Biciklistička staza Pregrada - Krapinske Toplice - Zabok - Sv. Križ Začretje ovisi o EU novcu

Autor ik
sljika

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, stručni suradnik za infrastrukturu u Gradu Zaboku Danijel Tuđa, voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije Sanja Škrinjar i direktorica Turističke zajednice 'Srce zagorja' Karolina Hostić sastali su se jučer u Pregradi sa zamjenikom generalnog direktora Hrvatskih voda Davorom Vukmirićem.

Glavna tema o kojoj se razgovaralo bio je projekt izgradnje interaktivne biciklističke staze Krapinske Toplice - Pregrada, uz vodotok Kosteljine. Radi se o biciklističkoj stazi koja bi išla od Pregrade preko Krapinskih Toplica do Zaboka, gdje bi se uz naknado nastavila uz zabočku Industrijsku cestu te se preko pojasa uz spojnu cestu Zabok - Sveti Križ Začretje, spojila sa stazom iz Svetog križa Začretja.

Kako doznajemo, riječ je o nekoliko godina staroj ideji, za koju Hrvatske vode isprva nisu bile pretjerano zainteresirane, već su uglavnom spominjale potrebu da pojas uz vodotoke ostane netaknut, kako im se ne bi otežavali poslovi održavanja korita i okoliša vodotoka. Ipak, sada su, barem načelno, dali svoj pristanak, iako su rekli da za sada nemaju novaca za financiranje ili sufinanciranje jednog takvog projekta.

Samo projektiranje, odnosno izrada projektne dokumentacije za prvih 18 kilometara biciklističke staze od Pregrade do Krapinskih Toplica prema Zaboku, procjenjuje se, koštat će oko 400 tisuća kuna, a za to se Općina Krapinske Toplice, kao nositelj projekta, prijavila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, a Hrvatske vode obećale su riješiti imovinsko-pravne odnose kako bi projekt, po izradi dokumentacije, bio spreman za prijavu na natječaj za izgradnju staze.