Obrtnik iz Krapinskih Toplica slavi 40 godina postojanja

Vrijedan jubilej kuglačkog kluba iz Krapinskih Toplica

obrtnik za web

Već pomalo davne 1977. godine obrtnici iz Krapinskih Toplica počeli su se družiti na kuglani u svom mjestu i to u terminu od 19 do 21 sati. U početku ih je bilo desetak, no vrlo brzo brojka se povećala na dvadesetak stalnih polaznika koji su se nadmetali na dvije staze, borbenim načinom. Uz podršku ondašnjih vlasti vrlo brzo osnovan je kuglački klub Toplice, kojem je prvi predsjednik bio dr. Ivan Obrež, uloga tajnika pripala je Dragutinu Hajseku, a ostat će zabilježeno da je prvi trener Topličana bio Josip Petek Pep. Za prvu momčad nastupili su: Josip Latin, Stjepan Veček, Josip Gradiški, Ivica Leljak, Drago Horvat, Mirko Nožek, Mladen Antolić, pod trenerskom palicom Josipa Pepa Peteka. Toplice su se počele natjecati u Zagorskoj ligi koja je brojala 11 klubova. Bilo je to zlatno doba zagorskog kuglanja, kada je u Zagorju djelovalo čak 8 kuglana, danas je jedna jedina u Zaboku. Topličani su bili iznimno uspješni u zagorskoj ligi. Pehare, medalje i osvojene turnire nažalost ne mogu izbrojati, jer su ostali bez arhive nakon što je kuglana u Krapinskim Toplicama prestala s radom. Klub je imao i svoju žensku ekipu za koju su između ostalih nastupale i Ivančica Majsec, Đurđa Lončarić, Zdenka Gradiški, Anica Tkalčević, Ljubica Novak i Alenka Boras. Nažalost, ženske ekipa ne djeluje već dugi niz godina.

Uz ligaške obaveze Toplice su sudjelovale i na obrtničkim prvenstvima, pa je zbog toga došlo i do promjene imena u Obrtnik Krapinske Toplice. Zanimljivo je da je klub u dosadašnjih 40 godina imao samo tri predsjednika. Nakon odrađenih pet mandata, dr. Obreža zamijenio je dr. Marcel Majsec, a nakon njega na čelo kluba stao je diplomirani ekonomist Andrija Jureković. Na izbornoj skupštini koja je održana početkom ove godine Jureković je za svoje iznimne zasluge proglašen doživotnim počasnim predsjednikom, dok je za novog, četvrtog predsjednika u povijesti Obrtnika iz Krapinskih Toplica izabran Vjekoslav Filipaj, privatni poduzetnik iz Krapinskih Toplica. Simbolično je da je novi predsjednik rođen baš one godine kada je klub i osnovan.

Od 1991. godine Obrtnik iz Krapinskih Toplica je neprekidni drugoligaš. Trenera Josipa Peteka uspješno je zamijenio Stjepan Veček, koji je također ostavio veliki trag, kao i njegov prethodnik. Najveći uspjeh Topličani su postigli 2002. godine kada su bili prvaci druge lige, no zbog reorganizacije nisu se plasirali u prvu ligu. Kao veliki uspjeh označava se i osvajanje prvenstva van gradskih općina u koji su spadali Zelina, Samobor, Ivanić Grad i Hrvatsko zagorje. Obrtnik je danas iznimno stabilan drugoligaš i rijetko je kada ispod pete pozicije. Danas su glavni operativci trener Josip Gradiški i tajnik Stjepan Latin, koji je još uvijek itekako aktivan u natjecateljskom smislu.

U Obrtniku su igrali i mnogi kvalitetni kuglači koji nisu iz Krapinskih Toplica. Posebno je tu važna suradnja sa Zabokom. Duško Medić i Bruno Milički već su dulji niz godina perjanice ove momčadi, a u zadnje vrijeme veliki obol momčadi daje Toni Ljubić, koji igra na dvoju registraciju. Klub je živnuo kada je Robert Sedlar postao koncesionar kuglane, pa su tako zahvaljujući njemu boje Obrtnika branili i bivši svjetski rekorder i reprezentativac, Matko Bulka, kao i iskusni Zlatko Betlehem.

- U 40 godina postojanja kluba bila je puno lijepih trenutaka, ali i puno problema. Najteže nam je bilo kada se zatvorila kuglana u Krapinskim Toplicama, pa smo svoje aktivnosti morali prebaciti u Zabok. Ovom prilikom zahvaljujemo se Robertu Sedlaru na razumijevanju i unapređenju kuglanja u Zagorju. Starosjedioci smo u drugoj hrvatskoj ligi sjever, a nadamo se da ćemo se s novim predsjednikom Vjekoslavom Filipajem i trenerom Josip Gradiškim ispuniti naš cilj, a to je plasman u I. B ligu. Hvala svima koji su na bilo koji način u ovih 40 godina pomogli rad našeg kluba – riječi su tajnika Stjepana Latina.