toga Grad kreće u projekt rekonstrukcije i dogradnje Gradskog dječjeg vrtića ''Cvrkutić'', koji je kandidiran na Mjeru 7.4.1 Europskog fonda za ruralni razvoj.

– Iznos cijele investicije je 4 milijuna kuna i trenutno čekamo rezultate natječaja. Osim, vrtića koji je na prvom mjestu, kako bismo građanima osigurali uvjete odlične za život u Oroslavju, tu je i izgradnja dvodijelne sportske dvorane za koju smo potpisali Sporazum sa našom Županijom, ali i netom završeni projekti kompletne modernizacije i rekonstrukcije javne rasvjete te uvađanje širokopojasnog besplatnog i bežičnog interneta u centru grada. Naravno, nećemo stati samo na tome, ali mislim da smjer koji smo si zacrtali već pokazuje rezultate, što je i vidljivo – kaže Gredičak.

Potražnja za stanovima i kućama

Grad je pred nešto više od tjedan dana omogućio postavljanje antistres podloga na oroslavskim dječjim igralištima, u Parku Vranyczany i Parku obitelji Prpić te je tako za povećanu sigurnost svojih mališana na igralištima iz proračuna izdvojio 18 000 kuna. - Namjeravamo u narednom razdoblju i na ostalim igralištima postaviti iste. Dječja igralištačesto obnavljamo, jer osim što se mnogo koriste, ima nažalost i onih neodgovornih i odraslijih koji trgaju i uništavaju ono bi trebalo biti lijepo i namijenjeno djeci. Ovim putem apeliram na taj dio populacije da budu pažljiviji, pa možda dio tih novaca od stalnih popravaka uložimo u nove antistresne podloge, sprave i uređenja igrališta – kaže gradonačelnik. Zbog novih doseljavanja, sve je veća i potražnja za stanovima, ali i obiteljskim kućama, što, naravno, povlači i investicije u građevinskom sektoru, stoga smo pitali gradonačelnika raste li stanogradnja u Oroslavju i što je s projektom Američke kuće, o čemu se pred koju godinu naveliko govorilo.

- Osim projekata izgradnja kuća u nizu, postoji još i niz idejnih projekata koji su blizu realizacije te će s njima, kad dođe vrijeme, javnost biti upoznata. Što se tiče Američke kuće, vjerujem da će se naći povoljno rješenje za ovu izrazito atraktivnu lokaciju i da će poduzetnički duh prevladati sve poteškoće koje su usporile investicije na tom području. Naravno, predstavnici i potencijalni investitori će, nadam se obavijestiti javnost o napretku na tom području – zaključio je gradonačelnik Gredičak.