'U turizmu radnog vremena nema, 24 sata trebate biti spremni i fit'

Razgovarali smo s Ksenijom Tomić, donedavnom voditeljicom Županijskog turističkog ureda koja je od početka ove godine u mirovini

ZL: Iza Vas je dugačka karijera, gdje ste se sve okušali?

Tomić: Iza mene je 45 godina radnog staža. Svega 10 godina od toga nisam bila u turizmu. Još sam od gimnazijskih dana u turizmu vidjela svoju budućnost. I moja je maturalna radnja bila vezana za turizam, tada jugoslavenski. Poslije gimnazije otišla sam na višu ekonomsku, turistički smjer, a sve 4 godine praksu sam odradila u Hotelu Toplice u Krapinskim Toplicama. Bila sam i prva garnitura u Hotelu Matija Gubec na recepciji, a nakon toga se ponovo vratila u Hotel Toplice. Tamo sam radila dosta dugo, a onda jedno 8 godina van turizma. Imala sam i vlastitu putničku agenciju. Radila sam i volonterski u Turističkoj zajednici u Oroslavju, a devedesetih sam postavljena za direktoricu do 2002. Kratko vrijeme bila sam i predsjednica turističke zajednice u Stubičkim Toplicama. Okušala sam se i u politici, bila sam pola mandata zamjenica za društvene djelatnosti županice Hubicki i nakon toga sam ostala raditi u županijskoj turističkoj zajednici gdje sam bila i voditeljica ureda do mirovine. Svoj radni vijek sam počela i završila u turizmu. Stvarno sam zadovoljna i sretna jer sam cijeli svoj život radila posao koji sam voljela.

ZL: Koje biste projekte istaknuli kao važne za razvoj turizma naše županije?

Tomić: Županija je unatrag 5-6 godina dala veliki financijski suport tako da smo iz godine u godinu dvoznamenkasto dizali postotak i dolazaka i noćenja. Od prošle do ove godine dobili smo 140 novih ležajeva u županiji, uglavnom je to privatni smještaj koji izuzetno dobro radi i to je traženo. Iskorištavali smo poticaje, bespovratna sredstva i potpore Hrvatske turističke zajednica i Ministarstva turizma, organizirali smo i edukacije i tečajeve. Ono što me posebno veseli, bio je projekt 2009. i 2010. u koji smo bili uključeni, ''Otkrijmo srce Hrvatske'', i žao mi je što nije krenuo dalje. Bio je namijenjen stranim turistima, kojima smo na granici dijelili promidžbeni materijal s idejom da potaknemo goste iz susjednih zemalja da k nama dođu i u drugo doba godine, ne samo ljeti i ne samo na more. Podijelili smo preko milijun letaka, po magistrali postavili jumbo plakate i to smo radili u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i zagrebačkim hotelima gdje smo promovirali spa break i city break. Godinu dana iza te akcije završili smo sa 40 posto više stranih turista. Kad smo primijetili da domaće tržište zaostaje, tu su se dobro uklopile manifestacije Babičini kolači i Sto posto zagorsko, pa smo došli do toga da su se dolasci stranih i domaćih gostiju izjednačili. Radili smo i projekt Marijanski hodočasnički putevi koji se sada još dograđuju, tu je projekt sa slovenskim seoskim gospodarstvima uz granicu. Prošle godine ušli smo u projekt Vision one, zajedničku aplikaciju koja promovira kontinentalni turizam. Prije godinu i pol ušli smo u nacionalni projekt Okusi hrvatske tradicije, u koji je uključeno 14 naših restorana. Imamo i projekt Zagorje ride & bike, sa odmorištima za konje i školom jahanja.

ZL: Na što ste posebno ponosni?

Tomić: Vrlo rado se sjećam kvalitetnih manifestacija dok sam radila u TZ Oroslavje, a koje je provodila HTZ, poput uređenja okućnica. Također, s jednom izuzetnom ekipom započela sam i s Vrtnom zabavom Luja Vranyczanyja. Turizam se ne događa od danas do sutra, na njemu treba raditi i ulagati. Stoga su tu i brojne nagrade, četiri smo godine finalisti destinacije izvrsnosti, i mislim da smo ove godine zakinuti i da smo trebali dobiti titulu eden destinacije. Na Danima hrvatskog turizma, svake smo godine najnagrađivanija županija. Posebno sam ponosna što sam lani nagradu Simply the best u kategoriji osoba za dugogodišnji rad u turizmu dobila ja.

ZL: Kakvom vidite budućnost turizma u našoj županiji?

Tomić: Zagorje ima sve moguće potencijale za razvoj turizma. U našim hotelima ne možete pronaći slobodno mjesto niti preko vikenda, niti u sedmom mjesecu, niti sad kroz blagdane. Hotelski kapaciteti su puni i zbog kongresnog turizma koji je bitan za Zagorje. Treba održavati kvalitetu, a za to nema straha. Određeno je u kom smjeru treba ići, plan razvoja turizma je opravdan i realan, samo ga treba odraditi. Turizam je specifična grana u kojoj bez strasti nema rezultata i to je ono najvažnije, da radite s voljom i da uživate u tome što radite. Tu nema radnog vremena, trebate biti fit 24 sata, raspoloženi, nasmijani, spremni za razgovor s ljudima koji će možda dati kompliment, a koji će možda uočiti i neke greške, sve to treba primiti s osmijehom. Nije badava da HTZ jednu od važnijih nagrada dodjeljuje u kategoriji čovjek – ključ uspjeha. Zagorje kao turistička destinacija može samo napredovati, ići u dobrom smjeru, sa što više prezentacija, što više promocije, a podrška Županije u financijskom smislu tu je jako bitna, kao i kvalitetna suradnja, kakvu sam imala sa Županijom i županijskim uredima, s obrtničkom i gospodarskom komorom, ali i hotelima gdje smo ko jedna familija.

ZL: Kako ćete sada provoditi vrijeme u mirovini, imate li neki hobi, hoće li Vam nedostajati posao?

Tomić: Meni je posao bio hobi. Samu mirovinu neću tako doživjeti. Sad je malo zatišje, ali neće to dugo trajati, nisam tip koji miruje. Niti se želim riješiti županijskog turizma, niti će se on riješiti mene. Imam već nekih planova, ponuda, kombinacija gdje ću se i dalje uključivati, no sve u svoje vrijeme. A možda se ponovo uključim i u politiku.