''Da bi imali kvalitetne odnose s bliskim osobama, važno je razviti pravilan sustav privrženosti od rođenja''

Skup je povodom Međunarodnog dana obitelji u Zaboku organizirala Krapinsko – zagorska županija, a gostovala je predavačica s Odsjeka psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

IMG_4616.JPG

Povodom Međunarodnog dana obitelj, danas je u Velikoj galeriji grada Zaboka održan okrugli stol na temu ''Obitelj i uloga privrženosti u bliskim odnosima tijekom adolescencije i odrasle dobi''.

Događanje je organizirala, već tradicionalno, Krapinsko - zagorska županija, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Krapina i Podružnicom Obiteljski centar Krapinsko - zagorske županije, s ciljem da se što cjelovitije sagleda značajan utjecaj privrženosti formiran u primarnoj obitelji tijekom djetinjstva koji kao takav djeluje kroz cijeli život i određuje naše emocionalne veze s važnim osobama, ljubavnim partnerima, članovima obitelji, prijateljima i drugima.

U ime domaćina, Grada Zaboka, okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, dok je zamjenica župana Jasna Petek istaknula kako se u svim sredinama u našoj županiji radi jako puno velikih stvari vezanih uz obitelj, djecu i mlade. – Uvijek na Međunarodni dan obitelji pokušavamo raspraviti neke teme vezane uz obitelj. Naime, obitelj je temelj i polazište razvoja svakog od nas, a sve temeljne vrijednosti dobivamo upravo u obitelji – istaknula je Petek.

Upravo je o bliskim odnosima u obitelji govorila prof. dr. sc. Željka Kamenov sa odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja se bavi istraživanjem bliskih odnosa. – Pokazalo se da su kvalitetni bliski odnosi nešto što najviše doprinosi našoj kvaliteti života, kako psihičkom, ali i fizičkom zdravlju. Ono što se zna već dugi niz godina u psihologiji je da djeca kad se rode, zbog toga što ne mogu sama opstati i treba im odrasla osoba, razvijaju sustav privrženosti prema primarnom skrbniku, koji je najčešće majka. Taj sustav privrženosti se održava tijekom cijelog života i određuje kakve bliske odnose ostvarujemo s drugim osobamam tijekom svog života – rekla je Kamenov, dodavši kako sustav ovisi o tome na koji način majka odmalena brine o djetetu.

Ako na adekvatan način majka odgovara na djetetove potrebe, dijete razvija privrženost i osjeća se ugodno u bliskim odnosima s drugima, ali isto tako mu je sasvim ok i ako je samo. Ako pak mama na neadekvatan način odgovara na djetetove potrebe, bilo da previše brine o djetetu ili da je hladna i distancirana, onda dijete razvije neki drugi nesigurni tip privrženosti pa u bliskim odnosima ili previše traži pažnju i pokazatelje da je drugima stalo do njega, nesigurno je i nema igrađeno samopoštovanje ili u slučaju distanciranog odnosa majke, dijete razvije stav da drugi ljudi nisu netko na koga se možeš osloniti i da ne možeš imati povjerenja u druge ljude, nego se samo uzdati u sebe. To onda rezultira kratkortajnim vezama i površnim odnosima – pojasnila je profesorica, istaknuvši kako u oba slučaja postoji vjerojatnost problema i poteškoća tijekom stvaranja drugih bliskih odnosa. Stoga je važno, napominje predavačica, o tome pričati, da stručnjaci znaju o tome puno, kako bi informirali buduće roditelje, ali i one sadašnje, kako bi se, ukoliko poteškoće postoje, moglo raditi na tome da se ti obrasci privrženosti promijene.