Unatoč novim iznajmljivačima, u Gupčevom kraju i dalje fali soba

Osim turista, smještaj u Gupčevom kraju traže i poslovni ljudi, ali česti su i oni koji dolaze na svadbe i traže noćenje, u tom su slučaju svi iznajmljivači popunjeni

U posljednje se dvije godine, broj kreveta u Gupčevom kraju sa 242 povećao na 264. No, prema statističkim brojkama, ali i iskustvima iznajmljivača, to još uvijek nije dovoljno da se zadovolje potrebe za smještajem.

Porast broja noćenja

Kornelia Vnučec, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica

Najviše je tražen smještaj u hotelima, a zatim i u kućama za odmor – istaknula je direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelia Vnučec, dodavši kako je najviše upita za smještajem od obitelji s djecom, koji dolaze radi vlastitoga gušta, pa je, shodno tome, evidentirano najviše individualnih dolazaka, čak 73 posto, dok organizirano dolazi 27 posto turista. Obzirom da je broj noćenja u ovoj godini porastao za čak 26 posto naspram 2015. i za 3 posto u odnosu na lanjsku godinu, Vnučec je istaknula kako postoji veća potražnja za smještajem u odnosu na dostupan smještajni kapacitet u Donjoj i Gornjoj Stubici. – U tom slučaju goste usmjeravamo na druga turistička odredišta naše županije s kojima imamo odličnu suradnju – dodala je.

Sobe pune svaki vikend

Najviše dolazi domaćih turista, ali i onih iz Slovenije, BIH, Njemačke, Poljske, Austrije, pa čak i iz Italije, Nizozemske, SAD-a i Izraela. Osim turista, smještaj traže i poslovni ljudi, a česti su i oni koji dolaze na svadbe u ovaj kraj, pa traže noćenje.

Zdravko Klanjčić, vlasnik restorana Rody

U tom su slučaju svi iznajmljivači u Gornjoj Stubici puni, rekao nam je vlasnik Restorana i pansiona ''Rody'' Zdravko Klanjčić iz Gornje Stubice. – Imamo pet soba, odnosno deset kreveta, a često se desi na imamo više upita za smještajem nego što možemo primiti. Imamo razdoblja kad smo popunjeni stalno, a uglavnom su nam sobe pune vikendom – rekao je, dodavši kako bi bez problema, da ima još kreveta, prodao i to. Istaknuo je kako je zapravo najlakše prodati smještaj kad imaš čim više kreveta, jer bi u tom slučaju mogli primiti i veći broj turista koji pristižu u organiziranim dolascima. No činjenica je da je smještajni kapacitet, naspram potražnje, i dalje premalen, pa se uređivanje tradicijskih kuća za odmor i otvaranje soba za iznajmljivanje čini itekako perspektivnim poslom u stubičkom kraju.