DAN KOMORE: Dodijeljena priznanja zaslužnim obrtnicima, Venteku pripala zlatna plaketa

Autor mš/ip

U Hotelu Toplice održana je svečanost povodom Dana obrtničke komore KZŽ

  glavna.jpg

Povodom Dana Komore, jučer je u Hotelu Toplice održana 2.svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije. Na svečanosti su se okupili brojni obrtnici i uvaženi gosti, a dodijeljena su i priznanja u vidu brončanih, srebrnih i zlatnih plaketa.


Sve okupljene pozdravio je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško uz riječi kako se nada da za obrtnike dolaze bolja vremena. Kao najveći problem Pleško je istaknuo nedostatak radnika. – Nadamo se da će se uskoro otvoriti granice i da ćemo imati mogućnost uvoženja radne snage. No i to nije trajno rješenje. Ono leži u promjeni sustava obrazovanja koja se ne može dogoditi preko noći – rekao je Pleško dodajući kako nije lako biti obrtnik, no da je ponosan na sve zagorske obrtnike i njihova postignuća. Također, pohvalio je suradnju i sa Županijom, ali i svim drugim institucijama s kojima surađuju.



Gostima je dobrodošlicu poželio i domaćin, predsjednik Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Zvonko Oćić, a nekoliko prigodnih riječi rekao je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Drago mu je, kaže, čuti o dobroj suradnji obrtnika i Županije, a čestitao je i svim nagrađenima. Ranogajec je, također, najavio digitalizaciju nazvavši je novim korakom u razvoju obrtništva.



A da zagorski obrtnici ostvaruju odlične rezultate istaknuo je i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. – Mi smo drugi u Hrvatskoj po broju novootvorenih radnih mjesta, jedni od prvih koji su zaustavili pad zatvaranja obrta i jedni od prvih kod kojih je započeo rast gospodarskih pokazatelja. Sve je to rezultat odlične suradnje i Županije i obrtnika i centralne države, ali i svih onih koji su povezani s tržištem rada, obrtništvom i poduzetništvom – istaknuo je Kolar. Napomenuo je kako se napokon počinje bilježiti povećanje interesa za deficitarna zanimanja što mu je posebno drago. Naime, dok se dosada jedva popunio jedan razred CNC operatera, ove su se školske godine, ističe župan, upisala čak tri. Spomenuo je i činjenicu da je Ministarstvo poduzetništva i obrta ponovno povećalo kreditni potencijal našoj Županiji, i to na 20 milijuna kuna. – Taj čitav iznos od 20 milijuna kuna kreditnog potencijala je već iskorišten. Čak 13 naših obrta iskoristit će te novce i ukupno uložiti 116 milijuna kuna – rekao je Kolar dodajući da ni Krapinsko – zagorsku županiju nije zaobišao odlazak mladih u inozemstvo te kako je sveobuhvatnom demografskom politikom potrebno zaustaviti takav trend.

Državni tajnik u Ministarstvu poduzetništva i obrta, Mario Antonić pokupljenim je obrtnicima rekao kako je s 4. studenim u našoj županiji registrirano 2450 obrta, a istaknuo je kako tom dobrom trendu rasta broja obrta kroz godinu doprinosi dobra politika poticanja obrtništva na državnoj i lokalnoj razini. Isto tako, Antonić je najavio neke nove reforme koje će Ministarstvo provoditi, ali i prezentirao rezultate već provedenih.



Na kraju same svečanosti uručena su i priznanja obrtnicima. Tako je brončana plaketa otišla u ruke Vladi Francu, vlasniku obrta „FRAMONT“ iz Bedekovčine, Nedjeljku Kucelju vlasniku obrta Proizvodnja ispušnih sistema i trgovina na malo izvan prodavaonica „Kucelj“ iz Stubičkih Toplica, Danijelu Kodrnji, vlasniku obrta “Strojna obrada metala” Zagorska Sela, Mariu Peteku, vlasniku obrta „Auto Mario “, iz Đurmanca, Darku Matkunu, vlasniku obrta Elektroservis iz Krapinske Toplice, Bojanu Podhraškom, vlasniku obrta Proizvodnja i trgovina kristalnih unikata „Podhraški“ iz Huma na Sutli, Mariu Kvežu, vlasniku obrta Montex mehanika, tekstil i trgovina iz Svetog Križa Začretja, Renati Šćukanec Hopinski, vlasnici obrta "Šćukanec" Elektroinstalatersko frizerski obrt iz Velikog Trgovišća te Draženu Mačeku, vlasniku obrta Građevinski obrt " MP - gradnja ". Srebrnu plaketu dobio je Mladen Antolić, vlasnik obrta “Magra“ graditeljstvo iz Krapinskih Toplica te Općina Jesenje.



Zlatnu plaketu, kao najveće priznanje OKKZŽ koja se dodjeljuje se uglednom i časnom obrtniku za dugogodišnji doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika pripala je Branku Grebličkom Venteku, vl. Obrta za ugostiteljstvo i turizam "Zelenjak Ventek“ iz kumrovečke Risvice. – Ja sam počeo raditi s 23 godine i naravno da nije bilo lako. Žalosti me što danas mladi nemaju ni uvjete ni mogućnosti pokrenuti neki svoj posao i što sve više odlaze u inozemstvo – rekao je Ventek uz riječi kako mu nagrada koju je osvojio mnogo znači jer je dokaz da je radio i da radi dobar posao. Povelja Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija dodijelila se Stjepan Mišaku, vl. obrta "Mišak". Riječ je o bravarsko kovačkoj radionici, a obiteljski obrt kontinuirano radi već 135 godina.