Kumrovec preplavili mladi šahisti iz Hrvatske i Slovenije

Autor Ivo Šućur

Održan je drugi međunarodni šahovski festival mladih "Mladi i šah" Kumrovec 2018."

SPORT 22.05._ŠAH (2).JPG

Drugi međunarodni šahovski festival "Mladi i šah", održan prošle subote na otvorenim prostorima Kumrovca u organizaciji udruge "Inicijativa za razvoj općine Kumrovec" u suradnji sa ŠK "Zelenjak" iz Klanjca i ŠK Šmarje pri Jelšah (SLO) privukao je 65 mladih šahista od 6 do 17 godina iz Hrvatske i Slovenije, podjeljenih u pet kategorija.

Sudionike festivala u ime organizatora pozdravio je dr.sc. Ivica Hrastović, a u ime općine Kumrovec, zamjenica načelnika Danijela Lončar. Ove godine gost festivala bila je jedina hrvatska velemajstorica Mirjana Medić, višestruka prvakinja Hrvatske, koja je mladima na početku festivala u hostelu kumrovec održala predavanje o o šahovskim završnicama. Svojim analizama na šahovskoj demo ploči je zainteresirala mlade te su se i sami aktivno uključili u traženje najboljih pozicijskih rješenja.
Nakon ovog predavanja za mlade je posebno bila atraktivna promičbena šahovska partija na otvorenom kod ugostiteljskog objekta "Kod Starog", nasuprot Titove rodne kuće. Na velikom šahu s velikim figurama i velikim šahovskim satom pod vedrim nebom, koju je VM Medić odigrala s Oliverom Kukasom iz Oroslavja, prvakom hrvatske do 15 godina. Velemajstorica je ponudila remi , što je protivnik sa zadovoljstvom prihvatio.

Svi mladi šahisti su dobili malo licitarsko srce, a pobjednici po kategorijama nagrađeni sumedaljama i kumrovečkim suvenirom, a školama i šahovskim klubovima podjelena su priznanja za doprinos u razvoju šaha među mladima.

Rezultati natjecanja po kategorijama:
do 9 godina: 1. Krsto Kontent, Donja Stubica; 2. Alexei Bizjak, SLO; 3. Maks Petrak, Pregrada.

do 11 godina: 1. Vibor Frouth; 2. Tilen Drama, SLO.

do 13. godina: 1. Gabrijel Kučko, Donja Stubica; 2. Ema Žegrec, Oroslavje; 3. Leonardo Šorša, Pregrada.

do 15 godina: 1. Antonio Grden, Oroslavje; 2. Petar Novosel, 3. Ivan Mraz, oboje OŠ Pavla Štoosa, kraljevec na Sutli.

do 17 godina: 1. Oliver Kukas; 2. Ivo Veverec; 3. Patrik Klapač. sva trojica Oroslavje.