Želja joj je - Wimbledon

Lana Preis iz Zlatara državna je prvakinja u tenisu

Lana Preis tenis.JPG

Za mnoge osnovce školski praznici znače odlazak na more ili uživanciju u obiteljskom okruženju u svojem zagorskom domu. No, za neke, posvećene sportu, predaha nema, jer vrhunski se rezultati postižu odricanjem i upornim treninzima, bez obzira na doba godine i vrijeme. Toga je itekako svjesna zlatarska djevojčica Lana Preis, državna prvakinja u tenisu u kategoriji do 12 godina. Svojim uspjesima, kao i Lana Gršić, zlatarskom tenisu vraćaju izgubljeni sjaj. Malo je znano kako su u razdoblju između dva svjetska rata upravo Zlatarščanke bile među najboljim tenisačima tadašnje države!

 Lana Preis s osam je godina počela  trenirati u zlatarskome Teniskom klubu, koji se ne može pohvaliti nekom financijskom potporom, poput klubova u većim gradovima. Kako to često biva kod uspješnih u individualnim sportovima, teret najviše osjećaju roditelji, ali koji ne bi sve dali za uspjeh i sreću svojega djeteta.

Tomislav i Karolina imaju petero djece, a Lana i sestra joj blizankinja Hana su najmlađe. Završile su peti razred, s odličnim uspjehom. Najstariji Matija položio je državnu maturu i želja mu je studij medicine. Luka je upisao četvrti razred zlatarske Srednje škole, a Karlo će u jesen poći u prvi srednje.

Lana s trenerom

Kad su Lanina braća trenirala tenis, Lana ih je od svoje pete godine zavidno gledala uz tenisu ogradu i stalno pitala roditelje kad će i ona dobiti reket. Tri godine ih je nagovarala , dok nisu popustili. Danas su sretni zbog nje i njezinih uspjeha.  Nije joj naporno trenirati po dva sata dnevno, čemu valja dodati i sat kondicijskog treninga . Njezin trener, Branimir Krmpotić, o Lani govori u superlativima, jer svojom igrom i rezultatima koje ostvaruje ona je i njegov , kao i ponos TK Zlatar.

Vraća sjaj zlatarskom tenisu

Prvakinjom Hrvatske u svojoj kategoriji postala je u lipnju, na terenima varaždinskog TK  Varteks, pobijedivši  u finalu svoju konkurenticu Neru Tešankić, članicu osječke Olimpije koja je do tada bila na tronu. Kao članica hrvatske reprezentacije  Lana je sudjelovala  i na međunarodnom turniru u Londonu, uz natjecateljice iz Velike Britanije, Slovačke, Nizozemske i Češke. Prije dva tjedna bila je i na međunarodnom turniru u Sloveniji. Zbog sportskih obveza često je izostajala s nastave, ali sve je nadoknađivala uz Haninu pomoć. A i razrednica, profesorica povijesti Nataša Sovec, ima razumijevanja, jer sličan život živi i njezin sin Tomo Valjak, državni skijaški prvak u svojoj kategoriji. Lani je potpora i  profesor  tjelesne i zdravstvene kulture Stjepan Škrlec.

 -Tjelesni mi je najomiljeniji predmet, a matematika najteži-kaže skromna Lana koja u slobodnim trenucima voli, u dvorištu obiteljske kuće, s braćom igrati- nogomet. Bez obzira na sportske obveze, nije lišena i zadaća u obiteljskom domu, kao i braća.  Lana usisava, Hana, koja trenira odbojku u Maču, pere prozore, a i dečki moraju pomagati mami Karolini. K tome, Lana voli boraviti i u kuhinji. Puna ideja, nije  joj problem pripremiti pizzu za sve ukućane, a ovih je dana ispekla i –kuglof.  Uistinu, dobro je dijete, k tome staložena, smirena i borbena na terenu. Potkraj srpnja s reprezentacijom će na međunarodni turnir  u talijanski grad Rezzato. Budu li mladi teniski reprezentativci uspješni, slijedi im odlazak na Korziku. Jednostavna, kaže sa smiješkom, kako će iduće školske godine četvorku  iz geografije morati zamijeniti odličnom ocjenom. Jako dobro zna gdje su na zemljopisnoj karti Pariz i London, priželjkivani  Roland Garros i Wimbledon, i kakav put treba proći do željena cilja.