Carekovi držači za čaše i četkice popularni i po dječjim vrtićima u Sloveniji i Slovačkoj

Kvaliteta njihovih inovacija više je puta potvrđena zlatnim medaljama na sajmovima inovacija, a zadnje su sudjelovali u studenom na najvećoj izložbi inovacija u Jugoistočnoj Europi u Osijeku, gdje su osvojili niz priznanja

Lana i Fran s djedom Franom

Da razvoj gospodarstva u stubičkome kraju ima svijetlu budućnost, dokazuju mnoge firme i obrti koji su se tek nedavno pokrenuli ili pak imaju dugačko iskustvo djelovanja. Jedna od njih je i tvrtka obitelji Carek, koja se već preko 23 godine bavi prodajom opreme za čišćenje i pranje. No, ono što je posebno u poslovanju ove firme jesu nagrade koje posljednjih godina osvajaju za inovacije. I to ne samo vlasnik, ponosni djed Vladimir, nego i njegova 11 – godišnja unuka Lana i 7 – godišnji unuk Fran.

Zaštitio dizajn

I dok nam je Vladimir ispričao kako godinama već prodaje opremu za čišćenje po čitavoj Hrvatskoj, uglavnom za sportske dvorane, škole i vrtiće, Lana i Fran jedva su čekali da nam sami ispričaju kako pomažu djedu. – Pošto sam surađivao s vrtićima i školamama, uvijek sam gledao što bih mogao napraviti još, a da im bude korisno. Prvu ideju dala mi je ravnateljica dječjeg vrtića iz Strmca, tražeći me da napravim nešto gdje bi djeca mogla držati četkice i čaše, a da bude higijenski – ispričao nam je Vladimir kako je nastao držač za četkice i čaše, koje je, osim po Hrvatskoj, prodao i u vrtiće u Sloveniji i Slovačkoj.

Malog Frana najviše zanima rad s bušilicom i jedva čeka da odraste da može raditi kao deda

Dizajn je to koji je i zaštitio kao svoj, a osim toga pobrao i brojna priznanja na sajmovima inovacija. No, da sve ne ostane samo na tome, u cijeli su proces izrade uključeni njegovi unuci. Na njima je budućnost, kaže Vladimir. Lanu i Frana uključio je u svoj posao tako što mu pomažu u radioni, ali i, ono najvažnije, testiraju gotov proizvod. Jer, kako kaže, držači za čaše i četkice namijenjeni su djeci, pa nema smisla da ih isprobavaju odrasli.

Mali nasljednici

Lana je peti razred i iako je dobra u matematici, hrvatskome i njemačkome, već se dugo zanima za djedov posao. – Pomažem dedi oko kapica za čaše, dodajem mu stvari u radioni i čistim gotov proizvod. A najbolje je kad idemo na sajmove, tamo upoznajemo nove ljude i putujemo – ispričala nam je djevojčica. Fran nam je otkrio kako mu je u djedovoj radioni jako zanimljivo. – Volim pomagati dedi i htio bih to raditi kad budem veliki – rekao je, priznavši kako ga najviše zanima rad s bušilicom. Djed je ponosan na svoje nasljednike. – Sve to što sam napravio nemam kome ostaviti. A u njima vidim potencijala da bi mogli nastaviti moj posao. Zato sam ih i uključio u sve, sad se već polako u sve razumiju – rekao je Vladimir. Dosada je prodao oko 20 tisuća komada držača za četkice i čaše, a osim toga, osmislio je i dvostrani pokretni ormarić s inox dozatorima za čaše i četkice, držač za čaše pričvrstit na tanjur, kao i kolica za prijevoz tople hrane na pladnjevima. Kvaliteta njihovih inovacija više je puta potvrđena zlatnim medaljama na sajmovima inovacija, a zadnje su sudjelovali u studenome na najvećoj izložbi inovacija u Jugoistočnoj Europi u Osijeku, gdje su osvojili niz priznanja. Kao i svakom poduzetniku i prodavaču, najviše znači pozitivna povratna informacija od strane kupca. A Vladimir je sretan što iza sebe ima i nasljednike koji će možda jednoga dana preuzeti njegovu firmu i izraditi neke nove inovacije.

Lana pomaže dedi oko kapica za čaše