AK Zabok viceprvak Hrvatske u planinskom trčanju

Autor zagorje.com

Održalo se Pojedinačno i ekipno PH u planinskom trčanju

atletski klub Zabok.jpg

U subotu 11. kolovoza 2018. održalo se Pojedinačno i ekipno PH u planinskom trčanju. Za utrku državnog prvenstva ove je godine odabrana 17. planinska utrka Starigrad – Veliko Rujno. Utrka se tradicionalno odvijala na datum 14. kolovoza, 16 godina za redom, povodom blagdana Velike Gospe i Dana Općine Starigrad – Paklenica. Ove godine prvi se puta utrka održala u subotu 11. kolovoza, kako bi atletičari mogli nastupiti na državnom prvenstvu.

Utrka dužine 13,6 km starta iz centra Starigrada – Paklenice s obale mora i trči se po asfaltu 7 kilometara te ostalih 6,6 po makadamu do visoravni Veliko Rujno okruženog velebitskim vrhovima, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 920 metara. Utrka je bila izrazito teška zbog visoke temperature i vlage te užarenog asfalta te su mnogi trkači imali poteškoće zbog teških uvjeta.

Članovi muške ekipe Atletskog kluba Zabok (Nikola Špoljar, Marko Gorički, Mario Špoljar) su ekipno ostvarili odličan rezultat i osvojili drugo mjesto na državnom prvenstvu te se popeli na postolje uz pobjednički klub AK Rudolf Perešin, još jedan atletski klub iz Hrvatskog Zagorja. Time su Zagorci potvrdili višegodišnji veliki uspjeh na brdskim i planinskim utrkama. Za novoosnovani AK Zabok to je već treće ekipno postolje na državnim prvenstvima u prvoj godini postojanja. U ožujku ove godine je muška ekipa osvojila zlato na ekipnom PH u krosu, a u srpnju zlato na PH u planinskom trčanju na duge staze.

Na utrci Starigrad – Veliko Rujno pojedinačno najbolji rezultat ostvario je Nikola Špoljar s osvojenim petim mjestom u ukupnom poretku.

Rezultati muške ekipe, ukupni poredak:

5. Nikola Špoljar
6. Marko Gorički
7. Mario Špoljar
8. Ivan Lovrenčić
9. Matija Grabrovečki
10. Alen Čretni
11. Damir Hršak
12. Sven Šemovčan

Alen Čretni i Matija Grabrovečki osvojili su druga mjesta u svojim kategorijama MU23 i M40.

Od članica Atletskog kluba Zabok nastupila je Jelena Brezak i osvojila deseto mjesto u ukupnom poretku te drugo u kategoriji Ž35.

Na juniorskoj utrci državnog prvenstva PH Juniori – 7 km nastupio je Jan Grabrovečki i osvojio sedmo mjesto.