[CUNGE, CUNGE, CUNGERAJ] Ovog ponedjeljka zabočki osnovnoškolci plešu zagorske plesove

Autor zagorje.com

Projekt koji tijekom cijele školske godine provodi Ansambl Zabok u suradnji s Osnovnom školom K. Š. Gjalskoga osmislila je folkloristkinja i voditeljica Ansambla Zabok, Senka Jurina

foto: arhiva

U ponedjeljak 20. svibnja s početkom u 11 sati na Trgu svete Jelene u Zaboku , održat će se Cunge, cunge, cungeraj. Projekt je to koji tijekom cijele školske godine provodi Ansambl Zabok u suradnji s Osnovnom školom K. Š. Gjalskoga osmislila je folkloristkinja i voditeljica  Ansambla Zabok, Senka Jurina, a temelji se na upoznavanju i usvajanju narodnih plesova Hrvatskog zagorja mađu svim generacijama osnovnoškolaca. Svaka generacija polaznika osnovne škole u Zaboku nauči plesati po jedan zagorski ples, primjeren njihovoj dobi.

Svrha projekta je osim njegovanja i očuvanja tradicijske kulture svoga zavičaja, poticanje zajedništva među djecom kao i drugi sociološki i pedagoški aspekt.

U povijesti Ansambla Zabok ovo je najopsežniji projekt jer u njemu sudjeluje gotovo 800 učenika i preko 30 učitelja, te folklorni voditelji i asistenti.

U slučaju kiše prezentacija se odgađa.