Šezdeset godina karijere dive koja voli kajkavsku popevku

Kao rođena kajkavka Zdenka nije odbijala pozive iz Krapine, na čijem je festivalu pjevala nekoliko popevki:“ Dečec moj zagorski“, „Misel na tebe“ „Skriti falačec“, „Cajti kraj tebe“ i“Kad Zagorci šibaju rock and roll“

  • Davorka Plukavec i Radovan Novina uručili su prije koncerta Zdenki prigodan poklon

    Davorka Plukavec i Radovan Novina uručili su prije koncerta Zdenki prigodan poklon

Zdenka je „neuništiva zvjerka“ naše estrade – kazala je skladateljica i dugogodišnja glazbena urednica Hrvatskoga radija Adica Dobrić-Jelača, nakon koncerta Zdenke Kovačićek, kojim je prošle srijede, u „Lisinskom“, obilježila 60 godina pjevačke karijere.

Žena za sva vremena

Više od dva sata pjevala je jazz standarde, soul, blues, svoje hrvatske uspješnice, među kojima su i krapinske popevke te podsjetila na svoje miljenice, Janis Joplin i Ellu Fitzgerald, dokazujući vrhunskim interpretacijama kako je uistinu „žena za sva vremena“. Pljeskali su joj Gabi Novak, Tereza Kesovija, Radojka Šverko i Miro Ungar, kao i prepuna dvorana publike. Njezina je karijera počela dok je još bila pučkoškolka, s 13 godina. Nada Žitnik, koja danas živi u Kanadi, i Zdenka, utemeljile su „Duo Hani“ i u startu pjevale hit „U pola dva“. Ubrzo su krenule izvan granica, a kad su se zaljubile u Austriji u svoje buduće muževe, duo se raspao. Zdenka je nastavila solističku karijeru. Nakon pjevačkih izbivanja i nastupanja po američkim klubovima, vratila se u domovinu zahvaljujući Miljenku Prohaski. Za festival „Opatija 1970“ namijenio joj je jazz baladu „Zbog jedne melodije davne“, koja je osvojila prvu nagradu žirija. Zdenka se vratila u Zagreb, nastavila karijeru i što je najvažnije – uspostavila komunikaciju s mladom publikom, koja joj je skandirala u „Lisinskom“.

Uvijek posebna

Tijekom uistinu duge karijere, ali još uvijek s glasovnom svježinom, Zdenka je uvijek bila svoja, vjerna svojem glazbenom izričaju. Ili kako na koncertu reče Rade Šerbedžija „bila si uvijek posebna“. Nije posezala za komercijalnim notama i podilaženjem publici. Kako je još kao petogodišnja djevojčica nastupala na kazališnoj pozornici današnjega ZKM-a, u punoj stvaralačkoj zrelosti ogledala se na pozornici „Komedije“, naslovnim ulogama u dvjema glazbenim predstavama. Jedna je bila o Janis Joplin, a druga o Elli Fitzgerald. Kao rođena kajkavka nije odbijala pozive iz Krapine, na čijem je festivalu pjevala nekoliko popevki:“ Dečec moj zagorski“, „Misel na tebe“ „Skriti falačec“, „Cajti kraj tebe“ i“Kad Zagorci šibaju rock and roll“. Stoga su joj jubilej u „Lisinskom“ čestitali predstavnici Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, tajnica Davorka Plukavec i član Izvršnog odbora, afirmirani tekstopisac Radovan Novina.

Na „pijacu“ je nedavno pjevala u Mariji Bistrici, i uz djecu iz Dječjeg vrtića „Pušlek“, upalila prvu svijeću na adventskom vijencu. Prisutne na središnjem trgu, kao i pjevačku gošću, pozdravio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Premda je bilo neugodno hladno, Zdenka Kovačiček zagrijala je publiku pjevajući rock.

Zdenka se družila s mališanima na Adventu u Mariji Bistrici