Kadeti Oroslavja brončani na državnom prvenstvu u šahu, Oliver Kukas najbolji pojedinac finalnog turnira

Od ove godine ovi nadareni šahisti prelaze u juniore

S lijeva na desno: M. Novosel, I. Veverec, P. Klapač i O. Kukas

Kadetska ekipa šahovskog kluba Oroslavje u sastavu: Oliver Kukas, Marko Novosel, Ivo Veverec i Patrik Klapač, osvojila je odlično treće mjesto na završnici Ekipnog prvenstva Hrvatske za kadete u šahu. U sedam kola Oroslavčani su osvojili 8 bodova, ostvarivši tri pobjede, dva neriješena ishoda i dva poraza.

Prvo mjesto osvojila je ekipa riječke Liburnije koja je osvojila 12 bodova, baš kao i drugoplasirani Mornar iz Splita s kojem su Oroslavčani remizirali u trećem kolu. Zahvaljujući maksimalnoj pobjedi od 4:0 protiv Picoka, ujedno jedino maksimalnoj pobjedi bilo koje ekipe na završnici, Oroslavčani su za pola boda nadmašili riječku Dragu, koja ih je pobijedila u prvom kolu.

Oliver Kukas najbolji pojedinac završnice

Najbolji u redovima oroslavskih šahista bio je Oliver Kukas. Iako je igrao na najtežoj, prvoj ploči, turnir je završio bez poraza, ostvarivši četiri pobjede i tri remija. S osvojenih 5,5 bodova Kukas je ujedno bio i najbolji igrač cijelog ovog finalnog turnira. Od ostalih članova oroslavskog kluba Marko Novosel je na drugoj ploči osvojio 4 boda, Patrik Klapač na trećoj 3, a Ivo Veverec na četvrtoj 3,5. Ovim uspjehom mladi oroslavski šahisti tako su završili svoje uspješne godine igranja šaha u kadetskoj konkurenciji, koje je posebice obilježio Oliver Kukas s dva kadetska naslova prvaka države u pojedinačnoj konkurenciji te dva nastupa na europskom prvenstvu.

Tri najbolja igrača prve ploče, Oliver Kukas kao prvi, druga Ena Cvitan (ŠK Liburnija) i treći Viktor Šalamon, ŠK Picok Đurđevac

- Čestitke dečkima i njihovom treneru velemajstoru Ivanu Žaji koji ih je pripremao za ovo natjecanje. Bilo je izuzetno naporno, znali smo da možemo do pobjedničkog postolja, a u tome smo i uspjeli. Posebno je kvalitetno turnir odigrao naš najbolji igrač i kapetan ekipe Oliver Kukas, na kojem je bio i najveći pritisak na najjačoj prvoj ploči, no odigrao je kvalitetno i bez kiksa cijeli turnir što nam je na kraju i donijelo postolje a njemu titulu najboljeg igrača turnira. Ovom prilikom moram zahvaliti Gradu Oroslavju i Krapinsko-zagorskoj županiji, bez čije financijske potpore ne bismo ni mogli nastupiti na ovom završnom turniru - rekao je Mladen Babić iz oroslavske škole šaha za mlade, koji je i bio sa svojom ekipom u Našicama.

Od ove godine ovi nadareni šahisti prelaze u juniore, gdje se također očekuju dobri rezultati, što su najavili već prošle godine na pojedinačnom prvenstvu države u juniorskoj kategoriji gdje je Oliver Kukas bio treći, a Marko Novosel sedmi.

Oliver Kukas igra s Enom Cvitan (druga najbolja igračica turnira), a u produžetku stola je cijela momčad Oroslavja

Rezultati ekipe kadeta ŠK Oroslavje po kolima:

1. kolo: Draga-OROSLAVJE 3:1; 2. kolo: Casper-OROSLAVJE 1:3; 3. kolo: OROSLAVJE-Mornar 2:2; 4. kolo: Đuro Đaković-OROSLAVJE 2:2; 5. kolo: OROSLAVJE-Liburnija 1,5:2,5;
6. kolo: Ivan Dvoržak-OROSLAVJE 1,5:2,5; 7. kolo: OROSLAVJE-Picok 4:0

Konačni poredak klubova: 1. Liburnija (Rijeka) 12 , 2. Mornar (Split) 12, 3. OROSLAVJE 8, 4. Draga (Rijeka) 8, 5. Đuro Đaković (S. Brod) 6, 6. Casper (Zadar) 6, 7. Ivan Dvoržak (Rovišće-Zr. Topolovec) 3, 8. Picok (Đurđevac) 1.

Pojedinačni poredak: 1. OLIVER KUKAS (OROSLAVJE) 5,5, 2. Ena Cvitan (Liburnija) 5,5, 3. Danijel Duda (Liburnija) 5,5 … 15. MARKO NOVOSEL (OROSLAVJE) 4, … 21. IVO VEVEREC (OROSLAVJE) 3,5, .. 24. PATRIK KLAPAČ (OROSLAVJE) 3, …