Osnovano je povjerenstvo za revitalizaciju Sutinskih toplica

Autor mb

Povjerenstvo će imati 5 članova iz redova svih stranaka koje sačinjavaju općinsko vijeće, a u njemu su Zlatko Bartolić, Silvestar Vučković, Željko Čleković, Vladimir Risek i Dražen Pavleković

Jedna od točaka dnevnog reda posljednje ovogodišnje sjednice mihovljanskog vijeća općine bila je 'Sudbina Sutinskih toplica kao okosnica razvoja turizma Općine Mihovljan'. Inicijativu da se ova točka uvrsti u dnevni red sjednice potekla je od kluba vijećnika SDP-a. Na sjednici je postignut konsenzus oko osnivanja povjerenstva koje bi se trebalo baviti pitanjem i problemom Sutinskih toplica. Povjerenstvo će imati 5 članova iz redova svih stranaka koje sačinjavaju Općinsko vijeće, a u njemu su Zlatko Bartolić, Silvestar Vučković, Željko Čleković, Vladimir Risek i Dražen Pavleković.

Budućnost toplica

No, mihovljanski SDP nije zadovoljan što je u prijedlogu proračuna za 2018. godinu za Sutinske toplice predviđeno tek 10.000 kuna. - Planiran proračun za sljedeću godinu je 9.980000 kuna znači da je za naš biser Sutinske toplice predviđeno cijelih 0,10% godišnjeg proračuna. SDP Općine Mihovljan ne odustaje od pokretanja revitalizacije Sutinskih toplica te smo na Općinskom vijeću izložili koje je naše viđenje budućnosti razvitka toplica i turizma u Općini Mihovljan. Zbog ljekovitih svojstva vode, povijesti u kojoj je Kraljevina Hrvatske , Slavonije i Dalmacije službeno proglasila Sutinske toplice lječilištem, to je lječilišni turizam koji će se lakše brendirati i to ne neki megalomanski projekt nego ostvariv s mogućnosti povećanja kapaciteta - ističu iz kluba vijećnika SDP-a.

Tko je vlasnik, za koliko su toplice prodene….?

Da bi do toga došli dali su, objasnili su, i prijedlog prvih koraka u smjeru revitalizacije Sutinskih toplica. - Da bi mogli uopće krenuti u revitalizaciju toplica nužno je raščistiti sa svim nepoznanicama i nedoumicama. Na ovoj sjednici vijeća opet nismo dobili odgovore na konkretna pitanja: Kada je prodan stari dio Sutinskih toplica i tko je donio odluku o prodaji? Kome je prodan i tko je vlasnik? Gdje je ugovor o prodaji iz kojeg se može vidjeti što je prodano i za koji iznos? Što je općina dobila proteklih 20 godina od takove privatizacije i koncesije? Tražili smo da vijeće donese odluku o revitalizaciji Sutinskih toplica i dali smo smjer kojim bi se trebalo kretati. A to je izmjenuaprostornog plana, osigurati sredstva u proračunu za tu namjenu, ići u otkup zemljišta i okrupnjivanje čestica te naručiti studije opravdanosti sa potrebnim idejnim projektom onoga što mi želimo - rekao je Dražen Pavleković (SDP), istaknuvši da će u povjerenstvu biti aktivni i tražiti da se pitanje revitalizacije Sutinskih toplica čim prije pokrene. - Vjerujemo da neće ostati na onoj staroj izreci „ako hoćeš da se ništa ne radi formiraj povjerenstvo“ jer već na prvoj sljedećoj sjednici očekujemo izvještaj povjerenstva – zaključio je.

Načelnik - predsjednik povjerenstva

Predsjednik povjerenstva je načelnik Zlatko Bartolić (HDZ) koji je zadužen za sazivanje i vođenje povjerenstva. Bartolić je rekao da je Općina Mihovljan na temelju zahtjeva kluba vijećnika SDP dala pisani odgovor na njihov upit vezan uz Sutinske toplice u kojem su bile navedene informacije s kojima općina raspolaže, a da je predsjednik općinskog vijeća na temelju zahtjeva kluba vijećnika SDP-a uvrstio u dnevni red prijedlog točke vezane za Sutinske toplice. Općina Mihovljan nije sudjelovala u privatizaciji Sutinskih toplica i nije davala koncesiju za vodu jer to nije bilo niti je dan danas u ingerenciji općine – istaknuo je Bartolić, dodavši da klub vijećnika SDP nije sam znao obrazložiti i što žele pod tom točkom dnevnog reda.