Straža zasluženo osvojila zagorski kup

Nogometaši Straže od početka su ostavili bolji dojam, a uspjeli su ga zadržati i do kraja utakmice

  FINALE KUPA 20.jpg

Pomalo iznenađujuće, ali sasvim zasluženo Straža iz Huma na Sutli osvojila je Kup NS KZŽ pobjedom nad Gajom od 2:1 u odličnom ambijentu pred 600 gledatelja na igralištu Rudara u Dubravi Zabočkoj.

Nogometaši Straže od početka su ostavili bolji dojam, a uspjeli su ga zadržati i do kraja utakmice.
Prije samog početka održala se mala svečanost. Predsjednik Stručne komisije NS KZŽ, Božidar Smrekar, dodijelio je nagrade Robertu Pavetiću najboljem strijelcu II. ŽNL KZŽ za starije pionire i Niku Ocvireku, prvom topniku I. ŽNL KZŽ za mlađe pionire. Roberto je postigao 28, a Nik 43 gola.

Prvi udarac u okvir već u 2. minuti uputio je iz slobodnog udarca kapetan Straže Zoran Škrablin, no njegov udarac bio je lak plijen za Škofa. Osam minute kasnije na drugoj strani na isti je način prijetio Bobinec, no njegov udarac završio je preko gola. Prvi je pljesak u 12. minuti izmamio Galić nakon odličnog udarca s 18 metara udaljenosti, no još je veći pljesak zaradio vratar Straže Novak koji je sjajno obranio njegov udarac.

Rano vodstvo Straže

Straža je povela u 15. minuti. Veteran Kunštek odlično je ubacio loptu iza leđa uspavane obrane Gaja, prihvatio ju je Dino Jutriša koji je izašao samo pred nemoćnog Škofa i precizno spremio loptu u mrežu za 0:1, na veliko slavlje bučnih i brojnih navijača iz Huma na Sutli. Pet minuta kasnije na drugoj strani ponovno iz slobodnjaka prijeti Bobinec, no s istim ishdodom kao i kod prvog pokušaja. Lijep potez vidjeli smo u 28. minuti kada je Leško iz slobodnjaka pronašao Špoljara koji puca efektno škaricama, ali i neprecizno. Straža je bolji protivnik. Minutu kasnije Kunštek dobro pronalazi Leška, ovaj se još bolje oslobađa svog čuvara i puca, ali malo preslabo pa Škof bez problema brani njegov udarac. Izjednačenje je stiglo u 34. minuti. Nakon malog pritiska i kornera Straže, lopta dolazi do Kuharića koji odmah dugom loptom traži Blageca, nespretno loptu propušta Turner, pa Blagec sam i neometan kreće prema Novaku i sa sedam metara udaljenosti pogađa za 1:1. S tim se je rezultatom otišlo i na odmor.

Očekivao se pritiska Gaja u nastavku, ali on je izostao. Doduše prvih petnaest minuta nastavka Gaj je bio aktivnija momčad, ali njegovi napadi bili su jalovi. U 52. minuti Blagec iz slobodnjaka pronalazi stopera Kralja, koji iz blizine puca glavom preko gola. Sredinom nastavka Straža se počela oslobađati pritiska, nakon što je Vidiček osvježio momčad Cvilkom i Križanecom. Strijelac prvog zgoditka Jutriša, prijeti u 68. minuti iz daljine, ali zamalo pokraj gola.

Špoljar riješio pitanje pobjednika

Rješenje utakmice stiglo je u 79. minuti. Odlični stoper Leon Leuštek u solo prodoru je nanizao četiri igrača Gaja, prebacio je loptu na desnu stranu za Cvilka, koji je centrirao na drugu stativu gdje se našao Dario Špoljar i spremio loptu u mrežu za 1:2. Gaj je nakon toga pokušao pritisnuti, no izuzev dva opasna ubačaja Blageca iz prekida, nije ništa ozbiljnije napravio. Što više u petoj minuti sudačke nadoknade sudbinu Gaja mogao je do kraja zapečetati Špoljar, koji promašuje iz blizine. Ubrzo nakon toga vrlo dobri Kumpar odsudio je kraj utakmice i veliko slavlje Straže i njenih brojnih navijača moglo je početi.
Nakon utakmice plakete službenim osobama dodijelio je član I.O. Petar Vučković, a medalje su momčadima dijelili članovi I.O. Velimir Leskovar i Željko Hren. Pobjednički pehar kapetanu Straže Zoranu Škrablinu, predao je dopredsjednik NS KZŽ i predsjednik Športske zajednice KZŽ, Stjepan Fotivec.
Šestotinjak gledatelja stvorilo je fantastičan dekor, a Rudar DZ se još jednom pokazao kao odličan domaćin.

GAJ - STRAŽA 1:2 (1:1)

DUBRAVA ZABOČKA: igralište Rudara, GLEDATELJA: 600, SUCI: I. Kumpar, Ž. Tuđa, N. Kožar, F. Meglić, N. Bedeniković i M. Komorski. KONTROLOR SUĐENJA: B. Smrekar, DELEGAT: B. Kušan
STRIJELCI: 0:1 Jutriša 15', 1:1 Blagec 34', 1:2 Špoljar 79'.
GAJ: Škof, Kralj, Krpanec, Trčak, Kuharić, Jurina, Vujica (46' Haban), Bobinec, Blagec, Hmelina (88' Vojaković), Galić. TRENER: Željko Deak

STRAŽA: Novak, Boršić, Turner, Leuštek, Žolek, Škrablin (70' Križanec), Valjavec (67' Cvilko), Jutriša, Kunštek (88' Vidiček), Leško, Špoljar. TRENER: Mario Vidiček
ŽUTI KARTONI: Gaj: Galić 22', Jurina 27', Trčak 89'; Straža: Turner 17', Kunštek 20', Leško 55', Jutriša 90', Vidiček 90+5'.

Izjave trenera i igrača pročitajte u sutrašnjem broju Zagorskog lista