Brojni glazbenici odali počast Mikiju

Autor zagorje.com

U Caffe baru 'Tin' u Donjoj Stubici održan šesti po redu glazbeni memorijal “Mikijev štim” u čast Mikija Knezića

Pet godina nakon iznenadnog odlaska Mikija Knezića prijatelji i zagorski glazbenici organizirali su još jedan Mikijev štim. Šesti po redu memorijalni koncert u čast preminulog iznimnog stubičkog gitariste održan je i ove godine u caffe baru Tin u Donjoj Stubici.

Miki je posljednje godine svojeg života podredio isključivo glazbi koju je toliko jako volio da je u svojoj kući vježbao i po nastupima promovirao mnoge mlade glazbene nade i talente zagorskog kraja koji se danas pasivo ili aktivno bave glazbom (a pojedini i od nje žive). Stoga je i ovaj memorijal pokrenut od strane upravo tih njegovih prijatelja, glazbenika te Multimedijalnog centra STUB-KLUB kao glavnog organizatora obzirom da su mnoge probe i svirke bile upravo u prostorijama ove udruge gdje je Miki rado navraćao, a mladi tamo redovito vježbaju te stvaraju glazbu i danas. Memorijal su 2. prosinca otvorili glazbenici pod nazivom NNNI (skraćenica za nekad davne akcije Ništa nas ne smije iznenaditi), a predstavljaju akustični projekt nekadašnje Mikijeve suradnice i vokala Sandre Šantak koja je sa Chrisom Nikolićem na gitari i Danijelom Kopjarom na basu izvodila hitove od Eurythmicksa i Chaka Khan.

Generacijski jazz

Ženska vokalna skupina Bells nekad je djelovala kao Little Black Dress te Footsteps, a nakon što su promijenile ime djevojke koje uglavnom dolaze iz Bedekovčine te večeri nastupile su u pratnji akustične gitare Vanje Gorički i još jednom pokazale svoje vokalne sposobnosti. Zatim je Vanja Gorički koja je pjevala u posljednjem velikom akustičnom Mikijevom projektu Generacijski Jazz nastupila samostalno s gitarom na kojoj je izvodila lagane verzije najpoznatijih hitova Nirvane, U2, The Cure, Joy Divisiona te autorske pjesme Sunrise, Like Home i To subside te tako opet pokazala svoju samouvjerenost i istančani glazbeni izričaj na pozornici.

Pokrovitelji

Najpoznatiji zagorski rock cover band Fifty G pokazao je svoju usviranost obradama Led Zeppelina, Neil Younga i Jimmya Hendrixa koje je snažnim vokalom upotpunio frontman Tomislav Puntarić. Memorijal je te večeri zatvorila grupa Old school ‘60&’70 – projekt zabočkih glazbenika koji su “prašili” strane rock’n’roll standarde sa naglaskom na Rolling Stonese i podigli publiku do kraja na noge. Neobavezno muziciranje i uživanje u izvođenju domaćih i stranih pjesama te večeri bilo je upravo ono što je Miki Knezić volio kod svojih svirki, ali ga je krasila spretnost, točnost i pozitivni mladi ljudi sa kojima je radio. Pokrovitelji ovoga memorijala je bilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (u sklopu projekta Klub mladih Donja Stubica koji provodi STUB-KLUB), Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica.