Članovi planinarskog društa Stubičan boravili u najvišoj planinarskoj kući u Europi

Odlazak u visoke planine može se željeti, planirati, ali sam uspon ovisi o volji vjetra i snijega, magle i oblaka kao i ostalih okolnosti koje mogu dovesti i do odluke da se odustane, ako je potrebno.

ALPINIZAM.JPG

Dok su u čitavoj Hrvatskoj harale nesnosne vrućine, članovi PD „Stubičan“ na 4559 m nadmorske visine u zoni vječnog snijega i leda boravili su u najvišoj planinarskoj kući u Europi, Capanna Margherita na vrhu Punta Gnifetti (Signalkuppe) koji pripada masivu Monte Rosa.

Nastavljajući tradiciju visokogorskih uspona šestero članova PD „Stubičan“ predvođenih planinskim vodičima Ivicom i Nadom Premrl i Nevenkom Kraševacem (član PD „Runolist“) i jedan član PD Matica iz Zagreba uputili su se u avanturu ispitivanja granica vlastitih sposobnosti i izdržljivosti zacrtavši kao krajnji cilj najvišu planinarsku kuću u Europi, Capannu Margherita. Odlazak u visoke planine može se željeti, planirati, ali sam uspon ovisi o volji vjetra i snijega, magle i oblaka kao i ostalih okolnosti koje mogu dovesti i do odluke da se odustane, ako je potrebno.

Može se reći da je i ovaj put bio planiran na jedan način, a situacija u danim trenucima na terenu diktirala je provedbu. Rano ujutro 31. 7.2017. započelo je putovanje do 790 km udaljenog mjesta AlagnaValsesia u Italiji, koje se zbog gužve izazvane prometnom nesrećom na autoputu kod Milana odužilo, te je planirani dolazak u planinarski dom Capanna Gnifetti 3647 m/nv odgođen za drugi dan. Pružila se iznenadna prilika istražiti piktoreskno mjesto i vrlo posjećeno zimsko odredište za sve ljubitelje freeride skijanja Alagna. Drugog dana po dolasku u dom Capanna Gnifetti napravljena je tura u svrhu aklimatizacije do oko 4100 m/nv koja zbog vrlo guste magle i relativno omekšalog snijega nije bila nimalo laka. Trećeg dana krenulo se prema cilju pohoda, ali oslabljeni za jednu članicu, Nadu, koja je zbog bolesti ostala u nižem domu. U dva naveza ekipa je praćena neugodnim hladnim i jakim vjetrom uspješno savladala 1011 m uspona, stigla preko prijelaza Lisjoch do Capanne Margherita i postavila naljepnicu PD „Stubičan“. Pravi je kuriozitet da je toga dana, 2.8.2017., odigrana kartaška partija bele na najvišoj mogućoj točci u Europi, na 4559 m/nv.

Iako izgleda da je silazak lakši dio, ponovno su se neugodan vjetar i nanosi ledenih kuglica pobrinuli da testiraju izdržljivost planinara. Iscrpljeni visinom trebali su se pošteno potruditi da održe koncentraciju i prate nove ledenjačke pukotine koje su se pojavljivale pri silasku. No, kao da se i nebo zadnjeg dana smilovalo, podarilo je nekoliko sunčanih trenutaka koji su omogućili da se svima uloženi trud višestruko nagradi prekrasnim snježnim pejzažima, nepreglednom bjelinom ispresijecanom šiljastim kamenim vrhovima koja oduzima dah. Po prespavanoj noći u Capanni Gnifetti i nakon druženja s doajenom hrvatskog alpinizma, Vladimirom Dadom Mesarićem, koji se sa svojom ekipom također tu nalazio, rano ujutro zadnjeg dana puta 4.8.2017. ekipa u sastavu: Ivica i Nada Premrl, Ines Krušelj-Vidas i Robert Vidas, Hrvoje Dolenec, Ninoslav Čirjak, Nevenko Kraševac i Željko Marić krenula je i sretno stigla puna dojmova natrag u vruću Hrvatsku.