KOŠARKAŠKI SPEKTAKL: Zabok u subotu dočekuje Škrljevo

Utakmica počinje u 19 sati

SPORT 29.11._NAJAVA ZABOK-ŠKRLJEVO 1.jpg

Pred košarkašima Zaboka je najveći izazov u dosadašnjem dijelu natjecanja Hrvatski telekom Premijer lige košarkaša Hrvatske. U osmom kolu Zabočanima na megdan stiže Škrljevo, petoplasirana momčad lige, dok Zabok trenutno drži odličnu četvrtu poziciju. Bit će to sraz dvije momčadi koji su po vrijednosti odmah iza velike četvortke (Cedevita, Zadar, Cibona, Split) i najugodnijeg iznenađenja lige, Šibenika.

Zabok bez Smajlagića, Škrljevo bez Willamsa

Obje momčadi ulaze oslabljene u ovu utakmicu. Zabok bez statistički svog najboljeg igrača, Svena Smajlagića, koji je postizao 17.3 koševa po utakmici uz 6 skokova i valorizaciju 20.4. U sva ta tri segmenta Smajlagić je bio najuspješniji igrač zabočkih žutih. No Smajlagić je krajem tjedna otputovao prema francuskom gradiću Evreuxu koji nalazi na Normandiji, a u istoimenom će se francukom drugoligašu zadržati na posudbi od mjesec dana, kao zamjena za ozlijeđenog Litvanca Gytisa Sirutaviciusa. Zadovolji li Smajlagić ukuse trenera Evreuxa, Fabricea Lefrancoisa nije isključen ni potpisivanje ugovora do kraja sezone.

S druge strane Brian Willams pao je dopping testu nakon utakmice protiv Vrijednosnica Osijek 22. listopada, kada je u njegovom uzorak pronađen kanabis, što je značilo minimalno dvogodišnju suspenziju, no Škrljevo je promtpno prekinulo ugovor s tamnoputim američkim bekom koji s prosječno 15.2 koša bio najbolji strijelac Škrljeva, a s 4.7 asistencije po utakmici i najbolji asistent ovog kluba, pa je i Škrljevo pretrpjelo veliki gubitak.

Ivan Perinčić

- Žao mi je što Sven nije ostao još tri utakmice do kraja prvog dijela sezone, no znali smo da je moguće da ode u bilo kojem trenutku. Postoji mogućnost i da se vrati nakon mjesec dana. No koga nema bez njega se mora. Morat ćemo se presložiti i neki će igrači morati dati više, kako bi nadoknadili Smajlagićev odlazak – govori nam trener Zaboka, Ivan Perinčić.

Smajlagićeve koševe bi trebao nadomjestiti četverac Marić-Vučić-Kalpić-Jambrović. I dok Marić i Vučić već igraju na visokoj razini, očekuje se napredak Kalpića, a posebno Jambrovića, koji se nakon dobrih priprema pomalo izgubio.

Sven Smajlagić idućih će mjesec dana provesti u francuskom drugoligašu Evreuxu

Marić i Kapusta treniraju po posebnom programu, ali bit će spremni

Protekli tjedan trener Perinčić posvetio je najviše vremena na osvježvanju momčadi, no brigu na lice stavile su me iznenadne ozljede Kapuste i Marića, koji treniraju po posebnom programu, no za Škrljevo će biti potpuno spremni. Bez spomenutog dvojca Zabok je krenuo na pripremnu utakmicu u Krku protiv istoimenog slovenskog prvoligaša, gdje je doživio poraz, no nakon prve četvrtine u Sloveniji se je ozlijedio i Vlaić, lakše, pa trener Perinčić nije htio riskirati s njegovim ulaskom do kraja utakmice, već je u vatru bacio Ćutuka, a veliku minutažu dobio je i Jambrović. Rezultat u ovoj utakmice nije bio primaran, Perinčić je isprobavao razno-razne kombinacije, među kojima je i Črnjevića silom prilika pomaknuo na trojku.

Izjednačena statistika

Ovaj tjedan misli vodstva i košarkaša Zaboka usmjerene su samo prema pobjedi protiv Škrljeva, koja bi bila peta u ovoj sezoni, druga kod kuće i svojevrstan šlag na tortu. No to neće biti nimalo lako. Goste će predvoditi drugi skakač lige s 8.8 skokova, Jasmin Perković, te odlični šuteri Dino Stipčić i Davor Konjević, kao i iskusni Siniša Štemberger. Statistika ovih dvaju klubova poprilično je izjednačena. Zabok prosječno postiže 81.3 koša po utakmici, a Škrljevo 4.2 koša viša, no istovremenom Zabok prima 4.4 koša manja. Ostale statističke razlike su minimalne. Zabok ima prosječno 0.9 skokova više po utakmici i 0.7 asistencija, Škrljevo za 1.3 veću valorizaciju po utkamici. Radi se o dva poprilično izjednačena protivnika i o pobjedi bi trebale odlučivati nijanse. Zanimljivo je da Škrljevo još ne zna za pobjedu u gostima ove sezone, dok je Zabok uspješno prošao sva tri gostovanja.

- Škrljevo je jako ozbiljna i kvalitetno posložena momčad i bit će to veliki test za nas. Imat ćemo malo problema jer ćemo dio tjedna trenirati bez Marlića, Kapuste i Vlaića, no vjerujem da će se oni brzo oporaviti i vratiti treninzima. Ozbiljno smo analizirali protivnika, ozbiljno se pripremamo i vjerujem da ćemo uz našu fantastičnu publiku mi na kraju slaviti – optimističan je Periničić.

Utakmica između Zaboka i Škrljeva u Gradskoj dvorani u Zaboku odigrat će se u subotu 2. prosinca s početkom u 19 sati. Zabok bi u slučaju pobjedi u ovoj utakmici mogao postati ozbiljan kandidat za petu poziciju u Hrvatski telekom Premijer ligi, što bi bio uspjeh iznad očekivanja. Iz tog razloga iskreno se nadamo da fantastična potpora s tribina i ovaj puta neće izostati i da će navijači voditi Zabok na putu prema važnoj pobjedi.