Viktor Potočki, prvi zagorski biciklist koji će nastupiti na „Tour of Croatia“

Među svjetskom biciklističkom ekipom po prvi puta će biti i jedan zagorski vozač

SPORT 17.4._BICIKLIZAM VITKOR POTOČKI 2 (1)-1.jpg

Po četvrti puta za redom u šest etapa diljem Hrvatske održat će se biciklistička utrka „Tour of Croatia“. Utrka će započeti danas i startat će u Osijeku iz kojeg će preko Papuka u etapi dugoj 227 kilometara biciklisti stići u Koprivnicu. Druga etapa duga je 234,5 kilometara, a start će od Karlovca, nakon čega će biciklisti preko Plitvičkih Jezera i Velebita stići do cilja u Zadru. Treća etapa bit će nešto kraća, 134 kilometara, ali ništa lakša od ovih bržih, jer je brdska. Biciklisti će imati zadatak iz Trogira preko Okruga i Makarske rivijere stići do vrha Sv. Jure na Biokovu. U četvrtoj etapi bicklisti će proći 171 km dugu etapu od Paklenice, bolje rečeno od Starigrada do Crikvenice. Peta etapa duga je 148 km, starta će u Rapcu, a preko Labina, Kastva, Viškova, Rijeke i Opatije, završić će na u mjesto Poklon na Učkoj. I na kraju šesta etapa bit će duga 151,5 km, a startat će u Samoboru, da preko Dugog Sela i Zelina vozači stigli na cilj na Trg Svetog Marka u Zagreba. U šest natjecateljskih dana biciklisti će proći 1075 kilometara, što je pravi izazov.

Među svjetskom biciklističkom ekipom po prvi puta će biti i jedan zagorski vozač. To je devetnaestogodišnji Viktor Potočki, koji će braniti boje slovenskog tiima Gusto Xaurum iz Ljubljane. Ovaj se klub nekad zvao Rog Ljubljana, ali je s novim sponzorima promijenio ime. Ovaj klub ima bicikliste iz Australije, Tajvana, Japana i Slovenije, ukupno je 15 biciklista u klubu, no iako je na neki način debitant u seniorskoj konkurenciji, Viktor Potočki dobio je povjerenje glavnog trenera teama, Marka Polanca.
-Dobio sam određenu prednost jer su mi poznate dionice u Hrvatskoj, na kojima sam vozio domaća prvenstva. Situacija u našem teamu je odlična, odlično se skrbi o nama biciklistima. Na nama je da razmišljamo samo o utrkama i treninzima, a sve što nam je za to potrebno dobivamo od kluba. Prezadovoljan sam u teamu Gusto Xaurum – prenio nam je prve dojmove Viktor Potočki.

Ovo će za njega u svakom pogledu biti veliki izazov. Do sada nije vozio utrke duže od tri etape, a sada ga očekuje šest etapa i 1075 kilometara u šest dana, što nije lako.

Cilj je doći do cilja u Zagrebu

- Puno mi znači što sam dobio priliku na najvećoj domaćoj utrci, to je za mene veliki motiv. Prve dvije etape su jako duge, na što nisam naviknut. Treća etapa je s manjom kilometražom, ali još teža iz razloga što je brdska. Ne znam puno o konkurenciji, meni je bitno završavati utrke u grupi dođi do cilja u Zagrebu. Neće biti lako, ali dat ću sve od sebe. – optimističan je Potočki, kojemu će najteži zadatak biti taktiziranje u smislu „šparanja“ energije.

Iako je njegov team u Ljubljani, Viktor i dalje živi Stubičkim Toplicama. Na trening u Ljubljanu odlazi 1-2 tjedno, zanimljivo vlakom. Bicikl rastavi, stavi u torbu, pa pravac Ljubljana na trening ili utrku. Osim Toura of Croatia, Viktora očekuje i druge važne utrke ove sezone.

- Nakon Toura of Croatia dobro ću se odmoriti, a onda me čeka utrka cestovnog Prvenstva Hrvatske, gdje, ne krijem, idem po naslova prvaka Hrvatske. Uz to me očekuju nastupi za U-23 reprezentaciju Hrvatske na EP u kolovozu i Svjetskom prvenstvu u rujnu – otkrio nam je Viktor.

Ove godine je zbog velikih obaveza u biciklizmu i prelaska u seniorsku konkurenciju odlučio pauzirati, no već iduće godine započet će studiranje na Kineziološkom fakultetu.

- Ne očekujem puno, ali u iduće tri-četiri godine moram vidjeti gdje sam s biciklizmom. Ako u tom periodu ne napravim pravi rezultat, posvetit ću se u potpunosti fakultetskim obavezama – završio je Potočki.