Izložba starih sorti jabuka u Desiniću

Autor mb

Nagradit će najbolje uređeni štand, najbolji novi kolač od jabuka i najbolji tradicijski kolač od jabuka

Od 20. do 22. listopada u dvoru Veliki Tabor održat će se izložba starih sorti jabuka i ostalog voća te proizvoda od voća. Organiziraju se stručna predavanja na temu očuvanja starih sorti jabuka i općenito o voćarstvu i proizvodima od voća.

Na manifestaciji se svojim proizvodima predstavljaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja općine Desinić i šire okolice, vinotočja i drugi. U program su uključene udruge i institucije općine Desinić (škola, vrtić). Uz prigodnu ponudu jela i pića desiničkih ugostitelja, posjetitelji mogu kušati i tradicionalno jelo jabučjak. Od trodnevnog programa izdvajamo u petak, 20. listopada od 10 sati determinaciju starih sorti jabuka, u subotu, također od 10 sati predavanje o mogućnostima zaštite od mraza u voćnjacima u organizaciji Savjetodavne službe. U 13 sati bira se najbolja slastica, a od 14 sati dodjeljuju se priznanja u akciji 'Lepe naše rožice'. Izložba starih sorti jabuka može se pogledati još u nedjelju. Moći će se kušati i razne delicije od jabuka te domaći proizvodi seoskih turizama. Ove godine Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela nagradit će najbolje uređeni štand, najbolji novi kolač od jabuka i najbolji tradicijski kolač od jabuka.

Organizatori su Općina Desinić, Poljoprivredna mljekarska zadruga 'Zagorka' i Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede Krapinsko – zagorska županija.