POGLEDAJTE VIDEO: Radnici blokirali Zagorsku magistralu, policija se nije ni pojavila!

Radnici su ogorčeni što ih nitko od zagorskih političara nije došao niti saslušati, a kamoli im pokušati pomoći, a neki su se čudili i kako to da policija nije reagirala, niti se pojavila kada su blokirali Zagorsku magistralu.

  P1000811.JPG

Ivan Kovačić

VELIKO TRGOVIŠĆE

Radnici tekstilne tvornice Estare Culto iz Velikog Trgovišća, nekadašnjeg Heruca, danas su oko 11 sati na desetak minuta blokirali Zagorsku magistralu kod skretanja za Veliko Trgovišće, neprestano prelazeći u kružnoj koloni preko zebre.

Na ovaj čin,kako su nam pojasnili, odlučili su se kako bi skrenuli pažnju javnosti na svoj dugogodišnji problem, koji je kulminirao kada su jutros došli na posao, no nisu mogli u proizvodne pogone, već im je rečeno da svi idu na prisilni godišnji odmor do pokretanja stečajnog postupka.

-Još nismo dobili niti cijelu plaću za siječanj, a sad bi već trebali dobiti plaću za ožujak. U četiri godine nisu nam uplaćivani doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, stalno se mijenja ime i vlasnici tvrtke, i mi više danas ni ne znamo tko je zapravo pravi vlasnik. Sada ćemo, na kraju, izgleda, svi završiti na burzi, a radimo isključivo odijela po narudžbi za strano tržište i svaki kupac uvijek je poznat, a svako odijelo unaprijed plaćeno – rekli su nam jutros ogorčeni radnici.

Kako kažu, u poduzeću je prije 10 godina bilo zaposleno preko 1000 radnika, a sada ih je 150. Radnici koji su jutros došli na posao, nisu bili pušteni u proizvodnju, već im je rečeno da svi idu na prisilni godišnji odmor do pokretanja stečajnog postupka, a onda na burzu. Kako su nam ispričali, stalno se mijenja naziv i vlasnici firme, pa su trenutno prijavljeni na firmu EC – Proizvodnja odjeće d.o.o., a prije toga bila je to tvrtka Estare Culto Modna odjeća, koja je od rujna prošle godine u stečaju.

Radnici pojašnjavaju da je stečajni uporavitelj te firme, koja je vlasnik cijelog pogona, jučer blokirao novu firmu zbog neplaćanja najamnine, a Grad Rijeka navodno je poslao blokadu na 400.000 kuna zbog nekih svojih potraživanja. Zbog toga je jučer firma završila u blokadi, a stečajni je upravitelj spriječio da se bilo kakva roba iznosi iz poduzeća. Tako su dva kamiona i jutros stigla po robu, no nisu je uspjela preuzeti, a radnici koji su jučer bili na poslu istjerani su iz firme.

Predsjednik Uprave tvrtke EC – proizvodnja odjeće d.o.o.,  Zdravko Kajin, bio je danas u tvrtci, ali zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti razgovarati s novinarima, a da uistinu ima zdravstvenih problema, potvrdili su nam i sami radnici, koji očekuju da se konačno neka državna institucija pozabavi njihovim problemom.

-U državnim firmama svi redovito dobivaju plaće. O nama nitko ne brine. Vidite da se danas ni ovdje nitko od zagorskih političara nije niti pojavio. Gdje su sad oni –pitaju se radnici, a neki od njih, nakon blokade prometnice, rekli su nam kako se čude što se prilikom blokade Zagorske magistrale nije pojavila niti policija.