Oroslavski sport, a posebno nogomet bogatiji je za jednu vrijednu monografiju

Dragutin Lončar napisao monogorafiju '90 godina nogometa u Oroslavju'

  kolaž sport.jpg

Zahvaljujući vrsnom novinaru Dragutinu Lončaru, Oroslavje je bogatije za monografiju „90 godina nogometa u Oroslavju“. Ova odlično napisana monografija ne obrađuje samo NK Oroslavje, u njoj se mogu naći svi koji su na bilo koji način obilježili trag u oroslavskom nogometu, bilo kao nogometaši, sportski djelatnici, a svoje su mjesto našli i Oroslavčani i Oroslavčanke koji su sreću pronašli u drugim nogometnim kolektivima.

Nogomet se u Oroslavju počeo igrati davne 1927., kada su đaci Tekstilne škole nabavili nogometnu loptu i osnovali klub pod imenom Textil. Prvi dresovi bili su crne boje iz razloga što su im crne bile i đačke košulje. Prvi službeni prvenstveni ogled Textila nije prošao sjajno. Varaždinski VŠK pobijedio je s 11:1. Svoj prvi međunarodni ogled Textil je odigrao 12. srpnja 1933. i izgubio protiv A.C. Florisdorfea iz Austrije rezultatom 7:0. Tri godine kasnije Textil mijenja ime u Tekstilac. Ovo ime zadržalo se sve do 1960. godine kada klub mijenja ime u Oroteks, a od 1979. dobiva ime Oroslavje koje i danas nosi. Kroz Oroslavje su prošle mnoge sjajne generacije i mnogi sjajni nogometaši, od kojih je najpoznatiji olimpijac i nogometaš Dinama Željko Matuš. Zlatne godine kluba bile su šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća. Posljednjih je nekoliko godina Oroslavje bilo u krizi, no ove se godine vratilo u I. županijsku nogometnu ligu, upravo na 90-godišnjicu osnutka.

Iako je bio odličan kuglač, Dragutin Lončar uvijek je volio i nogomet, a posebno svoje Oroslavje. Ta je ljubav vidljiva i u ovoj knjizi, koja je obogatila ne samo oroslavski, već i zagorski sport u cijelini. Kako nam govori popularni Dragec na ovu vrlo kvalitetnu monografiju utrošeno je 3 mjeseca tvrdoga rada, po deset sati dnevno. Puno mu je pomoglo što je radio monografiju sporta u Oroslavju prije 30 godina, pa je za knjigu iskoristio i dio dokumentacije iz te monografije.

Monografija „90 godina nogometa u Oroslavju“ tiskana je u tiraži od 500 primjeraka. Knjiga nije u neposrednoj prodaji, a pojedinci ustanove i poduzeća mogu nabaviti svoj primjerak donacijom od najmanje 100 kuna Nogometnom klubu Oroslavje.

- U ovom djelcu nastojali smo prikazati sve uspjehe brojnih oroslavskih nogometnih generacija. Nismo težili tome da faktografski zabilježimo svaku nogometnu sezonu, jer je to s obzirom na vremensko razdoblje nemoguće. Nastojali smo pronaći one događaje i rezultate koji su za naš grad bili vrhunski, bilo u smislu rezultata ili masovnosti. Nastojali smo objaviti ime svakog našeg nogometaša i nogometnog djelatnika koji je na neki način ostavio trag u oroslavskoj nogometnoj povijesti dugoj 90 godina-riječi su autora monografije Dragutina Lončara.
Nakladnik knjige je u ime NK Oroslavje njegov sadašnji predsjednik Mladen Mrzljak. Korekturu je obavila Lorka Lončar Uvodić, a u knjizi su se koristili fotografije i faksimili iz arhive NK Oroslavje, privatne arhive obitelji Bosek, obitelji Peternel, obitelji Gredičak (Legradski), obitelji Knezić, Dragutina Lončara, Udruge Baltaza i brojnih sadašnjih i bivših nogometaša Oroslavja.

Dragutin Lončar, novinar, publicist i nakladnik rođen je 29.8.1950. u Oroslavju gdje je završio i osnovnu školu, dok je gimnaziju završio u Zaboku. Godine 1974. diplomirao je Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarsku karijeru započeo 1973. u Vjensiku, a vrlo brzo počeo je pisati i za politički tjednik „Sedam dana“. Bio je član osnivačke redakcije poznatog tjednika „Danas“, a deset je godina radio kao novinar i urednik u poznatom tjedniku „Arena“. Sredinom devedestih godina osnovao je izdavačku kuću L.D. Baltazar, gdje je kao glavni urednik pokrenuo humoristično-satiričke časopise Zagorski potepuh i Potepuh, te Stubički glasnik i Oro list koji i danas izlaze. Kraće je vrijeme bio urednik Zagorskog lista i Regionala. Autor je knjiga: Športska povijest Oroslavja, Skijaška povijest Oroslavja, Stubičko vinogorje, 125 godina DVD-a Donja Stubica i 90 godina nogometa u Oroslavju.