Brzim preokretom u finale zagorskog kupa

KUP NSKZŽ, POLUFINALE

zagorec gaj kup 07.JPG

U polufinalu zagorskog nogometnog kupa odigran je zadnjih godina najveći zagorski derbi, između dva zagorska predstavnik u 3. NL centar, dva kluba, koja na početku sezone kreću kao najveći favoriti i u ovom natjecanju. Ove sezone slučaj je htio da se Zagorec Krapina i Gaj Mače sastanu u polufinalu, a utakmica je odigrana u Krapini.

Gaj do preokreta već do poluvremena

Utakmica je počela izvrsnom prilikom za domaćine već u drugoj minuti. Odlična akcija započela je u vlastitoj polovici, išla je po lijevoj strani, gdje je pobjegao Yehor Korytskyi, sjajno se probio i dao povratnu na 10tak metara za Karla Stiperskog, koji ima izvrsnu priliku, ali puca preko gola. U devetoj minuti domaćini dosta nezadovoljni jednom odlukom suca Meglića, koji je na 18 metara svirao prekršaj na Tihomiru Šoštariću nakon skoka. Martin Šaban iz slobodnjaka pogađa živi zid, a niti Šoštarić nakon odbijene lopte ne pronalazi put kroz gužvu do gola.

Zagorec je definitivno življi na početku utakmice i zasluženo dolazi i do vodstva u 17. minuti. Bila je to akcija sa nekoliko pokušaja zadnjeg pasa, ali su gosti odbijali loptu, no ne i otklonili opasnost do kraja, već lopta odlazi na lijevu stranu, tu ubacuje Korytskyi, golman Dominik Babić je zaplivao u prazno, lopta se odbila do Filipa Hanžića, koji sa desetak metara gura loptu u praznu mrežu za 1:0. I nakon gola Zagorec drži visoki pritisak i u 20. minuti prijeti Stiperski, ali od bloka udarac odlazi u korner

U 23. minuti slobodan udarac za domaćine s desne strane uz crtu kaznenog prostora sjajno lijevom nogom izvodi Matija Majcenić, a lopta odsjeda na prečki. Gaj je zaprijetio u 25. minuti kada je korner izveo Karlo Deak, a nakon odbijene lopte Šoštarić puca sa 20 metara preko gola. U 27. minuti domaćini traže kazneni udarac nakon ubacivanja pred gol gdje je došlo do naguravanja bez lopte, no Meglić ne misli tako. Na drugoj strani, u 28. minuti Dino Cvrtila puca sa 20 metara, dobro, ali ipak malo preko gola. I onda u 33. minuti i Gaj pokazuje da može zabiti. Nakon akcije u kojoj je odigrano nekoliko dodavanje, ali sve oko opasne zone, napadu se priključio stoper Jurica Sambol, dobio je paralelnu loptu na 25 metara, napravio dva koraka i odlučio se na udarac. Bio je vrlo precizan i pogodio uz lijevu stativu golmana Matije Bručija za izjednačenje.

Iako je Zagorec nakon primljenog gola pokušavao opet nametnuti se kao u početku utakmice, to mu više nije do odmora polazilo za rukom. Dapače, u smiraj prvog dijela Gaj dolazi do preokreta. Sambol je na sebi svojstven način izveo aut i pronašao skoro na drugoj strani Leona Luku Kovača, koji je glavom iznimno precizan, a Bruči nemoćan i to je 1:2. Tako na odmor sa vodstvom odlazi Gaj, koji je izdržao početni pritisak Zagorca, dočekao svoje šanse i iskoristio ih.

Gaj u nastavku potvrdio prolaz

U 52. minuti kazneni udarac za goste. Filip Kovačić spustio se u kazneni prostor po lijevoj strani, prodao lažnjak Luki Kunštiću, koji ga ruši. U 53. minuti s bijele točke za 1:3 zabija Tomislav Haramustek. U 59. minuti domaćini prijete iz kornera i to dva uzastopna. U prvom pokušaju, obrana Gaja je odbila loptu u novi korner, nakon kojega netko iz gužve puca preko gola. U 63. minuti na drugoj strani Gaj pokušava iz kontre, koju je povukao Marko Nikolić, ali mu u presudnom trenutku lopta bježi.

No, u 64. minuti Nikolić je bio prisebniji, našao se u prilici nakon greške domaćina i prodora po lijevoj strani i ovaj puta precizno pogodio za 1:4. U 69. minuti Nikolić je zadržao jednu loptu na desnoj strani, ubacio pred gol, a ona se odbila do Krunoslava Sedaka, koji puca sa 20 metara, tik pored lijeve stative Bručija. U 71. minuti za domaćine je zaprijetio Petar Šimunić, nakon što je ušao u kazneni prostor s desne strane, no udarac je završio u bloku, pa je krenula kontra gostiju, koju je povukao Nikolić po desnoj strani, ubacio pred gol za Šabana, no u posljednji trenutak Marko Strabić izbija loptu ispred kapetana Gaja.

U 73. minuti dobro je pucao Mihael Turniški za domaćine, sa više od 25 metara, no malo preko gola, dok e minutu kasnije Kunštić glavom pucao ravno u Babića. No, Kunštić se i dalje pojavljuje pred golom Gaja i u 77. minuti, nakon ubacivanja iz kornera, sa par metara zabija za 2:4 i budi nadu domaćina. U 90. minuti nakon ubacivanja Strabića iz slobodnog udarca, stvorila se velika gužva pred Babićem, no obrana je izbila loptu prije bilo kakve veće opasnosti. U sučevoj nadoknadi nije bilo prigoda. Gaj tako osigurava finale zagorskog kupa, a Zagorcu ostaje žal što prvih pola sata igre, kada je bio bolji, nije prenio na ostatak utakmice. Finale se igra 29. svibnja.

KUP NSKZŽ, POLUFINALE:

ZAGOREC KRAPINA – GAJ MAČE 2:4 (1:2)

SUCI: Meglić, Sumpor, Petriško; GLEDATELJA: 200

STRIJELCI: 1:0 Hanžić 17', 1:1 Sambol 33', 1:2 Kovač 44', 1:3 Haramustek 53' 11m, 1:4 Nikolić 64', 2:4 Kunštić 77'

ZAGOREC KR: Bruči, Kunštić, Štimac, Stiperski (46' Brčić), Majcenić (46' Strabić), Turniški  (75' Ružak), Jiakponna (46' Krznar), Šimunić, Landripet, Korytskyi (75' Jazbec), Hanžić (75' Topolovec); trener: Tihomir Šeperac. 

GAJ MAČE: Babić; Ristovski, Sambol, Haramustek, Cvrtila (50' Nikolić), Šaban (90+1' Dačnik-Kovačić), Deak (81' Baneković), Postonjski (43' Kovačić), Kovač, Mazalović (67' Sedak), Šoštarić (78' Plehan), Vukić, Mar. Bobek; trener: Marijan Glavica