NK Desinić proslavio vrijedan jubilej

Nakon svečanosti su snage odmjerili veterani Desinića i Holešova

Prva generacija nogometaša Desinića

Nakon pucnjeva iz mušketa mušketira iz prijateljskog Holešova (Češka), započela je svečanost proslave 40 godina postojanja nogometnog kluba Desinić, koja je održana u Osnovnoj školi Đuro Prejca u Desiniću.

Hrvatsku himnu izveo je domaći zbor, koji također nosi ime Đure Prejca, a onda je šarmatna voditeljica Kristina Pavlović otvorila svečanost i dala riječ predsjedniku NK Desinić, Krunoslavu Kučišu. Po pozdravu svih pristunih Kučiš je krenuo s iznošenjem najbitnijih činjenica vezanih uz postojanje NK Desinić. Sve je kako samo saznali počelo u krčmi „Kod Radeka“ u Desiniću, čiji je sin Vlado Komerički, bio i prvi trener kluba. Ovaj vitalni 86-godišnjak inače živi u Povljani na Pagu, no nije propustio priliku da prisustvuje ovoj svečanosti.

Vlado Komerički, prvi trener Desinića

- Osjećam se ponosno. Drago mi je da se organizirala ova svečanost. Nije nam bilo lako u početku, ali svima nam je drago da smo se danas našli. Prve sezone imali smo 3-4 iskusna igrača, ali smo imali i igrača koji su prvi puta udarili nogometnu loptu i prvo sam ih morao učiti kako se trči i puca. Moji igrači bili su pošteni i odani, puštali su svoje poslove kod kuće radi treninga i utakmica – prisjeća se početaka Komerički.

S njima na čelu u izazov natjecanja u zagorskoj ligi krenuli su Zdravko Bat, Vlado Arhanić, Damir Podboj, Josip Šlogar, Mladen Arhanić, Mladen Šplajt, Vlado Crnić, Zvonko Fiket, Branko Šplajt, Zvonko Škreblin, Stjepan Hercigonja, Davorin Fiket, Tomislav Fiket i Josip Krivec. Prvi predsjednik bio je Fridrich Fiket.
O prvim danima s ponosom su pred uzvanicima govorili i tadašnji vratar Zdravko Bat, koji je bio nesavladiv na „domaćem“ travnjaku u Pregradi, ali i Zvonko Škreblin, koji danas obavlja funkciju načelnika općine. Škreblin je najavio da će općina i dalje zdušno podupiratl klub, kao što je to bilo i do sada. Nakon Vlade Komeričkog trenerski posao u Desiniću obavljali su: Vlado Gerek, Tomislav Fiket, Danko Ceraj, Josip Krivec, Darko Koren, Josip Šlogar, Zvonko Fiket i Krunoslav Kučiš.

Nakon Fridricha Fiketa predsjedničku dužnost obavljali su: Tomislav Fiket, Mladen Podboj, Josip Krivec, Zvonko Škreblin, Mladen Šurbek, Josip Šlogar, Rajko Šurbek i još uvijek akutalni predsjednik Krunoslav Kučiš, koji je danas najvažniji kotačić u radu kluba, a veliku pomoć ima u tajniku Dragi Birušu, s kojim je i dijelio priznanja najzaslužnijim u 40 godišnjem radu kluba.

Stjepan Merkaš darivao slavljenika

Jedno od priznanja dobio je i predsjednik NS KZŽ, Stjepan Merkaš-Krojf, koji po običaju nije došao praznih ruku. Nakon što se obratio svim nazočnima prigodnim riječima, Merkaš je predsjedniku Kučišu uručio nekoliko nogometnih lopti, set Nike dresova i plaketu u ime HNS-a za 40 godina postojanja.

Po završetku svečanosti svi nazočni mogli su uživati u izložbi slika NK Desinić. Nakon toga svečanost se preselila na igralište NK Desinić, gdje su prvo snage odmjerili veterani Desinića i Holešova. Domaćin je slavio s 10:2. Svoj obol u ovoj prijateljskoj utakmici dale su i mažoretkinje iz Desinića i Holešova.
Slijedio je prvenstveni ogled između Desinića i Toplica, u kojoj gosti nisu imali milosti i na kraju su slavili s 2:0.

Stjepan Merkaš i Krunoslav Kučiš

U pripreme 40 godišnjice kluba sudjelovao je praktično cijeli Desinić, koji uz Jurjevo diše punim plućima. Ova vrijedna godišnjica ove godine obogatila je proslavu ovog blagdana. Iako Desinić ne postiže neke osobite rezultate nakon reaktiviranja, sigurni smo da su pred ovim klubom bolji dani. Uostalom u Desiniću su svoj nogometni put počeli Tomislav Ceraj, Marko Šlogar, Siniša Antonić i mnogi drugi kvalitetni nogometaši, koji su ostvarili ili pred kojima su lijepe nogometne karijere.