Održano finalno natjecanje Europskog kupa nacija u crossmintonu

Riječ je o relativno novom sportu, a na natjecanju su nastupile četiri reprezentacije

U subotu je u Zaboku u novoj sportskoj dvorani održano finalno natjecanje Europskog kupa nacija u crossmintonu. Ovo natjecanje organizirali su Sportsko rekreativna udruga Zagorje, Športska zajednica Grada Zaboka i Grad Zabok. Sam crossminton je relativno novi sport i sadrži u sebi elemente tenisa, badmintona i squasha. Igra se reketima koji su najsličniji onima za squash i lopticom koja sliči badmintonskoj, ali je od nje teža i postiže veće brzine. Teren se sastoji od dva kvadrata veličine 5,5 x 5,5 metara između kojih je 12,8 metara razmaka i nema mrežice. Cilj igre je pogoditi u protivnikovo polje.

Za pravo nastupa na finalnom turniru reprezentacije se natječu po regionalnim natjecanjima po 7 regija, na koliko je International Crossminton Organisation (Međunarodna crossminton federacija) podjelio Europu. Uz pobjednike regionalnih natjecanja pravo nastupa imaju reprezentacija zemlje domaćina i dvije najbolje reprezentacije s prošlog natjecanja. Od mogućih 10 u Zaboku se okupilo njih tek četiri. Latvijci i Španjolci su nastup otkazali iz financijskih razloga, dok su u posljednji tren svoj nastup otkazali Nizozemska, Poljska, Turska i Švedska. Tako su se u Zaboku okupile reprezentacije Slovenije, Njemačke, Češke i Hrvatske. Iako su nastupile tek 4 reprezentacije okupilo se nekoliko igrača sa samog vrha svjetske ljestvice. Kod muških za Njemačku su nastupili svjetski broj jedan Sonke Katz, te osmi u poretku Robin Joop. Za Češku su nastupili treći u svjetskom poretku Petr Makrlik i Pavel Podvolecky koji je u kategoriji O40 (igrači stariji od 40 godina) također treći, dok su boje Hrvatske branili Dasen Jardas koji je trenutno na petom mjestu i Nikola Kučina koji je petnaesti. Među ženama nastupila je trenutni broj dva u svjetskom poretku i višestruka svjetska i europska prvakinja Jasmina Keber, a kao rezerva joj je bila trenutni broj jedan među ženama Danaja Knez. Za Njemačku je igrala Anna Hubert koja je na šestoj poziciji, dok su za Hrvatsku igrale Paula Barković kao 11. u poretku i Zrinka Jagečić koja je trenutno 14. na svijetu.

Samo natjecanje su otvorili Predsjednik Međunarodne crossminton federacije Matjaž Šušteršič i zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek.

S obzirom na mali broj reprezentacija odlučeno je da se igra po sistemu svaki sa svakim u tri kola. U prvom kolu Slovenija je s 5:1 savladala Hrvatsku, dok su Njemačka i Češka odigrali 3:3. Češka je i u drugom kolu odigrala neriješeno 3:3 protiv Slovenije, dok je Hrvatska ponovno poražena 5:1, ovaj put od Njemačke. U posljednjem kolu Slovenija je savladala Njemačku 4:2, a s istim rezultatom je Češka bila bolja od Hrvatske. Pojedinačno gledano Češka je imala najbolje pojedince i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Petr Makrlik i Klara Hladka su pobjedili u svim pojedinačnim susretima, dok je tek jedan poraz zabilježio slovenac Samo Lipušček. Iako su osvojili sve singlove Makrlik i Hladka u paru su ostvarili tek jednu pobjedu. Sveukupno gledano najbolji sudionik, odnosno sudionica je slovenka Jasmina Keber, koja je tek jednom poražena u singlu i ostvarila je sve pobjede u parovima. Za Hrvatsku dvije pobjede u singlu ostvario je Dasen Jardas, dok su jednu u paru ostvarili Nikola Kučina i Paula Barković.

U konačnom poretku nakon 2013. i 2015. po treći put Europski Kup Nacija osvaja Slovenija, druga je Češka, treća Njemačka i četvrta Hrvatska.

Spomenimo da je reprezentacija Hrvatske bila uvjerljivo najmlađa na ovom natjecanju s prosjekom godina od 21,25, samim time i s najmanje iskustva. Nešto stariji su reprezentativci Njemačke s prosjekom od 26,3 godine. Slovenci su s prosjekom od 32,3 godine, dok su prosječno najstariji česi s prosjekom od 33,8 godina.

Crossminton natjecanja nastavljaju se već ovog vikenda kad je na rasporedu jaki međunarodni turnir u Somboru koji se boduje s 500 bodova za svjetsku rang listu. Od zagorskih igrača na ovom turniru nastupiti će sestre Jagečić Zrinka i Laura, Siniša Jagečić, Gracia Benčić, Željka Benčić i Tomislav Benčić. Svi igraju pojedinačno u svojim starosnim kategorijama, dok će Zrinki partner u mješovitim parovima biti švicarac Severin Wirth, dok će Laurin partner u igri parova biti mađar David Kozari.