VELIKO POJAČANJE ZA ŽUTE LAVOVE: Marko Tomas potpisao za Zabok

Marko ima ekstra kvalitetu, a uz to je uvijek i borben. Kad naši mlađi igrači vide kako se on bori, to će i njih potaknuti da se oslobode pritiska i da se i oni žestoko bore. Ja kao trener mogu biti jako zadovoljan što će Marko igrati za nas – riječi su trenera Zaboka i Markova brata, Ivana Tomasa.

Marko Tomas

Tjedan dana prije početka Premijer lige košarkaša Hrvatske, KK Zabok dobio je veliko pojačanje. Boje Zaboka branit će 33-godišnji Križevčanin, Marko Tomas, jedan od ponajboljih hrvatskih košarkaša u posljednjih desetak godina. Sportska karijera Marka Tomasa zaista je impresivna. Od 2000.-2005. branio je boje Zagreba iz kojeg je otišao u Real Madrid u kojem se zadržao do 2009. godine, kada prelazi u Fuenlabradu. Sezonu 2009.-2010. proveo je u Ciboni, a potom su slijedile dvije sezone u Fenerbahce Ulkeru. Godine 2012. vraća se u Hrvatsku, točnije u Cedevitu u kojoj se zadržao do 2015. godine kada prelazi u Ankaru. Slijedi povratak u Cedevitu nakon jedne sezone, a posljednju je sezonu Tomas odigrao za Cibonu. Protekle je sezone Marko u Ciboni postizao 11.3 koševa, uz 3 skoka i 2,4 asistencije. Statistika bi bila bolja da njegovi nastupi niz bili dozirani, no u najvažnijim trenutcima za Cibonu, Marko je uz Žorića bio najbolji igrač ove momčadi. Tako je primjerice Zadru u trećoj utakmici polufinala doigravanja zabio 32 koša uz 6 skokova.

Do ove sezone Marko je bio i standardan reprezentativac. Nažalost ozljede su ga često kočile u karijeri, no Marko se nakon svake vratio još bolji i jači. Naravno da Zabok nema novaca za ovakvog košarkaša, pa će Marko za Zabok zaigrati recimo to tako na „dobrovoljnoj bazi“, a košarkaškim žargonom „na žeton“. To znači da Marko može napustiti Zabok u svakom trenutku kada stigne ponuda koja ga zadovoljava. U Zaboku se nadaju da će to potrajati što duže.

- Nadam se da će nam Marko biti od velike pomoći, prvenstveno njegovo iskustvo. Pogotovo će nam puno značiti u prvom kolu u Sinju, ali i protiv Zadra u drugom kolu. Marko ima ekstra kvalitetu, a uz to je uvijek i borben. Kad naši mlađi igrači vide kako se on bori, to će i njih potaknuti da se oslobode pritiska i da se i oni žestoko bore. Ja kao trener mogu biti jako zadovoljan što će Marko igrati za nas – riječi su trenera Zaboka i Markova brata, Ivana Tomasa.
Već u drugom kolu i prvoj domaćoj utakmici nakon gostovanja u Sinju, desit će se vrlo zanimljiva i jedinstvena situacija u Premijer ligi. Najmlađem bratu Luki, koji brani boje Zadra, suprotstavit će starija braća Marko kao igrač i Ivan kao trener Zaboka. Ne sumnjamo da će to proći budnim okom oca Antea, koji ima velike zasluge u košarkaškom razvoju svojih sinova.

- Neće biti popusta za najmlađeg brata. Najzanimljivije će biti roditeljima. Pretpostavljam da će otac Ante izraziti više simpatija prema najmlađem bratu – otkriva nam trener Zaboka, Ivan Tomas.