Završeno 2. izdanje Memorijalnog turnira „Vladimir Huis-Golubek“

Već u kvalifikacijama se vidjelo da će finale turnira biti spektakularno

Najbolji u konkurenciji rekreativaca

Sjajno drugo izdanje memorijalnog kuglačkog turnira „Vladimir Huis-Golubek“ okupilo je 30 kuglača u glavnom turnira i 52 kuglača i kuglačica u turniru rekreativaca. Po svim parametrima ovo je izdanje nadvisilo prvo, a finala glavnog dijela turnira ne bi se posramila ne završnica Prvenstva Hrvatske. Uostalom pobjdnik turnira, kuglač Zaprešića Luka Bolanča“, finalista je Prvenstva Hrvatske u kuglanju.

Branko Manev oborio rekord zabočke kuglane u kvalifikacijama

Već u kvalifikacijama se vidjelo da će finale turnira biti spektakularno. Kuglač Zaprešića, reprezentativac Hrvatske, Branko Manev, uspio je oboriti šest godina star rekord kuglane, koji je držao Duško Medić i iznosio je 663 čunjeva. Manev je za sedam čunjeva nadmašio Medić i novi rekord zabočke kuglanje sada je 670 čunjeva.

Branko Manev novi rekorder zabočke kuglane

- Nisam ni znao koliko je rekord, a moram priznati da nisam ni očekivao da ću ga oboriti. Prije zadnjeg sate rekli su mi da sam u prilici za rekord, pa sam malo stisnuo i tako sam svoju dobru igru okrunio rekordom kuglane. Iskoristio sam ovaj turnir kao trening pred nastup na završnici kupa, koja će se također održati na ovoj kuglani – izjavio nam je Branko Manev, koji drže rekorde na još dvije hrvatske kuglane, u Varaždinu i na Plitvicama. Drugo mjesto u kvalifikacijama osvojio je Zvonko Tonković sa 625 čunjeva, dok je Luka Bolanča bio treći sa 608 srušenih čunjeva. Među 16 najboljih ulazilo se s 565 čujeva. Najbolji zagorski kuglač u kvalifikacijama bio je Bruno Milički, koji je s 593 čunja imao sedmi rezultat kvalifikacija.

Uzbudljivo finale

Od početka je bilo jasno da će prvi pobjednik turnira, Nemanja Galić, koji je dobio pozivnicu organizatora, teško obraniti naslov. Isto tako bilo je jasno da će se pitanje pobjednika riješavati između Bolanče i Maneva. U glavnom turniru tek je u predzadnjem bloku Milan Uzelac oborio više od 600 čunjeva, točnije 609 i time je istaknuo nominaciju za treću stepenicu pobjedničkog postolja. Bolanča je finale otvorio sa 179 čunjeva, što je izjednačenje rekorda ove staze od ove sezone, koji drži Nikola Boromisa. Manev je na prvoj stazi oborio 156 čunjeva. No sve se promijenilo nakon drugog seta kada je Manev na drugoj stazi oborio 180 čunjeva, a Bolanča na trećoj 143 čunja, pa je tako Manev prešao u vodstvo. Nakon trećeg seta ponovno dolazi do promjene, a u zadnjih 30 udaraca ušlo se s tri čunja viška u korist Bolanče (486-483). Kada je Manev četiri udarca prije kraja srušio devetku, činilo se da će pobjenički pehar u njegove ruke. No već u idućem udarcu probio je postavu i do kraja nije uspio počistiti postavu. Za razliku od njega Bolanča je uspio očistiti postavu i u zadnjem 120 udarcu trebao je srušiti pet čunjeva, no on je srušio devetku i zasluženo stigao do pobjedničkog pehara. Uz pobjednički pehar Bolanča je dobio i novčanu nagradu od 1.200 kuna, te medalju i prijelazni pehar. Drugoplasirani Branko Manev osvojio je 800 kuna, pehar i medalju i dodatnih 200 kuna za pobjedu u kvalifikacijama. Trećeplasirani Uzelac osvojio je 500, četvrtoplasirani Košutić 250, a petoplasirani Galić 100 kuna.

- Pretpostavljao sam da ću mi Manev biti glavni konkurent za nagradu, ako budem igrao dobro. U zadnjim trenutcima presudila je koncentracija, koja je ovaj puta bila na mojoj strani. Drago mi je da sam osvojio ovaj turnir. Uvijek je lijepo doći u Zabok, gdje vlada jedna prijateljska, obiteljska atmosfera – riječi su Luke Bolanče nakon pobjede.

Marko Majstorović slavio među rekreativcima

U konkurenciji rekreativaca najviše je uspjeha imao četrnaestogodišnji Marko Majstorović, jedna od nada kuglačkog kluba Zabok. On je u finalu bio bolji od Ire Šutine, nekoć prvoligaške kuglačice. Treće mjesto pripalo je Jeleni Hrastinski, dok je čevrti bio Dragutin Šanjug. Pobjednik kvalifikacija u konkurenciji rekreativaca bio je Ivica Vrančić s 109 čunjeva u 2x10 udaraca (5+5). Marko Majstorović je uz pehar i medalju dobio i novčanu nagradu od 500 kuna, Ira Šutina otišla je kući bogatija za 300, a Jelena Hrastinski za 200 kuna, koliko je kao i pobjednik kvalifikacija dobio Ivica Vrančić.

Najboljim rekreativcima nagrade je dijelio predsjednik Sportske zajednice Grada Zaboka, Ivica Jelenčić, dok je najboljim pojedincima glavnog turnira nagrade dijelila zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka, Valentina Đurek.

Vladimir Huis, Branko Manev, Luka Bolanča, Milan Uzelac, Željko Koštuć i Nemanja Galić

- Prezadovoljan sam ovim drugim izdanjem turnira. Promijenili smo format, odijelili rekreativce od registriranih igrača, što se pokazalo punim pogotkom. Uspjeli smo u Zabok dovesti velika imena hrvatskog kuglanja. Čestitke i zahvale svim pobjednicima, a posebno se zahvaljujem Nemanji Galiću koji je došao samo radi ovog turnira, obraniti naslov. Finale je bilo onakvo kakvo treba biti, uzbudljivo do posljednjeg udarca. Iduće godine planiramo turnir dići za još jednu stepenicu više – završnu je ocjenu dao Vladimir Huis mlađi, idejni začetnik ovog turnira, koji čuva uspomenu na njegovog osebujnog oca, nažalost pokojnog, ali koji je za života stekao status zabočke legende.

Rezultati:

Glavni turnir:

1. Luka Bolanča 639 (Zaprešić)
2. Branko Manev 634 (Zaprešić)
3. Milan Uzelac 609 (Grmoščica)
4. Željko Košutić 606 (Bjelovar)
5. Nemanja Galić 586 (Grmoščica)
6. Vladimir Galjanić 582 (Grmoščica)
7. Bruno Milički 572 (Obrtnik K. Toplice)
8. Filip Sedlar 564 (Zabok)
9. Zdravko Tonković 562 (Grmoščica)
10. Darko Bratković 557 (Obrtnik Oroslavje)
11. Martin Huis 553 (Zabok)
12. Perica Pavić 550 (Medveščak 1958)
13. Borna Gašpert 549 (Grmoščica)
14. Toni Ljubić 542 (Zabok)
15. Zlatko Filipančić 538 (Medveščak 1958)
16. Josip Blažek 508 (Grmoščica)

Rekreativci konačni poredak:

1. Marko Majstorović
2. Ira Šutina
3. Jelena Hrastinski
4. Dragutin Šanjug