Deset tata uspješno su završili radionicu 'Klub očeva' u Zipkici

Autor zagorje.com

Očevi su imali priliku stjecati nova saznanja o vlastitoj očinskoj ulozi, razmjenjivati ideje kao i iskustva vezana uz očinstvo te prepoznavati učinkovite načine nošenja sa zahtjevima roditeljstva

klub očeva zipkica.jpg

U Dječjem Zipkica u Zaboku završen je prvi ciklus radionica „Klub očeva“. Ove radionice su dio programa „Rastimo zajedno“ koji se u ovom vrtiću provodi kontinuirano već desetu godinu. Klub očeva je namijenjen očevima djece u dobi od 1-5 godina, odnosno osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu.

Ciklus se sastoji od četiri radionice, a na njima se posebna pažnja posvećuje ulozi oca u ranom djetinjstvu. Činjenica je da se roditeljstvo često gleda kroz majčinstvo, a očinstvo se donekle zanemaruje. Nova znanstvena istraživanja pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta i govore o jedinstvenom doprinosu djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju koju daje očeva uključenost i podrška u prvim godinama života.

Voditeljice programa su odgojiteljice mentorice Karmela Herčko i Jasna Zubić te psiholog mentor Silvija Dugorepec, a na radionicama je sudjelovalo deset očeva.

Očevi su imali priliku stjecati nova saznanja o vlastitoj očinskoj ulozi, razmjenjivati ideje kao i iskustva vezana uz očinstvo te prepoznavati učinkovite načine nošenja sa zahtjevima roditeljstva.

A što su rekli očevi nakon radionica - što su dobili za sebe, a što za dijete...

Složili su se da im je koristila razmjena iskustava s drugim očevima, pozitivno razmišljanje, bolje razumijevanje potreba vlastitog djeteta što dovodi do korisnijeg provođenja zajedničkog vremena i lakšeg rješavanja određenih problema, kvalitetnija komunikacija s djetetom, neke nove ideje vezane za igru i odgoj djeteta. Na taj način, smatraju oni, dijete biva sretnije i zadovoljnije, a oni sami postaju bolji, „super tate“. Svi su se složili da treba uključiti i druge očeve, te bi ove radionice rado preporučili ... Prva prilika je nakon Nove godine kada slijedi redovni ciklus radionica „Rastimo zajedno“ u DV Zipkica Zabok, u koji se mogu uključiti i mame i tate.