Asfaltirana su prva dva kilometra Sportsko rekreacijske staze ZaZaKr

Autor

Grad Zabok i Općina Sveti Križ Začretje dobili su ukupno 120 tisuća kuna za uređenje biciklističke staze, dok su ostala sredstva osigurali uz pomoć Krapinsko – zagorske županije. S realizacijom su krenuli i prvi radovi

biciklistička staza zabok sveti križ začrtje.JPG

Bicikliranje je sve popularnija aktivnost među svim generacijama, a cikloturizam sve važnija grana u turističkoj ponudi. Prepoznali su to grad Zabok i općina Sv. Križ Začretje te su se, temeljem objavljenog Javnog poziva za dodjelu potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2018. godini, od strane Hrvatske turističke zajednice, prijavile projekt Sportsko rekreacijska staza ZaZaKr (Zabok - Sveti Križ Začretje - Krapina).

Temeljem istog poziva odobrena su sredstva u iznosu od 60.000 kuna za Grad Zabok i 60.000 kuna za Općinu Sveti Križ Začretje. Predmetnim projektom željeli su se, kako su nam rekli, omogućiti dodatni turistički sadržaji koji su usmjereni na zdraviji način života na prostoru grada Zaboka i općine Sveti Križ Začretje, stvaranjem sportsko rekreacijske staze s naglaskom na cikloturizam po postojećem putu koji je potrebno presvući novim asfaltom te pripadajućim odmorištima za rekreativce. Ukupna duljina planirane trase od Zaboka do Svetog Križa Začretja iznosi šest kilometara. Svojom trasom, cesta prati korito rijeke Krapinice preko koje i prelazi preko 5 planiranih mostova.

- Realizacijom projekta oplemenili bi turističku ponudu, povezali susjedne grad i općinu, pridonijeli očuvanju okoliša kao i razvoju zdravijeg načina života uređenjem svodne ceste uz novo izgrađenu spojnu cestu Zabok – Sveti Križ Začretje sa poljskim odvojcima koji spajaju stazu sa ugostiteljskim objektima i zanimljivostima – složili su se idejni začetnici projekta. U 2018. godini Grad Zabok asfaltirao je dionicu od spoja sa budućom spojnom cestom Jadeki - Grdenci do ulice Bajeri ukupne duljine jedan kilometar, a općina Sveti Križ Začretje od benzinske Crodux (Pustodol) do raskrižja koje spaja naselja Štrucljevo, Brezova i Mirkovec također oko jedan kilometar. Tijekom 2019. godine planira se nastavak aktivnosti na realizaciji projekta, na način da se asfaltira preostali dio staze, izgrade mostovi na kanalima, te nabavi i postavi potrebna oprema i signalizacija i urede odmorišta uz istu.