[FOTO] Mnoštvo poznatih na 'Preduskršnjem doručku' Stjepana Merkaša Krojfa

Tradicija okupljanja započela je prije 23 godine

Mirko Barišić, Branko Mikšak, Zlatko Kranjčar, Stjepan Merkaš, Božica Barišić i Zorislav Srebrić

Prije 23 godine tadašnji načelnik općine Sveti Križ Začretje, Stjepan Merkaš Krojf, organizirao je preduskršnji doručak u znak zahvalnosti svima koji su te 1995. pomogli tada siromašnu općinu, koja danas slovi za jednu od boljih općina u Hrvatskom zagorju. Prve se godine okupilo pedesetak ljudi, a iz godine u godinu broj prisutnih se povećao na 230. Danas su to sve eminetna imena iz područja sporta, gospodarstva, politike i kulture.

Tako su se ove godine među uzvanicima našli Mirko Barišić, Damir Vrbanović, Branko Mikša, Zlatko Cico Kranjčar, Mladen Bodalec, Alojzije Šupraha, Zoran Cvrk, Mihovil Horvat. Zagorske snage predvodili su: Žarko Tušek, Zoran Gregurović, Alen Gerek, Žarko Ivančić, Rajko Suhodolčan, Božidar Gorički i mnogi, mnogi drugi. Namjerno im ne spominjemo funkcije, jer oni su prije svega prijatelji kako Krojfa, tako i Svetog Križa Začretja. U restoranu Dunav, u pravom blagdanskom ozračju jela se šunkica u kruhu iz domaćih OPG-ova i pila su se kvalitetna vina.

- Presretan sam i ponosan na ovaj događaj koji je postao institucija sam za sebe. Mojim prijateljima nije teško doći iz Slavonije, Dalmacije i ostalih krajeva Hrvatske, kako bi se dva sata dostojanstveno družili u pravom blagdasnkom okruženju, bez muzike. Bez obzira na funkcije i uloge u društvu, za mene su svi na ovom događaju jednaki i svakom pridajem jednaku pažnju – otkriva nam Stjepan Merkaš-Krojf.

Jedan od redovnih gostiju je i Mirko Barišić.

- Nisam bio na sva 23 doručka, ali ovo mi je barem deseti. Uvijek se radujem ovom događaju. Kaže naš narod „Bolje da nestane narodi nego običaji“. Dok god čuvamo narodne običaje bit će i ljubavi i druženja i sloge. Rado dolazim u Zagorje, gdje su uvijek dobro osjećam – otkrio nam je Mirko Barišić, koji se na naše pitanje osvrnuo i na svoj Dinamo.

Stjepan Merkaš s obitelji

- Prioriteti su nam prvenstvo i kup, a onda sve napore i resurse moramo uložiti za plasman u ligu prvaka. Zadovoljila bi nas i Europska liga – zaključio je Barišić.

Prljavo kazalište priprema 31.5. veliki koncert u Kranjčevićevoj za 40 godina postojanja, pa smo iskoristili priliku da nam Mladen Bodalec, koji je uživao u ugodnom društvu svog kuma Božidara Goričkog, prenese kako se „prljavci“ pripremaju za ovaj spektakl.

Rajko Suhodolčan i Mladen Bodalec

- Dobro se osjećam u Začretju. Došao samo na poziv svog kuma Božidara Goričkog, mislim već peti puta. Ono što je Krojf svim ovim ljudima, to je meni Božidar Gorički. Ja sam rodom iz Lobora, pa se među domaćim ljudima dobro osjećam. Za dva mjeseca je naš veliki koncert u Kranjčevićevoj. Među nama vlada jedno pozitivno uzbuđenje, ali uskoro idemo u Ameriku pa nemamo ni puno vremena misliti o tom koncertu. Morate priznati da je 40 godina respektabilna brojka i među svjetkim bandovima. U Kranjčevićevoj ćemo svirati i neke pjesme koje nismo svirali na koncertima. Dobro se osjećamo i dat ćemo sve od sebe – govori nam Mladen Bodalec.

Legendarni napadač modrih, Zlatko Cico Kranjčar, prvi je puta hodočastio „Krojfov domjenak“.

-Iz Zagorja uvijek nosim dobre emocije, jer ja i pripadam Zagorju. Mislim da je g. Krojf ovo jako dobro organizirao i okupio ljude koji znače nešto u društvu i koji imaju nešto iza sebe – rekao nam je Cico Kranjčar, koji je nam je i otkrio da od „vatrenih“ u Rusiji očekuje barem prolazak prvog kruga, a onda je sve moguće.