FOTOGALERIJA: Šibenik iznenadio Zabok na otvaranju sezone

Autor tz

Zabok je poražen s devet koševa razlike

kkzabok_sibenik_08102017 (81).jpg

Unatoč dobro odrađenim pripremama i od uprave odlično odrađenom prijelaznom roku, Zabok je ostao kratkih rukava u prvom kolu novooformljene Premijer lige košarkaša Hrvatske, kojoj je glavni sponzor Hrvatske Telekom. Pred 600 gledatelja i kamerama HTV mlada, poletna i vrlo agresivna momčad Šibenika došlo je do zaslužene pobjede od devet koševa razlike (72:81). Zvuči uvjerljivo, no utakmica je bila otvorena do zadnje dvije minute. Zabok je u dva navrata početkom treće i četvrtine imao osjetljivije vodstvo i šansu da prelomi utakmicu, no „žuti“ ovaj puta nisu uspjeli posao privesti kraju, a Ivan Perinčić upisati svoju prvu prvenstvenu pobjedu. Od početka se vidjelo da će Zabok imati iznimno težak zadatak protiv Šibenika, unatoč tome što s narančastima u Zabok nije doputovao Miro Bilan, kojeg se Zabok pribojavao. No imali su Šibenčani Bundovića i Vitalija, koji su radili popriličan nered pod zabočkim košem. Upravo je Bundovićodično otvorio utakmicu, no nakon što je postigao 8 koševa, no Anzulović ga je izvadio nakon pet minuta igre zbog druge osobne pogreške. Prva četvrtina je prošla u izjednačenoj igri, a Zabok je uz puno truda ponajviše zahvaljujući Mariću na minutu i pol odmora otišao s dva koša viška (24:22). Gosti su bolje otvorili i drugu četvrtinu i bili većinom u vodstvu, ali ne većem od četiri koša razlike. Nakon dva uspješna polaganja Bundovića, Šibenik u 19. minuti ima 34:38, no tada se probudio Smajlagić na kojem Pandurić radi nesportsku pogrešku. Prvo je pogodio dva slobodna bacanja, a napad iza toga ukrao je loptu Paiću i istrčao kontru za 38:38. No na veliki odmor ipak se otišlo rezultatom 38:40, nakon polaganja Vitalija. Bundović je poluvrijeme završio na 12, Vitali na 10, a Marić kod Zaboka na 8 koševa.

Odlično otvaranje treće četvrtine

Zabok je odlično otvorio treću četvrtinu. Žuti su odmaknuli Vitalija od koša, pa više nije bio tako precizan, probudio se Kapusta koji je prvo razigrao svoje suigrače, a potom u 24. minuti prvo pogodio tricu, a potom povezao i dva slobodna bacanja za seriju Zaboka od 11:0 i vodstvo od 49:40. Mnogi su se ponadali da je tada svakoj priči kraja, ali mlada i poletna momčad Šibenika nakon pet minuta bez koša iz igre počela se buditi nakon polaganja Bundovića. Sa četiri uzastopna ubačaja s linije slobodnih bacanja Pandurić je približio Šibenik, a Mileković tricom na ulazu u 29. minuti vratio stvari na početak (51:51). Probudio se ponovno i Vitali i s dva uzastopna ubačaja gostima pred zadnjih deset minuta priskrbio prednost od četiri koša viška, nakon što su u 25. minuti bili na devet koševa zaostatak. Na seriju Zaboka od 11:0, Šibenik je odgovorio serijom 14:2, pa je na semaforu nakon treće četvrtine stajalo 51:55.
Početkom četvrte četvrtine probudio se Vlaić i upravo nakon njegovog polaganja na završetku serije Zaboka od 10:1, Zabok ima pristojnih +5 (61:56). Kola su počela ići nizbrdo nakon što je Marić promašio dva slobodna bacanja za redom, prije njega to su još napravili i Kapusta i Vučić. Potom je Kapusta prvo prerano šutirao, pa izgubio loptu, a potom i napravio peti faul. U 37. minuti na semaforu je stajalo 63:63. Tada je prvo pogodio Bašić za dva, a Mileković s linije slobodnih bacanja podebljao prednost Šibenika na +4 (63:67). Kod rezultata 64:70, minutu prije kraja, Mileković pogađa tricu za nedostižnih +9 (64:73) i tu je priči bio kraj. Zabok je pokušavao brzima faulovima, no sigurni Bašić je s linije slobodnih bacanja uspio sačuvati prednost svoje momčadi i utakmica je završila rezultatom 72:81.

Kobna slobodna bacanja

Slobodna bacanja koštala su Zabok pozitivnog rezultatu. Zabok je u tom segmentu igre imao uspješnost od te 59,5%. Od 37 pokušaja, Zabočani su samo 22 puta bili uspješni, dok su s druge strane gosti od 34 ubacili 30 slobodnih bacanja. Zabok je imao i lošu tricu, a upravo je u tom segmentu igre bio iznimno uspješan u pripremnom periodu. Šibenik je prema pobjedi vodio trio Bundović-Mileković-Vitali. Filip Bundović je uz 20 koševa, upisao i 5 skokova i 3 asistencije. Isti broj skokova i asistencija ubilježio je i Ivan Mileković, s time da je on upisao 16 koševa (trica 4/6), a Toni Vitali zaustavio se na 15 koševa, 8 skokova i 4 asistencije. Kod Zaboka Sven Smajlagić je upisao 17 koševa uz 6 skokova, a Antonio Vlaić zaustavio se na 14 koševa uz 5 skokova. Dvoznamenkast je bio i kapetan Antonio Črnjević koji je uz 10 koševa, upisao i 3 asistencije.

Sjajni navijači

Utakmica je odigrana u sjajnom ambijentu pred šestotinjak gledatelja. Navijačka skupina, Eroticfront, još jednom je stvorila odličnu atmosferu u dvorani i sjajno bodrila svoje igrače, koji ovaj puta nažalost nisu imali svoj dan. Imali su i jednu sjajnu koreografiju prije početka utakmice, a na kraju su sportski nakon svojih ljubimaca pozdravili i igrače Šibenika, koji su došli do njih i uzvratili im pljeskom. Atmosfera za poželjeti, nedostajala je samo pobjeda Zaboka.
U idućem kolu Zabok očekuje teško gostovanje u Osijeku protiv VROS Osijek. Zanimljivo je da će i ova utakmica biti prenošena na HTV 2, pa će tako Zabok u prva dva kola biti u programu nacionalne televizije.

IZJAVE
Ivan Perinčić, trener Zaboka:“Kod rezultata 63:58 jednostavno smo se ugasili. Vidi se da će Smajlagiću i Mariću trebati još vremena da se prilagode na naš sistem igre. Pogotovo moram Marića dignuti fizički na jedan viši nivo. S ovakvim postotkom slobodnih bacanja ne mogu se dobiti ni puno lošije momčadi od Šibenika. Isto tako trica nam je bila 2/14, a u pripremama smo bili jako dobri u tom segmentu. Televizija i pritisak prve utakmice učinili su svoje. Nismo se nikako uspjeli rastrčati i naći jedan pravi ritam. Moramo se zatvoriti u dvoranu, naporno raditi i popraviti stvari koje smo loše radili u ovoj utakmici. Sad idemo u Osijek na teško gostovanje. Domaći su favoriti, ali nikom to nećemo priznati dok nas ne nadigra na parketu. Dat ćemo sve da dobijemo tu utakmicu.“


Vladimir Anzulović, trener Šibenika:“Zabok je nastupio u vrlo jakom sastavu, ali smo uspjeli napraviti iznenađenje s ovom mladom momčadi. Čestitam svojim igračima, čeka nas još puno posla. Naš cilj je opstanak i bez obzira na ovu pobjedu čeka nas još dug put do opstanka. Utakmica je bila izjednačena, presudila je jedna lopta i malo više koncentracije u našim redovima. Čestitke Zaboku i njihovom treneru, mogla je utakmica otići i na njihovu stranu.“


Antonio Črnjević, kapetan Zaboka:“Imali smo prednost od devet koševa razlike, dva puta smo mogli prelomiti utakmicu, a onda smo Šibenik sami svojim greškama vratili u život. Loš šut za tri i s linije slobodnih bacanja koštao nas je bolje rezultata. Jako mi je žao jer smo propustili veliku priliku da u prvenstvo startamo pobjedom i razveselimo naše navijače kojima se od srca zahvaljujem na bodrenju.“


Filip Bundović, igrač Šibenika:“Teška i tvrda utakmica. Nakon ravnopravnog prvog dijela ušli smo u zaostatak u trećoj četvrtini, ali smo se čvrstom obranom i odličnim rješenjima u napadu uspjeli vratiti, okrenuti stvari u svoju korist i zasluženo pobijediti. Odlično se osjećam u Šibeniku, sjajno sam prihvaćen. Odlično treniramo i bit ćemo sve bolji iz kola u kolo.“

FOTOGALERIJU S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE:

http://www.zagorje.com/fotogalerija/kk-zabok-gkk-sibenik