Sjajan debi mladog šahiste iz D. Stubice na državnom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji do 17 godina

Svoj sljedeći nastup Oliver Kukas ima u rujnu na Europskom prvenstvu u šahu za mlade

SPORT 14.8._ŠAH OLIVER KUKAS Oliver Kukas s peharom za treće mjesto.JPG

Nakon što je dvije godine za redom pokorio sve konkurente u kadetskoj konkurenciji i osvojio dva državna naslova, član šahovskog kluba Oroslavje, Oliver Kukas, sjajno je startao u juniorskoj konkurenciji. Iako je tek ulazni junior, u žestokoj konkurenciji na državnom prvenstvu u Vinkovcima osvojio je odlično treće mjesto i na taj je način još jednom dokazao da je jedan od najtalentiranijih šahista u Hrvatskoj.

Nakon devet odigranih kola majstorski kandidat, Oliver Kukas, na kontu imao 6,5 bodova. Ostvario je šest pobjeda, jednom je remizirao. Poražen je tek od prvorangiranog Riječanina Tea Tomulića, koji je na kraju bio peti i Miljenka Muhe koji se okitio naslovom državnog prvaka. U izravnom dvoboju za drugo mjesto protiv Filipa Radenić imao je bolju poziciju, no zbog vremenskog cajtnota morao je potpisati remi, bojeći se da ne napravi neku veću grešku, koja bi ga koštala pobjedničkog postolja.

Marko Novosel sedmi

Odličan nastup u istoj je konkurenciji ostvario i šahista Donje Stubice, Marko Novosel. On je osvojio visoko sedmo mjesto u konkurenciji 38 najboljih hrvatskih šahista juniorske dobi (U-17). Novosel je osvojio 5,5 bodova. Kao i Kukas poražen je od Muhe i Tomulića, a bolji je od njega bio i Enrico Ghersinich. Isto tako Novosel je remizirao s Radenićem, a iz pet je dvoboja izašao kao pobjednik, što dokazuje i Markovu visoku vrijednost.

Svoj sljedeći nastup Oliver Kukas ima u rujnu na Europskom prvenstvu u šahu za mlade, koje se će od 4. do 15. rujna igrati u Rumunjskoj. Prvotni je plan bio nastup na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju, no kako zbog unutarnjih problema Hrvatski šahovski savez nije uopće organizirao nastup hrvatskih mladih šahista u ovoj južnoameričkoj državi.

Poredak: 1. Miljenko Muha 7 (HAŠK Mladost, Zagreb), 2. Filip Radenić 7 (ŠD Sisak), 3. OLIVER KUKAS 6,5 (ŠK Oroslavje), 4. Enrico Gherisnich 6,5 (ŠK Vladimir Gortan, Poreč), 5. Teo Tomulić 6 (AŠK Junior, Rijeka), 6. Borna Ćotić 6 (ŠK Mornar Split), 7. MARKO NOVOSEL 5,5 (ŠK Donja Stubica), 8. Stjepan Dabić 5,5 (ŠK Sladorana, Županja), 9. Branimir Kanižaj 5,5 (ŠK Stridon, Štrigova), 10. Šimunić Krunoslav 5,5 (ŠK Mornar, Split), …