Bedekovčanski proračun veći od 17 milijuna kuna

Autor M Šimunić

Općinsko vijeće Općine Bedekovčina na posljednjoj sjednici izglasalo je proračun, a u sklopu njega obuhvaćeno je nekoliko važnih projekata

kolaž bedekovčina.jpg

Proračun Općine Bedekovčina za 2018. godinu (ukupni rashodi i izdaci) iznosi 17.094.000 kuna što predstavlja povećanje za 2.648.500,00 kuna odnosno 18,33% u odnosu na iznos proračuna za 2017. godinu. Ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 16.754.000,00 kuna što predstavlja povećanje za 29,41% u odnosu na 2017. godinu.

Sredstva iz EU

Na povećanje prihoda u najvećoj mjeri utječu planirani iznosi sredstava fondova EU i drugih izvora za financiranje općinskih projekata. Najvažniji projekti tako su izgradnja reciklažnog dvorišta, a načelnik Darko Ban objasnio je kako je Općina prošla i posljednju 3. fazu ocjenjivanja te bi uskoro trebali dobiti odluku o dodjeli financijskih sredstava. Ukupna investicija iznosi 3.433.000 kuna.

Rekonstrukcija dijela Magdalenićeve ulice također je jedan od kapitalnih projekata, a za njega je ishođena građevinska dozvola kao i druga potrebna dokumentacija te je spreman za prijavu čim bude raspisan natječaj od strane ministarstva. S Državnom geodetskom upravom potpisan je sporazum o provođenju katastarske izmjere u svrhu izrade nekretnina na području k.o. Komor, što je također jedan od važnih projekata kao i izgradnja nogostupa uz županijsku cestu ŽC2164 Brestovec Orehovički.

- Za navedenu dionicu MUP je izdao mišljenje o postojanju stvarne ugroze sigurnosti cestovnog prometa kojim je izvršen uvid u analizu stanja sigurnosti u cestovnom prometu za vremenski period unazad 5 godina. Ukupna vrijednost I. faze izvođenja radova iznosi 1.111.656,25 kuna, od čega je od MUP – a zatraženo 70 % sufinanciranja, a Općina bi sufinancirala 30 % iznosa – istaknuo je načelnik Bedekovčine. Vrlo važan projekt je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Stare škole za društvenu – javnu namjenu.

Projektom će se izraditi projektna dokumentacija za rekonstrukciju postojeće stare škole u Bedekovčini te privođenja iste namjeni doma kulture i ostalih javnih namjena. Izrada projektne dokumentacije osigurat će spremnost projekta za prijavu na najavljene natječaje u okviru ESI fondova. Ukupna vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 518.750,00 kuna od čega bi 16% odnosno 83.000 kuna sufinancirala Općina iz svojih sredstava, a preostali iznos (435.750,00 kuna) planira se financirati sredstvima ministarstva regionalnog razvoja.

Širokopojasni internet

A da Bedekovčina dobro surađuje s jedinicama lokalne samouprave u svojem susjedstvu dokaz je i zajednički projekt razvoja širokopojasnog interneta kojeg će provoditi u suradnji s općinama Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec i Sveti Križ Začretje. Prvo je planirana suradnja na izradi Plana razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) čija vrijednost bi iznosila 199.000 kuna, od čega Općina Bedekovčina treba osigurati iznos od 70.048,00 kuna odnosno 25,2%.

- Nastavlja se s projektom izrade Lokalnog programa za mlade. Ukupna vrijednost projekta je 52. 000 kuna od čega 40.000 kuna financirano od strane Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku, a razliku od 12.000 kuna financira Općina Bedekovčina iz vlastitih sredstava. Cilj projekta je ojačati kapacitete mladih s područja Općine Bedekovčina kroz edukacijske aktivnosti kojima će steći znanja o političkim procesima i procesima donošenja odluka koja su vezana za mlade u lokalnoj zajednici te podići svijest šire javnosti o potrebi i važnosti aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka te pozitivnom utjecaju lokalnog programa na mlade – pojasnio je bedekovčanski načelnik Darko Ban te dodao kako se nastavlja se i s provedbom projekta HICAPS odnosno uređenjem dijela parka oko Dvorca Gornja Bedekovčina.