Dodijeljene stipendije po socijalnom kriteriju, za nadarene te one u deficitarnim zanimanjima

Autor mš/ip
glavna

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku danas su dodijeljene županijske učeničke stipendije. Odobreno je ukupno 87 stipendija od 400 kuna mjesečno. Čak 38 dodijeljeno ih je u kategoriji nadarenih učenika, 36 po socijalnom kriteriju i 13 za deficintarna zanimanja. Stipendije su djeci uručili župan Željko Kolar, njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek, zamjenica zabočkog gradonačelnika Valentina Đurek i predsjednik OK KZŽ Davor Pleško.

Župan Željko Kolar rekao je kako se u stipendije iz proračuna izdvaja 1,3 milijuna kuna no da to je smatra izdatkom
veći investicijom. - Svaka pomoć mladim ljudima je dobrodošla, a znanje koje steknu za svoga školovanja nitko im nikad ne može oduzeti. Cilj svega što radimo u Županiji, a u ovom smo se mandatu koncentrirali upravo na zdravsto i školstvo, jest da nagnamo mlade ljude da ostanu živjeti u Zagorju te da tu nađu posao - rekao je Kolar spominjući da Županija kompletno pokriva i troškove prijevoza učenika, ali i da mnogo ulaže u obnovu škola te izgradnju dvorana. Posebno ga, kaže, veseli porast interesa za deficitarna zanimanja, a da bi se on još više popularizirala, drugu godinu za redom uručene su i stipendija za učenike koji. Župan je također najavio da će se kroz dva tjedna dodijeliti i studentske stipendije.

Da je to dobra odluka potvrdio je i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško. Kako je rekao, obiđene su sve škole na području županije ne bi li se predstavila deficitarna zanimanja, a to je rezultiralo time da je 98% mjesta u tim smjerovima ove školske godine bilo popunjeno, dok se prošlih godina ta brojka kretala oko 75%.

Blaž Stužić, učenik zlatarske gimnazije i jedan od korisnika stipendije za nadarene, istaknuo je kako je lijepo
vidjeti da Županija na ovakav način potiče i nagrađuje trud i rad učenika. - To je zapravo jedan poticaj da mi
i dalje sudjelujemo na natjecanjima, da učimo i da promoviramo Krapinsko - zagorsku županiju svuda gdje idemo - rekao je Blaž.