Zabok suvereno prošao kroz Sinj; u nedjelju stiže Cedevita

Bila je to još jedna odlično odigrana utakmica momčadi Zaboka, koja je uz kolo u kolo sve bolja

Antonio Vlaić

I s drugog gostovanja Zabok se vratio s punim plijenom. U Sinju je s 22 koša viška (57:79) savladan domaći Alkar, po sličnom obrascu kao što su u Osijeku pale Vrijednosnice Osijek. Bila je to još jedna odlično odigrana utakmica momčadi Zaboka, koja je iz kola u kolo sve bolja. Ovako suvereno i uvjerljivo proći kroz Osijek i Sinj, mogu još samo ABA ligaši.

A nije dobro počelo za Perinčićeve igrače. Domaćin je nakon nepune dvije minute igre tricom Šarca i koš-faulom Kambera stigao do vodstva od 6:0, što je dodatno podignulo ispunjeno gledalište. Gotovo tri minute trebale su Zaboku da preko Vučića postigne prvi koš (6:2). Još je gore izgledalo kada Graf povezao dvije trice i doveo domaće u prvo dvoznamenkasto vodstvo (14:4). Pola minute prije kraja prve četvrtine Graf s linije slobodnih bacanja podiže na najviših +11 (22:11), no Marić sa zvukom sirene stavlja tricu za ugodnijih 22:14.

Zona ponovno preokrenula

Već krajem prve četvrtine Perinčič je naredio zonu 1-2-2, koja je počela davati rezultate u drugoj četvrtini. U 13. minuti Črnjević je prvo tricom približio Zabok na -4 (23:19), a nakon njega dvije trice veže i Smajlagić, pa Zabok u 16. minuti prvi puta vodi (23:25). Domaćin je šest minuta ostao bez koša iz igre, da bi post prekinuo Vuko za izjednačenje (25:25), a na veliki odmor otišlo se s prednošću Zaboka od dva koša (27:29). Zabok je drugu četvrtinu dobio rezultatom 15:5.

Odlično je treću četvrtinu otvorili Smajlagić i Vrlika, pa je Zabok u 25. minuti preko Vrlike otišao na 9 koševa razlike (34:43), a Marić s linije slobodnih bacanja dovodi Zabok u prvo dvoznamenkasto vodstvo (34:45). Vuko je tada povezao dvije tricu i spustio na-5 (40:45), no u završnici Kapusta i Ćutuk vraćaju Zabok na deset koševa viška (40:50) pred ulazak u zadnjih deset minuta.

Koš-faulom Marića i tricom Kalpića Zabok u 32. minuti ima +16 (40:56). Domaći uzvraćaju serijom od 5:0 (45:56), a u 33. minuti Marić prestrogo dobiva nesportsku pogrešku. No Vučić promašuje oba bacanja, Alkar ne koristi ni dodatni napad, a veću u slijedećem polaže Vlaić, nakon njega sjajni Smajlagić veže dvicu i tricu uz dodatno bacanja i na semaforu u 35. minuti stoji 45:64, a nakon efektnog zakucavanja Vlaića Zabok prvi puta ima više od 20 koševa prednost (45:66). Upravo je Vlaić minutu kasnije povisio na najvećih +27 (47:74). Domaćin je tek do kraja uspio malo ublažiti poraz.

Maligani nagradili Zabok pljeskom

Sinjski maligani zdušno su bodrili Alkar svih 40 minuta, no nakon utakmice su svojim ljubimcima uputili salve zvižduka. S druge strane Zabok su ispratili gromoglasnim pljeskom.

Sven Smajlagić predvodio je Zabok s 20 koševa (šut iz igre 66%) i 5 skokova, a ponovno je bio odličan i Paško Vrlika sa 17 ubačaja i 6 skokova (dvica 5-5). Veliki obol dao je i Antonio Vlaić kojeg je samo jedan koš dijelio od double-double učinka (9 koševa, 10 skokova). Vrlo dobre role imali su i Marić (12 koševa) i Kalpić (7 koševa, 3 skoka i 3 asistencije). Kod domaćih se istaknuo Tonko Vuko koji je uz 17 koševa i 8 puta uspješno skočio.

Ivan Perinčić: “Prezadovoljan sam angažmanom svojih igrača u Sinju“

Ivan Perinčić

Na posljednjem treningu u petak pred utakmicu s Alkarem Perinčić je jasno i glasno rekao svojim pulenima – Trebam petoricu koji su se spremni „potući“ za svaku loptu. Isto tako tko bude ulazio s klupe mora dati sve od sebe. Neću trpjeti prosječnost, ako treba odigrat ću cijelu utakmicu sa samo pet raspoloženih igrača- jasan je bio Perinčić.

Igrači su očito dobro shvatili njegovu poruku, a on je očito vrlo dobro secirao Alkara, jer malo tko i ovakvog Alkara može pobijediti s 20 koševa razlike.

- U Sinj smo krenuli 8 sati prije utakmice. Putovali smo šest sati i to me malo zabrinulo. To je i razlog nešto slabijeg starta u utakmicu. Ni jednog trenutka nisam sumnjao u našu pobjedu, iako smo imali dvoznamenkasti manjak. Zona je ponovno donijela preokret i dalje ćemo ju prakticirati.  Bilo je samo pitanje kad ćemo ih uspjeti prelomiti utakmicu. Kao i protiv Osijeka poštivali smo igrača u boljoj poziciji. Sve čestitke mojim igračima, super sam zadovoljan njihovim pristupom – zadovoljan je Perinčić.

Bez imperativa, ali hrabro protiv Cedevite

U nedjelju ga čeka novi izazov. Zaboku u goste dolazi trenutno najbolji hrvatski košarkaški klub, Cedevita iz Zagreba. Mogli bi smo reći i Ivanova Cedevita jer je u njoj proveo posljednje igračke dane i započeo trenersku karijeru u mlađe dobnim kategorijama. Ivan je čvrsto na zemlji. Ne stavlja nikakav imperativ pred sebe i svoje igrače, već mirno, ali maksimalno angažirano na treningu dočekuje najbolju hrvatsku momčad.

- Ova nam je zapravo najlakša utakmica, jer kao i protiv Zadra nemamo nikakav imperativ. Bit će to prava prilika mojim igračima da vide gdje su u odnosu na igrače koji igraju ABA ligu i Eurocup. Volio bi da odigramo hrabrije,  kolektivnije i bez samoisticanja. To što sam rekao da igramo bez imperativa, to ne znači da nećemo dati sve od sebe. Što više znat ćemo iskoristi svako možebitno Cedevitino opuštanje. Pozivam navijače da nas bodre i u ovoj utakmici. Puno nam znači njihova pomoć s tribina.-završio je Perinčić.

ALKAR-ZABOK 57:79 (22:14, 5:15, 13:21, 17:29)

SINJ: Gradska sportska dvorana, GLEDATELJA: 800, SUCI: Kardum, Roglić i Kruljac.

ALKAR: Svalina 4 (1-2), M. Modrić, Proleta 5 (5-6), Booth 2, Graf 13 (3-4), Vuko 17, Bilandžić, Kamber 3 (1-1), Šarac 6, Radoš 3 (1-1), Vučić 4 (1-4). TRENER: Domagoj Kujundžić

ZABOK: Marić 12 (3-3), Kapusta 5 (3-4), Kalpić 7 (1-3), Vlaić 9 (1-2), Črnjević 5, Ćutuk 2, Vučić 2, Tuđen, Vrlika 17 (7-7), Jambrović, Smajlagić 20 (2-2). TRENER: Ivan Perinčić

SLOBODNA BACANJA: Alkar: 12/18 (67%); Zabok: 17/21 (81%)

DVICA: Alkar: 9/31 (29%); Zabok: 19/33 (58%)

TRICA: Alkar 9/21 (43%) (Vuko 3, Graf 2, Šarac 2, Svalina, Vučić); Zabok: 8/23 (35%) (Smajlagić 4, Kalpić 2, Marić, Črnjević)

SKOKOVI: Alkar: 28 (22+6) (Vuko 8, Proleta 5, Booth 4, …); Zabok: 39 (29+10) (Vlaić 10, Vrlika 6, Črnjević 5, Smajlagić 5, …)

ASISTENCIJE: Alkar: 13 (Proleta 4, …); Zabok: 19 (Vučić 6, Vlaić 4, Kalpić 3, …)

VALORIZACIJA: Alkar: 46 (Vuko 19, …); Zabok: 98 (Vrlika 22, Smajlagić 22, Vlaić 19, Kalpić 11, …)

 Ostali parovi 4. kola:

Šibenik-Split 79:65

VROS Osijek-Jazine Arbanasi 67:63

Ribola Kaštela-Cibona 76:91

Zadar-Škrljevo 99:78

Cedevita-Zagreb 129:87

Hermes Analitica slobodna

Parovi 5. kola:

ZABOK-Cedevita (nedjelja, 5. 11. u 18 sati)

Zagreb-Ribola Kaštela

Škrljevo-Alkar

Jazine-Zadar

Split-Vrijednosnice Osijek

Cibona-Hermes Analitica

Šibenik slobodan

U nedjelju stiže Cedevita

U nedjelju 5.11. zabočki i zagorski ljubitelji košarke pred sobom imaju još jedan košarkaški spektakl. U Gradsku dvoranu stiže Cedevita, a ogled petog kola počinje u 18 sati, pred nadajmo se ispunjenim tribinama.

Nećemo otkriti „toplu vodu“ ako kažemo da je Cedevita izraziti favorit u ovoj utakmici i da bi  sve osim njene pobjede u Zaboku bilo čudo. Cedevita je uz Cibonu jedini hrvatski košarkaški klub u elitnom rangu natjecanja koje Zabok nije uspio pobijediti, iako je nekoliko puta bio blizu iznenađenja. No isto tako čuda se događaju, ali i tradicije postoje da bi se rušile. Objektivno teško, no zašto se ne ponadati.

Glavni aduti Zaboka u ovoj utakmici mogao bi biti umor zagrebačkih košarkaša. Cedeviti će to od nedjelja biti četvrta utakmica u nizu. U nedjelju su imali lagan posao protiv Zagreba, u srijedu im stiže snažni Unics Kazan u Eurocupa, a u subotu Olimpija u ABA ligi. Olakotna okolnost Zagrepčanima će biti ta što prije Zaboka sve tri utakmice igraju kod kuće, pa ih putovanje neće dodatno izmoriti.

Rezultat u ovoj utakmici nije primaran. Najvažnije da zabočki košarkaši daju sve od sebe i da publika uživa.

KK Zabok priredio je bogatu tombolu za ovu utakmicu i brojna iznenađenja. Kako se termin utakmice preklapa sa 40 rođendanom Zaboka, igrači će u publiku bacati posebno majice.  Sve u svemu očekuje nas jedan istinski košarkaški spektakl. 

Najbolji košarkaš Zaboka pred utakmicu protiv Cedevite

Sven Smajlagić: “Cedevita je favorit, ali dat ćemo sve od sebe da joj nanesemo prvi prvenstveni poraz“

Sven Smajlagić


Jedan od rijetkih hrvatskih kvalitetnih šutera, Sven Smajlagić, ponovo briljira u dresu Zaboka. Prošle sezone jesenski je dio sezone također odradio u Zaboku i zahvaljujući impresivnim brojkama od 20.6 koševa, 6.7 skokova i 3.1 asistencije stigao do dresa grčkog drugoligaša Psyhika u kojem je također pružao sjajne partije. Smajlagić ima 27 godina, a u karijeri je promijenio veliki broj klubova. S nepunih 20 godina je debitirao u BiH i to u Novi Gradu, gdje je s 38 postignutih koševa po utakmici postao najbolji strijelac u povijesti A 1 lige BiH. Slijedio je povratak u matičnu Cibonu, pa polusezona u Zaboku, nakon koje je potpisao za Bosnu. Nakon BiH slijedile su Banska Bystrica, Nitra, Iskra, pa Senčur, manje epizode u Zapruđu, Kaštelima i Hermes Analitici, da bi prošle godine stigao u Zabok. Zaista bogata karijera, kojoj se još ni izbliza ne nazire kraj.

- S obzirom na okolnosti i na sve situacije koje sam doživio kao igrač mogu reći da sam izvukao maksimum i da sam zadovoljan na koji sam način iskoristio sve prilike koje su mi se pružile. Nažalost uvijek se ispriječila neka viša sila ili ozljeda koje su bitno promijenile smjer moje karijere, ali cilj i dalje ostaje isti. Mislim da me u budućnosti čeka još dosta velikih stvari. Na meni je da konstantno radim na sebi i čekam priliku.- govori nam Smajlagić.

Ovu mu je već treći boravak u Zaboku. Nakon svakog boravka u Zaboku je napravio iskorak u karijeri, a isto tako svaki se puta u Zabok vratio kao još bolji košarkaš, što sam dokazuje da je riječ o ne samo talentiranom već i radišnom košarkašu.

- U Zabok sam prvi puta došao prije sedam godina i mislim da sam se dobro snašao, jer su mi partije u zabočkom dresu donijele ugovor s Bosnom, koja je tada igrala ABA ligu. Nažalost teška ozljeda u prijateljskoj utakmici udaljila me s parketa cijelu sezonu. Nakon nekoliko godina inozemstva ponovno sam prihvatio poziv Zaboka i ta se odluka pokazala dobrom – prisjeća se Smajlagić.

Veliki dio ljetnih priprema proveo je u Cedeviti, no na kraju je ipak završio u Zaboku, iako su u igri bili i neki ABA ligaši.

- Nadam se da ću i ovaj put pomoći Zaboku da ostvari što bolje rezultate. Otkako sam došao muče me neke sitne povrede, pa još nisam dao svoj maksimum. Nadam se da ću već u slijedećem utakmicama biti fit i dati svoj maksimum. Dobra smo momčad i možemo igrati kvalitetnu košarku. Ostvarili smo dvije uvjerljive pobjede na gostovanjima, no i dalje ostaje žal za propuštenom prilikom protiv Šibenika. – otkriva nam Smajlagić.
U Sinju je opet bio onaj stari Sven, čini se da ozljede polako jenjavaju. Skakao je i zabijao kad je bilo najpotrebnije.
-Nismo dobro ušli u utakmicu s Alkarom, no nije nam dugo trebala da se zbrojimo o pokažemo tko je bolja momčad. Alkarevi navijači su nam na kraju aplaudirali, što znači da smo ostavili dobar dojam

U nedjelju u Zabok stiže Cedevita s kojom je Sven prošao ljetne pripreme i zamalo potpisao ugovor.

- Veselim se utakmici protiv Cedevite i općenito utakmicama s jačim klubovima. Dokazali smo da možemo igrati na najvišem nivou i pružati dobre partije protiv najboljih. Cedevita je favorit u ovoj utakmici, ali dat ćemo sve od sebe da joj nanesemo prvi poraz u hrvatskom prvenstvu -optimistično je završio Smajlagić.