Nogometni spektakl u Oroslavju

Nakon 30 godina danas će, u utorak 14. kolovoza, u Oroslavju prijateljsku utakmicu odigrati akteri legendarne kvalifikacijske utakmice Oroslavje – Mladost (Z)

Izlazak momčadi pred utakmicu

U sklopu aktivnosti i svečanosti uz Dane Grada Oroslavja danas, u utorak 14. 8. s početkom u 18.30 sati na igralištu Oroslavja očekuje na zanimljivi nogometni spektakl. Nakon 30 godina u prijateljskoj će utakmici snage odmjeriti akteri legendarne kvalifikacijske utakmice u kojoj je Oroslavje pobjedilo zabočku Mladost rezultaom 3:2 i tako se plasiralo Republilčku nogometnu ligu Zagreb-jug. Bila je to jedna od najspektakularnijih utakmica u zagorskom nogometu uopće. U Sportskom parku u Oroslavju okupilo se 3.500 gledatelja, domaćin je prodao preko 2.800 karata. Ovakvom posjetom danas se ne može pohvaliti ni većina prvoligaških momčadi. U prvoj utakmici Oroslavje je na krilima Dude Hercega u Zaboku odigralo 2:2, iako je dva puta vodilo. Tako je druga utakmica u Oroslavju bila u potpunosti otvorena.

Herceg koban za Zabočane

Već u 3. minuti domaći navijači bili su u deliriju nakon pogotka Hercega za 1:0. Herceg, inače bivši igrač Mladosti, bio je ključan igrač ovih kvalfikacija, pošto je u Zaboku postigao oba pogotka, te je postigao tri od pet pogodaka Oroslavja u dvije utakmice. U 30. minuti već  je bilo 2:0 nakon što je Martinko pogodio iz kaznenog udarca, pa su mnogi već otpisali Zabočane. No zabočke je redove u nastavku pokrenuo Valter Siladi, koji je zamijenio Kovačeca. Kada je Vančina u 61. minuti zabio za 2:1, akcije Zabočana su porasle. Ipak u 70. minuti sudbinu Zabočana je zapečatio Ivan Knezić-Cukor pogotkom za 3:1. U posljednjim trenutcima utakmice half Zabočana Papišta nakon prekida je postavio konačnih 3:2, pa je na kraju slavio domaćin koji je svoju pobjedu burno proslavio u restoranu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama.

Kapetani Novina i Deak u društvu suca Jareca

Danas 30 godina kasnije većina aktera ove utamice okupit će se na prijateljskoj utakmici u Oroslavju. Bit će to lijepa prilika da navijači obje momčadi pozdrave nogometne veličine kao što su Knezić, Novina, Jagečić, Međeral, Martinko, Gredičak, Vančina, Deak, Šenjug, Tumpić, Siladi.

Pokretač ove sjajne inicijative bio je kapetan tadašnjeg Oroslavja, Tomica Gredičak. Dugo je ta inicijativa bila u zraku, a sada će napokon biti i realizirana.

OROSLAVJE – MLADOST 3:2 (2:0)

OROSLAVJE: Sportski park, GLEDATELJA: 3.500, SUDAC: Jarec (Zagreb)

STRIJELCI: 1:0 Herceg 3', 2:0 Martinko 30' (11m), 2:1 Vančina 61', 3:1 Knezić 70', 3:2 Papišta 89'.

OROSLAVJE: Balen, Jagečić (Osrečak), Farkaš, Novina (Horvat), Gredičak, Mihovaljanec, Međeral, Knezić, Herceg, Martinko, Zrinski. TRENER: Ivan Pavlica