Dogradit će se prostor, promijeniti krovište i stolarija te urediti fasada

Iduće godine donjostubički vrtić ''Bubamara'' kreće u dogradnju i energetsku obnovu, za što su dobili 4 922.810,50 kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova

donja stubica vrtić djeca 3.jpg

Dječji vrtić Bubamara sljedeće godine kreće u veliki projekt dogradnje i energetske obnove. U tu su svrhu dobivena i sredstva, 4 922.810,50 kuna od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, preko natječaja mjere 7.4.1. Ugovor je potpisan u svibnju, a u javnu nabavu krenut će se ove jeseni.

Problem prostora

Dobili smo 90 posto potrebnih sredstava, naime vrijednost cijeloga projekta je 5 470 000  kuna. puno nam to znači, jer potreba za proširenjem kapaciteta traje već dugo. Ovo nam je drugi projekt koji smo radili i napokon smo uspjeli doći do sredstava, pa smo sretni da će naša dječica dobiti bolje uvjete, topliju zgradu i prostore adekvatnije za boravak – rekla nam je ravnateljica DV Bubamara Vesnica Borlak, istaknuvši kako je veliki problem što se svake godine ne mogu upisati sva djeca. I ove godine 16 djece samo iz područja Donje Stubice nije upisano.

– Oformili smo još jednu dodatnu grupu djece u skučenom prostoru koji je pomalo neadekvatan, no potrebe su takve. Nažalost, mnogo roditelja ne mogu početi raditi jer nemaju gdje ostaviti djecu i to je veliki problem u našem okružju. Grad Donja Stubica sufinancira boravak djece i u drugim vrtićima, no bez obzira što su na području Donje Stubice, Stubičkih Toplica i Oroslavja četiri dječja vrtića, opet nema prostora – istaknula je ravnateljica, dodavši kako su, prije izgradnje DV Zvirek u Stubičkih Toplicama, imali i po 60 djece na listi čekanja, a nada se da će se situacija kompletno posložiti da bude dovoljno kapaciteta za sve tek kad Gornja Stubica izgradi svoj vrtić.

Energetska obnova

Trenutno je u donjostubičkom vrtiću 130 djece u 4 vrtićke i 2 jasličke skupine, a dogradnjom ustanove dobit će prostor za adekvatan prostor za još jednu odgojnu skupinu od 25 djece te prostor za stučne suradnike, obzirom da od ove odgojno obrazovne godine vrtić ima, osim psihologa i zdravstvenog voditelja, zaposlenog i logopeda. Uredit će se i prostor za arhivu kojega sada nemaju, a najvažnije je, kaže ravnateljica, što će se zgrada energetski obnoviti te promjeniti krov na kojemu je sada još uvijek azbest. – Zgrada je stara 35 godina i puno energije i topline gubimo. Kotlovnica nam je neadekvatna te će izgraditi novi sustav grijanja, staviti fasada i promijeniti stolarija, kao i krovište. Time ćemo dobiti ugodnije prostore za boravak djece, ali i smanjiti troškove koji su veliki, pogotovo preko zime – kaže ravnateljica, rekavši kako se nada da će i roditelji imati razumijevanja, osobito za vrijeme radova, kada će morati iznaći rješenje za smještaj djece.

– Pokušavamo naći prostore kamo bismo mogli u ljetnom periodu, dok traju radovi, smjestiti djecu. Naime, u planu je da radovi krenu u svibnju sljedeće godine, kako bi se do rujna mogla izvršiti većina radova te da možemo tada početi nromalno raditi – dodala je, istaknuvši vrlo dobru suradnju s Gradom Donja Stubica, koji će se pobrinuti za javnu nabavu te gradonačelnikom Nikolom Gospočićem i Gradskim vijećem. Upravo je u dobroj suradnji s gradom vrtić u proteklom kratkom razdoblju postavio dvorišnu ogradu koju je donirala donjostzubička tvrtka Metalis, a nedavno je uređena i kupaonica na katu u većoj jasličkoj skupini.