Dragutin Črnjević: 'Igrači i trener najzaslužniji su za dobar rezultat Zaboka u ovoj sezoni'

Pred dvije posljednje utakmice regularnog dijela Hrvatski telekom premijer lige, porazgovarali smo sa sportskim direktorom KK Zabok

foto: arhiva

Prvenstvenu pauzu košarkaški Zaboka iskoristili za odigravanje pripremne utakmice protiv Međimurja, a mi smo ju iskoristili za razgovor sa sportskim direktorom kluba, Dragutinom Črnjevićem, tvorcem „zabočkog čuda“, koji je nakon 20 godina uzastopnog treniranja prve momčadi, trenersku palicu prepustio Ivanu Perinčiću, za kojeg je on upravo najviše lobirao, a kako popularni Chico rijetko griješi, tako se i ova odluka pokazala potpuno ispravnom. Nakon 24. kola Zabok drži sedmu poziciju i tako je po prvi puta u svojoj povijesti izborio play off, a ove sezone izboren je i povijesni plasman u polufinale Kupa Krešimir Ćosić.

- Primarni cilj bio nam je ostanak u ligi i njega smo ispunili. Malo sam se bojao početka prvenstva, ali pobjedama u gostima protiv momčadi iz donjeg doma „kupili“ smo si mirno proljeće. Nakon prvog dijela bilo je jasno da ćemo teško iznad sedmog mjesta, zbog domaćih poraza protiv Šibenika, Škrljeva i Splita, koji su nam bili direktni protivnici u borbi za 4. ili 5. mjesto. Da smo samo dobili jednu od te tri utakmice bili bi u igri. Plasmanom u polufinale napravili smo više od očekivanog u kupu. Tamo smo do posljednjih sekundi mučili najbolju hrvatsku momčad Cedevitu, što je nepojmljivo ako znamo koliko Cedevita ulaže u momčad. To je sjajan rezultat. I na kraju krajeva dva kola prije kraja imamo siguran plasman u play off gdje nas čeka Zadar. Za ovaj rezultat najveće zasluge idu treneru i momčadi – zadovoljan je Črnjević.

U polufinalu play offa Zabok očekuje drugoplasirani Zadar, kojeg zaista ne treba puno predstavljati. Zadar je nakon Cedevita pokazao najviše od ostatka hrvatskih klubova, kako u prvenstvu, tako i u ABA ligi.

- Možemo očekivati dvije, a možda i tri dobre utakmice. U Zadru smo do zadnje sekunde bili u egalu, no ovo će biti sasvim nove utakmice. Zadar je odlična momčad i atraktivan protivnik i sve dobro što učinimo u dvobojima s njim bit će šlag na tortu ovoj odličnoj sezoni – misli Črnjević.

No prethodno će se Zabok u posljednja dva kola premijer lige morati obračunati s dva zagrebačka kluba. U ponedjeljak 23.4. Zabok gostuje kod Cibone u Zagrebu, a ta će utakmica početi u 18 sati uz prijenos na Arena sportu. Bit će to već 10 televizijski prijenos Zaboka ove sezone. U posljednjem kolu u Zaboku u četvrtak 26.4. u 19.30 gostuje Hermes Analitica.

- Cibona je Cibona, bez obzira na probleme. Teško gostovanje. Moramo igrati bez opterećenja, biti motivirani i dati sve od sebe. Naši igrači to dobro znaju. Cibona je za nas rutinirana momčad, ABA liga je rang više. Teško ćemo tu dolaziti do lakih koševa, no ako što duže izdržimo u egalu imat ćemo svoju priliku za iznenađenje. Što se tiče Hermesa tu razmišljamo isključivo i samo o pobjedi. Moramo u toj utakmici ponoviti izdanje protiv Jazina, koje me oduševilo, a nije ostavilo ravnodušnim ni naše navijače – govori nam Črnjević.

Trener Ivan Perinčić dobro se snašao u debitantskoj seniorskoj sezoni, nije lako bilo naslijediti najdugovječnijeg hrvatskog trenera, Dragutina Črnjevića.

- Puno smo skupa, razgovaramo se i dogovaramo. Dosta toga dobrog mu se poklopilo u ovoj sezoni. Kostur ove momčadi složen je još prije 2-3 sezone, a on je svojim radom oplemenio neke igrače, prije svega Vučića, koji su stasali u stožerne igrače momčadi. Imao je sreću da su svi igrači izuzev Ćutuka i Šakotića, već bili u Zaboku i poznaju ovu sredinu. Ovo mu je prva sezona, sigurno da je imao nekih nedoumica u nekim teškim utakmicama. Izgubiti pet utakmica u zadnjim trenutcima nije lako ni jednom treneru. Naša igra pokazala je da je na pravom putu i da dobro radi. Iz sezone u sezonu bit će bolji trener i nadam se da će i dalje ostati u Zaboku – osvrnuo se na rad svog nasljednika Črnjević.

Uz trenera veliki obol ovom rezultatu naravno dali su i igrači.

- Imali smo veliku sreću što smo na početku sezone imali iznimnog šutera, Svena Smajlagića. Šteta što nam se nije ponovno vratio. Sreća je što smo zadržali Marića, koji nam je bio oslonac u glavnoj liniji, dok je nositelj igre pod košem bio Vlaić. Kapusta igra dobro, možda je on i neka prevaga u svemu tome, u momčadi puno toga ovisi o njemu. U kreaciji je odličan, a kad mu se poklopi i šut, on je velika prevaga za našu momčad – završio je Črnjević.

Iako službeno nije prvi trener, Črnjević je i dalje itekako prisutan u radu momčadi. Više od 20 godina Črnjević je bio na dva treninga dnevno, a vikende je provodio na utakmicama. To zaista nije lako. I dalje je tu, košarka je jednostavno njegov život i dok god bude mogao biti će uz KK Zabok.