Na stazi Vučak u Zaboku održat će se utrka Zajedničkog prvenstva Hrvatske i Slovenije

MŠD Zabok očekuje 120 vozača iz ove dvije države koji će se boriti za primat u klasama od početnika, pa do juniora, seniora i veterana

motokros glava.jpg

U organizaciji Motošportskog društva iz Zaboka u subotu 31. 03. s početkom u 13 sati na legendarnoj stazi Vučak u Zaboku održat će se utrka zajedničkog prvenstva Hrvatske i Slovenije u motokrosu, koja je ujedno i prva utrka u nadolazećoj motokros sezoni.

MŠD Zabok očekuje 120 vozača iz ove dvije države koji će se boriti za primat u klasama od početnika, pa do juniora, seniora i veterana ovog iznimnog atraktivnog sporta.

U juniorskim klasama treba izdvojiti nastup domaćih vozača, Dine Lončara u klasi MX65 i Luke Kunića u klasi MX85, koji su ove godine već nastupili na prvoj utrci Europskog prvenstva jugoistočne zone u Grčkoj, gdje je Luka zauzeo odlično 3. mjesto, a Dino 5. mjesto u svojoj klasi.

Među vozačima B lige, u klasi Open, treba svakako pozornost obratiti na vozača domaćeg kluba, MŠD Zabok, Dinka Folnovića, koji je vrlo ozbiljno krenuo sa pripremama za ovu sezonu pa od njega očekuje svakako dobar rezultat.

Kod veterana treba naglasiti Danka Braima i Maria Klanjčića (MŠD Zabok), koji su prošle godine zauzeli prva dva mjesta u Prvenstvu Hrvastke u klasi Veteran A (do 40 godina). Njima bi se u toj klasi trebao suprotstaviti Borut Košćak iz Slovenije kojie je prošle godine nastupio i na utrci Svjetskog prvenstva za Veterane.

U klasi Veteran B (preko 50 godina) svakako treba spomenuti legende Hrvatskog motokrosa Dragutina Marovića i Krešu Besednika, koji će sigurno imati veliku konkurenciju u vozačima iz Slovenije Alojziju Fortuni i Bogomiru Gajseru, ocu danas jednog od najboljih svjetskih motokrosista Tima Gajsera.
U klasi MX2 Zagorje ima jednog velikog aduta, Nikolu Hranića iz MK Bedekovčina, koji je prošle godine završio Prvenstvo Hrvatske na 2. mjestu. Kako je prošlogodišnji prvak u ovoj klasi, Luka Crnković, prešao u najjaču klasu MX Open, Nikola je favorit u PH, a ovoj će utrci Tko voditi borbu za čim bolja mjesta uglavnom sa vozačima iz Slovenije, od kojih je u ovoj klasi vjerojatno najbolji Jan Pancar.

Najveći svjetski as Tim Gajser nastupit će na Vučaku

Šlag na tortu po običaju biti će najjača klasa, MX open, u kojoj će nastupiti dvostruki svjetski prvak i najbolji motokrosist današnjice, Tim Gasjer. koji i ove godine spada u sav vrh favorita za osvajanje svjetskog naslova. Nažalost prvu trku ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, prije dva tjedna u Argentini, morao je propustiti zbog ozljede (višestruki prijelom donje vilice, koji je zaradio na pripremnoj utrci u Italiji), tako da će mu ovo biti prvi nastup na domaćim stazama u ovoj sezoni. Uz njega bi u ovoj klasi najjača vozači iz Slovenije trebali biti Klemen Gerčar, bivši Svjetski prvak u klasi MX3, te Jernej Irt, također svjetski poznata motokros imena. Među Hrvatskim vozačima u ovoj klasi je višegodišnji prvak Hrvatske Matija Kelava, prošlogodišnji drugi u PH, Janko Martinac, te već ranije spomenuti Luka Crnković, prošlogodišnji prvak u klasi MX2. Luka je ove godine prešao u najjaču klasu, a prijavljen je i za većinu utrka svjetskog prvenstva, gdje bi u najjačoj klasi trebao debitirati ovog vikenda na utrci u Nizozemskoj.

Zgusnuti kalendar

Kako je ove godine motokros kalendar poprilično zgusnut, zbog nastojanja da se čim većem broju naših vozača omogući i nastupanje na međunarodnim natjecanjima (od Svjetkog prvenstva, Europskog prvenstva i Europskog juniorskog prvenstva), ove godine se utrka u Zaboku održava u subotu.. Treninzi će započeti već oko 9 sati ujutro, a samo otvaranje utrke biti će u 13 sati, nakon čega na stazu izlaze vozači u najjačim klasama.
Nikako nemojte propustiti ovaj spektakl. Cijena ulaznice je samo 30 kuna.

- Pozivamo sve ljubitelje motosporta, kao i one koji će to tek postati da dođu na stazu i uživaju u zanimljivim vožnjama i nadmetanjima brojnih slovenskih i hrvatskih vozača. Ovo je ipak rijetka prilika da gledate uživo svjetskog prvaka u jednom ovako atraktivnom sportu – riječi su Dražena Jerneića, predsjednika MŠD Zabok.